loader

Previziunile de iarna a CE pentru perioada 2012-2014: iesire treptata din zona de turbulente

In timp ce situatia pietelor financiare in UE s-a imbunatatit substantial incepand din vara anului trecut, activitatea economica a fost dezamagitoare in a doua jumatate a anului 2012.

Cu toate acestea, principalii indicatori sugereaza ca PIB-ul in UE este in prezent aproape de nivelul cel mai scazut posibil si se estimeaza ca activitatea economica se va accelera treptat. Relansarea cresterii economice va fi initial determinata de cresterea cererii externe. Investitiile interne si consumul intern ar trebui sa creasca mai tarziu in cursul anului, si pana in 2014 se asteapta ca cererea interna sa devina principalul motor al consolidarii cresterii PIB.

 

Documentul CE de previziune.

 

Se preconizeaza o revenire treptata a consumului si a investitiilor

 

Masurile strategice importante adoptate incepand din vara trecuta au schimbat modul in care pietele percep viabilitatea UEM si sustenabilitatea fiscala a statelor membre ale acesteia.

 

Combinatia dintre o activitate economica scazuta datorata ciclicitatii, incertitudine si prelungirea ajustarii bilanturilor si a redistribuirii resurselor in economie – care sunt consecintele tipice ale unei crize financiare profunde– incetineste, in prezent, consumul intern si investitiile interne. Cu toate acestea, restabilirea increderii consumatorilor si intreprinderilor ar trebui sa reduca impactul negativ al acestor factori. Se preconizeaza ca reducerea tensiunilor de pe pietele financiare va duce la conditii de imprumut mai avantajoase, iar acest lucru ar trebui sa permita revenirea treptata a cresterii consumului si a investitiilor in cursul anului 2013.

 

Se estimeaza ca ritmul scazut al activitatii economice din prezent va conduce la o crestere a somajului in acest an pana la nivelul de 11,1% in UE si de 12,2% in zona euro.

 

Dat fiind ca se asteapta o diminuare a impactului cresterii preturilor la energie asupra inflatiei, se estimeaza ca inflatia preturilor de consum in UE va scadea treptat in cursul anului 2013 si ca se va stabiliza anul viitor la aproximativ 1,7% in UE si la 1,5% in zona euro.

 

 

Progresul consolidarii fiscale

 

Masurile fiscale considerabile pe care le pun in aplicare statele membre ar trebui sa conduca la o alta reducere a deficitelor fiscale globale, pana la nivelul de 3,4% in UE si de 2,8% in zona euro in 2013. Se preconizeaza ca reducerea soldului bugetar structural va avansa intr-un ritm putin mai lent in acest an decat in 2012. Consolidarea fiscala in curs de desfasurare limiteaza cresterea raportului datorie/PIB, care ar trebui sa inregistreze o usoara crestere in 2013, cresterea PIB ramanand modesta.

 

In timp ce perspectivele activitatii economice sunt inca, in principal, afectate de tendinte negative, distributia riscurilor a devenit mult mai echilibrata. Punerea efectiva in aplicare a unor politici de consolidare a uniunii economice si monetare si de favorizare a ajustarilor necesare este esentiala pentru a indeparta riscul unei noi agravari a crizei datoriilor suverane. Exista si alte riscuri privind inregistrarea unor tendinte negative, legate de deficientele pietei muncii care au un impact asupra cererii interne si de incetinirea ritmului reformelor, precum si de faptul ca SUA si Japonia se confrunta cu provocari bugetare pe termen mediu care raman deocamdata importante. Sansele de crestere a PIB-ului s-ar putea materializa daca progresele realizate in ceea ce priveste solutionarea crizei si reformele structurale sunt mai rapide si/sau daca restabilirea increderii va fi mai importanta decat s-a anticipat. Riscurile legate de evolutia inflatiei par a fi echilibrate.

 

Sursa: Comisia Europeana, biroul din Romania

 

Activitatea economica slaba de la sfarsitul anului 2012 implica un punct de plecare scazut pentru anul curent. Aceasta situatie, in combinatie cu o revenire a cresterii economice mai treptata decat se preconiza anterior, duce la o previziune de crestere anuala modesta a PIB-ului in 2013 de 0,1% in UE si de scadere cu 0,3% in zona euro. Evolutiile trimestriale ale PIB-ului sunt oarecum mai dinamice decat sugereaza cifrele anuale, prevazandu-se ca PIB-ul in al patrulea trimestru al anului 2013 va fi cu 1,0% mai mare decat nivelul atins in ultimul trimestru al anului 2012 in UE, si cu 0,7% in zona euro.

Contrastul dintre situatia mai buna a pietelor financiare si perspectivele macroeconomice modeste pentru 2013 se datoreaza in mare masura procesului de ajustare a bilanturilor, care continua sa influenteze negativ cresterea economica pe termen scurt. Pe masura ce acest proces va avansa, el va consolida, de asemenea, baza pentru crestere economica in 2014, care este estimata la 1,6% in UE si la 1,4% in zona euro.