loader
Caravana Reciclarii Creative, proiect semnat de OSCAR Downstream si Asociatia PlaYouth, castiga Premiul II la Romanian CSR Awards, categoria Mediu

Caravana Reciclarii Creative, proiect semnat de OSCAR Downstream si Asociatia PlaYouth, castiga Premiul II la Romanian CSR Awards, categoria Mediu

Initiativa dedicata cadrelor didactice si elevilor din invatamantul preuniversitar a creat pana acum hub-uri de creativitate si sustenabilitate in 12 judete

OSCAR Downstream, cea mai mare companie independenta de distributie a carburantului din Romania a castigat premiul II la categoria Mediu in cadrul Romanian CSR Awards – Gala Companiilor Sustenabile, pentru Caravana Reciclarii Creative, un proiect national dedicat cadrelor didactice si elevilor din invatamantul preuniversitar, care incurajeaza reciclarea creativa a deseurilor (upcycling).

Ajunsa la a doua editie, Caravana ajuta participantii directi si indirecti (elevi, profesori, familii, comunitati) sa constientizeze efectele consumerismului asupra mediului inconjurator. Prin activitati care stimuleaza creativitatea si lucrul in echipa, participantii invata sa recicleze obiectele aruncate la gunoi si sa le dea o noua viata, cu o valoare de utilizare mult mai mare decat au avut initial. Astfel, participantii la Caravana Reciclarii Creative isi schimba comportamentul – si, prin ei, intreaga lor comunitate, pentru un viitor sustenabil.

Suntem onorati sa primim recunoasterea juriului de la Romanian CSR Awards, pentru un proiect atat de tanar, dar care a castigat inimile atator copii, parinti si profesori, inca de la prima editie”, spune Luiza Dumitru, Communication & Marketing Director OSCAR Downstream. „Sustenabilitatea reprezinta dezideratul nostru, al tuturor, iar vectorul care ne ajuta sa ajungem acolo este educatia. Putem invata multe de la copiii si profesorii nostri. Trebuie doar sa le cream cadrul potrivit. Caravana Reciclarii Creative reprezinta un astfel de cadru, care a conturat deja hub-uri de creativitate si sustenabilitate in 12 judete si a inceput sa transforme comunitatile locale. Alaturi de partenerii nostri de la PlaYouth, ne propunem sa replicam acest model in intreaga tara, in urmatorii ani”.

A fost o surpriza frumoasa sa primim recunoasterea rezultatelor Caravanei Reciclarii Creative care vine in sprijinul profesorilor cu resurse, inspiratie si activitati creative. Suntem extrem de recunoscatori echipei OSCAR Downstream pentru sustinere si implicare activa si pentru ca au crezut in proiect de la prima prezentare”, a declarat Ana Stanescu, Presedinte Asociatia Playouth.

Ne-am dorit sa cream un context pentru cooperarea si colaborarea dintre profesori, elevi, parinti si directorat si ca echipele participante sa descopere si sa transmita mai departe informatii despre sustenabilitate, consumul rational si despre colectarea selectiva. Suntem fericiti ca acest demers a reusit deja in judetele participante si promitem sa continuam cu aceasi energie. Editia de debut a Caravanei s-a desfasurat anul trecut in 84 de scoli din judetele Calarasi, Giurgiu, Brasov si Sibiu, cu participarea a 435 de profesori si peste 11.000 de copii. Impactul este estimat la aproximativ 35.000 de beneficiari indirecti (13.000 de elevi, 20.000 parinti si 2.000 cadre didactice).

Editia curenta – in curs de desfasurare – si-a dublat aria de acoperire la 8 judete - Salaj, Bistrita Nasaud, Arad, Timis, Satu Mare, Maramures, Cluj si Bihor, si a atras peste 1.050 cadre didactice din 210 de unitati de invatamant. Impactul din acest an este estimat la 75.000 de beneficiari indirecti (25.000 de elevi, 45.000 parinti si 5.000 cadre didactice din scolile inscrise).

Totodata, proiectul si-a gasit profesori coordonatori si in judetele din editia I si poate continua si in acest an.

De ce este important proiectul Caravana Reciclarii Creative

Fiecare grup de participanti obtine beneficii specifice care, puse laolalta, construiesc un mecanism unitar ce poate avea efect de domino, determinand schimbari de comportament in comunitatile vizate.

Un plus de creativitate. Copiii si profesorii participanti la Caravana Reciclarii Creative au reusit sa transforme materialele aruncate (precum pet-uri, anvelope vechi, cofraje de oua, materiale textile, incaltaminte si accesorii sau sticla) in adevarate opere de arta (containere pentru reciclare selectiva, casute pentru animale, obiecte decorative si de mobilier, martisoare sau bijuterii, printre altele).

Spirit antreprenorial. Caravana Reciclarii Creative incurajeaza spiritul antreprenorial si poate inspira o parte dintre tinerii participanti sa devina viitorii inovatori si mici intreprinzatori ai Romaniei, contribuind astfel la un viitor mai curat si sustenabil pentru ei si generatiile ce vor urma.

Dezvoltare personala. Participantii de la prima editie au marturisit ca proiectul le-a adus implinire la nivel personal, le-a dezvoltat imaginatia, spiritul creativ, spiritul de echipa, libera exprimare, stima de sine, dorinta de implicare, simtul estetic, dar si dorinta de a petrece timp la scoala. Un cadru didactic a remarcat, totodata, ca activitatile din proiect au ajutat la sudarea parteneriatului dintre parinti si profesori. In ceea ceea ce ii priveste pe elevi, acestia si-au schimbat comportamentul in bine, nu mai risipesc hartia si materialele didactice, au inlocuit plasticul cu materialele refolosibile si manifesta dorinta de a continua astfel de initiative si pe viitor.

Comunitati sustenabile. Impactul acestui proiect se propaga si in randul comunitatilor in care ajunge Caravana. Astfel, acestea vor avea mai multi locuitori atenti si educati, responsabili fata de ceea ce este in jur si implicati in „viata cetatii”. Cu ajutorul copiilor, oamenii pot invata sa foloseasca creativ si responsabil resursele de care dispun si sa nu le mai iroseasca, reducand astfel si cantitatea de deseuri generate. In plus, comunitatile vizate pot dezvolta proiecte si activitati inovative care sa ajute anumite categorii de oameni, inclusiv mici afaceri ce pot beneficia de pe urma reciclarii creative.

In prezent, activitatile creative sunt in plina desfasurare in scolile participante la editia din 2024. Dupa procesul de jurizare, organizatori vor acorda urmatoarele premii:

1. Premiul I - 8 unitati scolare: Tabara de animatie socio-educativa si creativitate pentru cei 40 de profesori (8 unitati x 5 profesori), care va avea loc in perioada 15 – 20 iulie;

2. Premiul II - 8 unitati scolare: O imprimanta pentru fiecare dintre cele 8 unitati scolare;

3. Premiul III - 8 unitati scolare: Un set de rechizite pentru fiecare profesor (40 de profesori);

4. Mentiuni - 8 unitati scolare - acces la o conferinta si trei workshop-uri online organizate de PlaYouth (8 unitati x 5 profesori x 4 link-uri de acces).

Toate detalii despre proiectul #CaravanaReciclariiCreative sunt prezentate pe https://playouth.ro/portfolio/caravana-reciclarii-creative/.

Puteti urmari evolutia proiectului direct prin postarile participantilor, pe Facebook https://www.facebook.com/hashtag/caravanareciclariicreative/

Despre OSCAR Downstream

OSCAR Downstream este o companie parte din Alfa Group, un grup suta la suta romanesc, fondat de Alin Niculae, ce reuneste o gama larga de companii din diverse domenii. Cu o istorie de peste 22 de ani pe piata, cu peste 5.000 de clienti din industrii cheie, precum transport, constructii, industrie sau agricultura, OSCAR Downstream are un portofoliu vast de servicii si produse B2B si o dezvoltare naturala spre B2C.

Reteaua sa de benzinarii a depasit 110 statii distribuite strategic la nivel national: 30 de statii proprii dedicate segmentului de clienti B2B sub brandul OSCAR Drive, pozitionate de-a lungul principalelor drumuri comerciale si peste 80 de benzinarii in franciza sub brandul RO concept OSCAR, pentru clientii B2C, lansat in 2017.

La acestea se adauga peste 2.500 de statii de incinta OSCAR – DIESELPoint (concept introdus in premiera pe piata din Romania de catre OSCAR Downstream in 2004, care permite alimentarea cu carburant direct in locatia clientului). OSCAR Downstream este singura companie de profil din Romania care ofera clientilor si servicii de mentenanta si service dedicat pentru aceste statii de incinta.

Infrastructura sa logistica performanta include, intr-un lant logistic integrat propriu, o flota cu peste 100 de autocisterne moderne (cea mai mare flota proprie de autocisterne de pe piata din Romania), precum si o retea proprie de depozitare, cu o capacitate de stocare a motorinei si benzinei de peste 70.000 mc in cele 7 depozite din Romania.

www.oscars.ro

Despre Asociatia PlaYouth

PlaYouth aduce jocul, arta si bucuria in educatia si dezvoltarea copiilor prin organizarea de activitati educativ-creative, atat pentru copii, la care pot participa si parintii, intr-un mediu primitor, calduros si vesel, cat si pentru parinti sau profesori.

Organizam ateliere, cursuri, conferinte, excursii, petreceri si programe de educatie alternativa pentru copii, parinti, profesori sau adulti. Acestea au rolul de a-i ajuta sa aiba incredere in ei, sa interactioneze mai usor, sa-si dezvolte creativitatea, sa se relaxeze, sa-si descopere pasiunile si talentele.

www.playouth.ro 

Autori

foto
OSCAR DOWNSTREAM SRL