loader
Comunicat de presa: Explozie de aplicari pe piata muncii – pragul de 1 milion de aplicari a fost depasit in luna septembrie, cel mai mare nivel din acest an

Peste 1 milion de aplicari au fost inregistrate pe piata muncii in luna septembrie, acesta fiind cel mai ridicat nivel al aplicarilor de la inceputul anului si pana acum, dar si cu aproximativ 10% mai mult decat in septembrie 2022. „Ceea ce se preconiza inca de la inceputul verii, anume faptul ca, din toamna, candidatii vor incepe sa fie extrem de activi pe piata muncii, s-a adeverit in luna septembrie. Cele peste 1 milion de aplicari ne arata o masa de candidati nu doar atenti la joburile noi care apar, ci si dispusi sa faca o schimbare in cariera. De altfel, un sondaj pe care l-am realizat recent arata ca 8 din 10 angajati intentioneaza sa-si schimbe locul de munca in urmatorul an”, spune Roxana Draghici, Head of Sales in cadrul eJobs, cea mai mare platforma de recrutare online Romania.

14,3% dintre aplicari au fost efectuate pentru joburile remote, in linie cu media acestui an, dar si cu nivelul din luna septembrie a anului trecut. 84,3% dintre aplicari au mers catre joburile traditionale, care presupun prezenta zilnica la birou si doar 1,4% au vizat joburile din afara tarii.

Retailul a fost domeniul care a atras cele mai multe aplicari (325.000), urmat de call center / BPO (152.000 de aplicari), servicii (128.000 de aplicari), IT / telecom (105.000 de aplicari), financiar / bancar (85.000 de aplicari), transport / logistica (79.000 de aplicari), turism (75.000 de aplicari) si industria alimentara (72.000 de aplicari). „Aceasta ierarhie ne arata un interes crescut pentru domenii care vin, in general, cu un numar mare de joburi pentru candidatii entry level. Asta inseamna oportunitati pentru candidatii foarte tineri, cu varsta cuprinse intre 18 si 24 de ani, dar si pentru cei care au peste 45 de ani, cu experienta in alt domeniu si care sunt dispusi sa se angajeze pe o pozitie entry”, explica Roxana Draghici.

Cei mai activi candidati sunt insa cei din categoria de varsta 25 – 35 de ani, care au adunat 370.000 de aplicari. Continua sa ramana la foarte scurta distanta de ei tinerii intre 18 si 24 de ani, care se apropie de 350.000 de aplicari. Cei din segmentul 36 – 45 de ani au inregistrat aproximativ 175.000 de aplicari, in timp ce categoria 45+ ramane un participant relativ timid la piata muncii, cu un numar de aplicari care depaseste usor 100.000. „Candidatii care au trecut pragul de 45 de ani sunt, intr-adevar, cei mai stabili, iar dorinta lor de a face o schimbare de cariera apare mult mai rar decat in randul celorlalti candidati. Nici in perioadele in care piata este una foarte dinamica din punctul de vedere al angajarilor, nu ii vedem foarte dispusi sa isi schimbe locul de munca. Pe de alta parte, aceasta stabilitate este si unul dintre atuu-rile lor in ochii angajatorilor”, completeaza Roxana Draghici.

In ceea ce priveste nivelul de cariera la care se afla, cei mai multi candidati se incadreaza in zona entry level (0-2 ani de experienta) si sunt urmati de mid-level (2 – 5 ani de experienta). Candidatii aflati la primul job, seniorii (peste 5 ani de experienta) si managerii au fost cei mai reticenti in a-si cauta un nou job. „Cei care vor sa se angajeze in aceasta perioada cauta, in primul rand, stabilitate si vor sa se asigure ca fac acest pas pentru o companie solida, care poate trece cu usurinta si peste o eventuala perioada mai dificila din punct de vedere economic. Acesta este unul dintre motivele pentru care 90% dintre aplicarile lunii septembrie au mers catre joburile de tip full time. Vedem tot mai putini candidati care vor sa lucreze part time (aceste joburi au strans putin peste 165.000 de aplicari) sau pe baza de proiect (15.000 de aplicari)”, comenteaza Roxana Draghici.

In luna septembrie, cel mai mult s-a aplicat pentru joburile din Bucuresti si Ilfov, care au adunat mai mult 630.000 de aplicari. Au urmat joburile postate de angajatorii din Cluj – Napoca si, pe locul al treilea, cu peste 142.00 de aplicari, cele remote. Clasamentul celor mai atragatoare orase continua cu Timisoara, Iasi si Brasov.

Aproximativ 30.000 de joburi au fost postate in septembrie. In acest moment, pe eJobs.ro, sunt disponibile 27.000 de locuri de munca.

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cu 5+ milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe luna si 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, eJobs este cea mai mare platforma de recrutare la nivel local.

Autori

foto