loader
Un nou standard roman privind buna guvernanta a organizatiilor – SR ISO 37000 Guvernanta organizatiilor. Indrumari

Un nou standard roman privind buna guvernanta a organizatiilor – SR ISO 37000 Guvernanta organizatiilor. Indrumari

Asociatia Administratorilor Independenti – AAI, impreuna cu Organismul National de Standardizare – ASRO, anunta adoptarea standardului international ISO 37000:2021 ca standard roman – SR ISO 37000

Asociatia Administratorilor Independenti (AAI) a carei misiune este promovarea celor mai bune practici de guvernanta in randul companiilor din Romania impreuna cu Organismul National de Standardizare - ASRO au incheiat un protocol de colaborare in vederea elaborarii si publicarii versiunii romane a standardului ISO 37000:2021 privind Guvernanta Organizatiilor astfel ca, incepand cu luna mai a anului curent, acest standard este disponibil si in limba romana, putand fi achizitionat, in vederea implementarii, de pe magazinul online al ASRO.

Elaborarea standardului reprezinta recunoasterea importantei standardizarii proceselor de guvernanta ale societatilor, ale organizatiilor in general, si exprima consensul unanim al profesionistilor reuniti la nivel mondial in privinta unor practici unitare specifice acestui domeniu atat de complex.

Standardul se adreseaza companiilor de orice tip precum si celor care le sprijina in indeplinirea scopului pentru care au fost create, respectiv practicienilor din domeniul guvernantei care fac parte din structurile de guvernanta ale societatilor.

In calitate de reprezentant al Asociatiei practicienilor din structurile de guvernanta ale societatilor, sunt bucuroasa ca am avut oportunitatea de a contribui la adoptarea acestui standard international in Romania”, a declarat presedintele AAI, Simona Fatu. ”Le multumesc membrilor Asociatiei care s-au implicat in activitatea de revizuire tehnica a standardului cu scopul de a promova un limbaj unitar, de a crea punti intre termenii si definitiile utilizate in mai multe domenii reglementate dar si in legatura cu cele izvorate din practica. Prin sustinerea publicarii acestui standard, consideram ca ne-am atins obiectivul de a participa activ la consolidarea cadrului de reglementare specific guvernantei, aplicabil tuturor domeniilor si formelor de proprietate. Eforturile noastre viitoare se vor concentra pe activitatea de constientizare si indrumare a profesionistilor din domeniu, carora le adresam, inca de pe acum, invitatia de participare la evenimentul de lansare oficiala a acestui standard, eveniment ce va avea loc in luna septembrie 2022. Adresez, de asemenea, multumiri colectivului si conducerii ASRO pentru profesionalismul de care au dat dovada pe parcursul acestui proces, precum si membrilor Comitetului Tehnic ASRO/CT 56  pentru implicare si contributie.”

Traim intr-o epoca profund diferita fata de cele anterioare, aflata intr-o continua schimbare, iar liderii companiilor trebuie sa se asigure ca organizatiile pe care le conduc  pot face fata tuturor provocarilor. Standardul SR ISO 37000 le ofera un cadru de lucru si un sistem integrat de guvernanta care ii responsabilizeaza. Adoptarea la nivel national a standardului vine in sprijinul tuturor tipurilor de organizatii pentru a putea construi relatii puternice cu partile interesate si pentru a-si gestiona intr-un mod eficient resursele”, spune Iuliana Chilea, Directorul general al Organismului National de Standardizare – ASRO. „Vreau sa le multumesc partenerilor de la Asociatia Administratorilor Independenti – „AAI” pentru implicare si, nu in ultimul rand, tuturor celor care au contribuit la elaborarea versiunii romane a standardului SR ISO 37000 si vreau sa asigur partile interesate ca, ASRO va fi intotdeauna relevant pentru intreaga societate, indeplinindu-si misiunea de Organism National de Standardizare” a mai adaugat Iuliana Chilea.

Despre AAI

Asociatia Administratorilor Independenti (AAI) reuneste profesionisti aflati in structurile de guvernanta ale societatilor cu precadere directori neexecutivi, membri ai consiliilor de administratie, consiliilor de supraveghere sau membri ai directoratului. AAI este membru ecoDa - Confederatia Europeana a Institutelor si Asociatiilor Directorilor Neexecutivi - platforma europeana promotoare de bune practici in domeniul guvernantei corporative si de reprezentare a membrilor consiliilor de administratie din companii. O singura asociatie din fiecare tara poate fi membru ecoDa, iar AAI este unic reprezentant al Romaniei in aceasta prestigioasa organizatie pan-europeana.

Pentru mai multe detalii va rugam accesati https://www.administratorindependent.ro/

Autori

foto
ASOCIATIA ADMINISTRATORILOR INDEPENDENTI (AAI)