loader
ROMANIA VA GAZDUI IN LUNA MAI CEL DE-AL 3-LEA TURNEU DE PROMOVARE A AUTOBUZELOR CU HIDROGEN REALIZAT IN EUROPA CENTRALA SI DE EST, IN CADRUL PROIECTELOR JIVE

ROMANIA VA GAZDUI IN LUNA MAI CEL DE-AL 3-LEA TURNEU DE PROMOVARE A AUTOBUZELOR CU HIDROGEN REALIZAT IN EUROPA CENTRALA SI DE EST, IN CADRUL PROIECTELOR JIVE

Un autobuz alimentat cu hidrogen va fi disponibil pentru testare in noua orase europene, inclusiv Cluj-Napoca si Galati.

Romania gazduieste in luna mai cel de-al treilea turneu de promovare a autobuzelor cu hidrogen, ca parte a proiectelor JIVE sustinute si finantate de Clean Hydrogen Partnership. Tara noastra va fi urmata de Grecia, Bosnia Hertegovina si Bulgaria. Un autobuz alimentat cu hidrogen va fi testat pe strazile a noua orase europene, inclusiv Cluj-Napoca si Galati.

In urma rezultatelor pozitive ale primelor doua turnee de promovare in Europa Centrala si de Est prin proiectele JIVE - unul organizat in perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023, cu un autobuz calatorind pe o distanta totala de 1.641 km in 5 tari (Slovenia, Croatia, Cehia, Slovacia si Ungaria) si al doilea organizat in perioada septembrie - octombrie 2023 in 4 tari (Polonia, Lituania,  Letonia, Estonia) pe o distanta totala de 1.450 km - acest al treilea turneu isi propune sa ofere oportunitatea de a prezenta in Romania tehnologia bazata pe hidrogen si de a permite oraselor sa o experimenteze.

Initiativele anterioare au avut un impact important asupra cererii locale, aproape toate orasele europene participante la proiecte exprimandu-si oficial interesul de a-si dezvolta flota cu autobuze cu pile de combustie cu hidrogen. De asemenea, a contribuit la o mai buna intelegere de catre publicul larg a tehnologiei si beneficiilor sale.

Mirela Atanasiu, Director Executiv ad interim al Clean Hydrogen Partnership, a declarat: "Sunt mandra sa vad ca, prin cea de-a 3-a editie a turneului de promovare in Romania, Grecia, Bulgaria si Bosnia si Hertegovina, proiectul nostru JIVE continua sa prezinte autobuzele si statiile de alimentare cu hidrogen autoritatilor locale interesate din Europa de Sud-Est. Acesta urmeaza succesului roadshow-urilor anterioare din Europa Centrala si Tarile Baltice de anul trecut, generand in acelasi timp interes pentru comercializarea unor astfel de autobuze alimentate cu hidrogen ca prim pas in decarbonizarea transportului public in orase.

Prin finantarea oferita de Clean Hydrogen Partnership si colaborarea strategica suplimentara cu autoritatile regionale si partenerii industriali, JIVE este un exemplu de succes al modului in care putem pozitiona UE ca lider pentru a deveni neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon pana in 2050."

"Implicarea Romaniei si, mai ales, a celor doua orase – Cluj-Napoca si Galati – in turneul de promovare din 2024 nu este intamplatoare: ambele municipii si-au aratat deschiderea fata de tehnologia verde si si-au exprimat public dorinta de a extinde flota de autobuze cu vehicule pe baza de hidrogen, pentru un mediu mai curat", spun Cristina Paun si Andreea Gheorghe, coordonatori nationali ai proiectului. "Suntem bucuroase sa sprijinim aceasta initiativa si, implicit, sa contribuim la promovarea tehnologiilor verzi pentru un transport public sustenabil." 

Pe langa testarea autobuzelor cu hidrogen in cele doua orase din Romania, vor fi organizate doua evenimente dedicate turneului de promovare, unul la Cluj-Napoca pe 9 mai 2024 si al doilea la Galati, pe 13 mai 2024, pentru a dezbate provocarile si oportunitatile in implementarea solutiilor bazate pe hidrogen. Acestea vor gazdui reprezentanti ai Clean Hydrogen Europe, Hydrogen Europe si ERM, impreuna cu reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale din Romania, experti si asociatii de profil.

Despre JIVE 1 si JIVE 2:

Proiectele JIVE si JIVE2 sunt finantate de Clean Hydrogen Joint Undertaking in temeiul acordurilor de grant nr. 735582 si 779563. Clean Hydrogen Joint Undertaking primeste sprijin din partea programelor de cercetare si inovare ale Uniunii Europene Horizon 2020, Hydrogen Europe si Hydrogen Europe Research.

Proiectele JIVE si JIVE2, care au inceput in ianuarie 2017 si, respectiv, ianuarie 2018, vor introduce aproximativ 300 de autobuze cu pile de combustie cu emisii zero si infrastructura asociata (in cadrul proiectului MEHRLIN) in 16 orase si regiuni europene, ceea ce reprezinta cea mai mare actiune de acest fel din Europa pana in prezent. Autobuzele vor fi utilizate in orase si regiuni din Franta, Germania, Italia, Olanda, Spania si Regatul Unit.

Aflati mai multe despre activitatile proiectului pe site-ul web al proiectului (fuelcellbuses.eu), precum si pe  paginile Twitter, LinkedIn si Instagram.

Despre Clean Hydrogen Partnership:

Clean Hydrogen Partnership sprijina activitatile de cercetare si inovare (C&I) in domeniul tehnologiilor  bazate pe hidrogen in Europa. Scopul sau este de a accelera dezvoltarea aplicatiilor avansate pe baza de hidrogen curat gata de introducere pe piata, in sectoare precum energia, transporturile, constructiile si industria, consolidand in acelasi timp competitivitatea lantului valoric al hidrogenului curat. Membrii Parteneriatului sunt Comisia Europeana, industria pilelor de combustie si a hidrogenului reprezentata de Hydrogen Europe si comunitatea de cercetare reprezentata de Hydrogen Europe Research.

Despre ERM:

Fiind cea mai mare companie globala de consultanta in domeniul sustenabilitatii, ERM colaboreaza cu cele mai importante organizatii din lume, creand solutii inovatoare la provocarile legate de sustenabilitate si deblocand oportunitati comerciale care sa raspunda nevoilor de astazi, pastrand in acelasi timp oportunitati pentru generatiile viitoare. Echipa diversa a ERM de 8.000+ experti de clasa mondiala in peste 150 de birouri din 40 de tari si teritorii combina transformarea strategica si livrarea tehnica pentru a ajuta clientii sa operationalizeze sustenabilitatea intr-un ritm constant si la scara. ERM numeste aceasta abordare a sa "boots to boardroom" - un model cuprinzator de servicii care ajuta organizatiile sa accelereze integrarea sustenabilitatii in strategia si operatiunile lor.

ERM este coordonatorul de proiect al proiectelor JIVE si JIVE 2.

Despre Energy42:

Energy42 este un grup integrat de profesionisti, oferind servicii de consultanta, marketing si vanzari, evenimente si comunicare pentru clientii din domeniul energiei si al tehnologiilor curate (energy42.ro).