loader

Implementare Windows Server 2012 si System Center 2012

Pentru Caroli Foods Group, Windows Server 2012 devine baza dezvoltarii infrastructurii IT pe termen lung

Despre organizatie

Activitatea unei companii precum Caroli Foods Group se desfasoara fara intrerupere: 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana, iar IT-ul trebuie sa ofere disponibilitatea necesara. Pentru atingerea acestui obiectiv, Caroli a ales Windows Server 2012 pentru virtualizarea si administrarea infrastructurii IT. Proiectul a permis nu doar atingerea unui nivel ridicat de disponibilitate dar si o reducere a costurilor prin exploatarea mai eficienta a serverelor si sistemelor de stocare deja existente. Mai mult, prin alocarea dinamica a resurselor, Windows Server 2012 a dus la optimizarea modului de rulare a aplicatiilor de business si la asigurarea fluentei in utilizare.

[#https://www.microsoft.com/ro-ro/business/customer-success-stories/#]


Caroli Foods Group este liderul pietei de mezeluri proaspete din Romania. Compania detine o unitate de productie in Pitesti, cu o suprafata de 15.000 de metri patrati, care este certificata in conformitate cu ISO 9001:2000 si respecta standardele HACCP (The Hazard Analysis Critical Control Point Sytem) din domeniul sigurantei alimentare. Distributia produselor este asigurata printr-o retea de 9 depozite regionale si o flota comerciala proprie, catre peste 5.000 de magazine si puncte de desfacere.


Caroli Foods Group considera tehnologia drept un pilon important care sta la baza succesului si atingerii obiectivelor de a oferi cele mai bune produse si servicii consumatorilor. Prin urmare, compania a investit atat in utilaje moderne, dotate cu computere de proces, care deruleaza programele prestabilite pentru fiecare operatie si produs fabricat, precum si intr-o infrastructura IT profesionala. Din punct de vedere IT, compania opereaza un Centru de Date cu peste 50 de servere si sisteme de stocare profesionale (IBM si Dell) precum si o serie de solutii care includ: ERP (Enterprise Resource Planning), WMS (Warehouse Management System), SFA (Sales Force Automation), optimizarea rutelor de transport si Business Intelligence. Solutiile sunt accesate de la distanta prin utilizarea Microsoft Terminal Services in cadrul unei retele virtuale private (VPN). Infrastructura IT este virtualizata in proportie de 50% si este administrata de o echipa de specialisti formata din 8 persoane.


Situatia initiala
Datorita specificului activitatii Caroli, sistemul informatic inregistreaza tranzactii 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana, cu inevitabile varfuri de incarcare pe anumite aplicatii critice. Astfel, Departamentul IT trebuie sa asigure continuitatea operationala si disponibilitatea permanenta a resurselor IT la un nivel optim, dar si un grad ridicat de agilitate a intregii infrastructuri.


Pentru virtualizarea infrastructurii IT, pana in 2012 Caroli Foods Group a utilizat o versiune gratuita a unei platforme comerciale de virtualizare, care nu includea consola de management si avea limitari la nivel de functionalitati. Managementul masinilor virtuale era dificil si solicita multa atentie si timp din partea echipei IT. In plus, solutia nu permitea comutarea automata intre controller-ele unui sistem de stocare cand unul dintre acestea era nefunctional si nici nu permitea alocarea dinamica a resurselor hardware pentru fiecare masina virtuala in parte. Astfel, aplicatiile mari consumatoare de resurse precum cea care asigura optimizarea rutelor de transport, in perioadele cu varf de incarcare, aveau latente mari in functionare si generau unele disfunctionalitati la nivelul proceselor de business, precum si nemultumiri din partea utilizatorilor.


„Dincolo de lipsa unei console performante pentru managementul infrastructurii virtualizate, solutia anterioara nu ne oferea detalii de putere, consum pentru fiecare masina in parte si nici nu puteam aloca dinamic resursele disponibile. Prin urmare, Departamentul IT aloca prea mult timp administrarii, iar unele aplicatii raspundeau greu in perioadele cu incarcare ridicata. Pentru asigurarea eficientei proceselor de business, se impunea identificarea si adoptarea unei solutii comerciale”, afirma Cristian Asanache, IT Manager, Caroli Foods Group.


Complementar, existau cerinte pentru schimbarea aplicatiei de back-up existente, fiind necesara identificarea unei solutii care sa ofere o derulare centralizata si eficient a activitatilor de back-up si restaurare (i.e. la nivelul bare-metal, al sistemului de fisiere, la nivelul starii sistemelor, la nivelul bazelor de date SQL). Pentru solutia ERP, sustinuta de o baza de date SQL, se realiza un back-up complet in fiecare zi, insa fereastra necesara acestui proces dura cateva ore, situatie care nu corespundea necesitatilor de business ale companiei.


Solutia
In 2012, pentru asigurarea unor servicii interne de cea mai buna calitate si pentru a raspunde cerintelor cu privire la reducerea riscurilor operationale, Caroli Foods Group a decis schimbarea platformei de virtualizare. Departamentul IT a initiat o analiza comparativa a solutiilor comerciale existente pe piata, evaluare axata pe: costuri, functionalitati, nivel disponibil de suport dar si cunoasterea tehnologiei de catre echipa proprie, iar Windows Server 2012 cu Hyper-V a raspuns cel mai bine cerintelor din toate punctele de vedere.


Complementar, echipa Caroli Foods Group incepuse si cautarea unei solutii de back-up la nivel de server care sa ofere performante superioare si care sa poata fi integrata in proiectul de realizare a unui centru de Disaster Recovery pe care compania il are in planul de investitii. In acest context, Departamentul IT a evaluat si Data Protection Manager, o componenta cheie a System Center 2012.


„Obiectivul nostru era sa atingem un nivel superior de siguranta si confort in managementul infrastructurii IT, inclusiv a celei virtualizate, iar pentru aceasta aveam nevoie de o platforma mai buna. Prima dilema a fost: in ce software sa facem investitia, care era solutia cea mai avantajoasa pentru Caroli? In urma analizei pietei de profil, ne-am convins ca Windows Server 2012 impreuna cu System Center 2012 este cea mai buna alegere deoarece ofera functionalitati precum Hyper-V Replica/Live Migration si alocare dinamica de resurse, iar modelul de licentiere este foarte flexibil si include atat sistemele de operare cat si platforma de virtualizare, consola de management a masinilor virtuale precum si o solutie de back-up, ceea ce facea pretul foarte atractiv”, afirma Cristian Asanache, IT Manager, Caroli Foods Group.


In egala masura, pentru decizia Caroli au contat si serviciile de suport pe care Microsoft si partenerii le ofera clientilor din Romania.


„Cautarea noastra a coincis cu anuntul Microsoft legat de noua versiune a Server 2012 si de progresele inregistrate, ceea ce ne-a atras atentia. Chiar daca era un produs nou, stiam ce servicii de suport pune Microsoft Romania la dispozitia clientilor locali si am fost deschisi. De fiecare data cand am abordat o tehnologie noua am investit si in pregatirea echipei: acces la documentatie, training, certificari etc, iar din acest punct de vedere suportul pentru produsele Microsoft este cel mai usor de accesat”, considera Cristian Asanache.


Derulare proiect
Proiectul a fost desfasurat in luna decembrie 2012 si a constat din migrarea a 5 host-uri cu 25 de masini virtuale de pe versiunea gratuita a platformei comerciale de virtualizare pe Hyper-V Server 2012. Procesul a fost rapid, conversia si migrarea facandu-se cu System Center Virtual Machine Manager, fara sa fie nevoie de unelte din partea altor furnizori si cu suport din partea Microsoft si a partenerului Activ Systems. Procesele de business nu au fost afectate sau influentate in timpul conversiei chiar daca masinile care le sustineau erau functionale. Simultan cu operatiunea de migrare, a fost operata o ajustare a resurselor de memorie alocate pe fiecare masina virtuala in parte pentru a raspunde mai bine sarcinilor.


Cristian Asanache: „Provocarea proiectului a fost conversia rapida a celor 5 host-uri pe care doream sa le mutam fara modificari si incidente, de pe mediul virtualizat existent pe cel Microsoft. Pentru aceasta am pregatit un host compatibil si l-am folosit consecutiv pentru mutarea tuturor masinilor virtuale. Migrarea a fost rapida si fara incidente, iar practic utilizatorii solutiilor de business nu au sesizat mutarea. Procesul a fost facilitat de pregatirea echipei IT a Caroli Foods Group pe tehnologiile Windows Server precum si suportul primit din partea Microsoft si a partenerului Activ Systems.”


Dincolo de rezolvarea unor aspecte punctuale, proiectul are ca obiectiv pe termen lung crearea unei platforme unitare de operare pentru servere, infrastructura virtualizata si procese de back-up, care sa beneficieze de un punct unic de suport.


„Pentru Caroli Foods Group, Windows Server 2012 devine baza dezvoltarii infrastructurii IT pe termen lung, iar planurile imediate prevad si implementarea altor tehnologii Microsoft disponibile pentru extinderea, centralizarea si eficientizarea serviciilor IT in cadrul organizatiei”, mai afirma Cristian Asanache.


Beneficiile
Utilizarea Microsoft Windows Server 2012 a adus companiei Caroli Foods Group o serie de beneficii punctuale in contextul procesului de migrare dar si beneficii pe termen lung prin simplificarea modului de administrare a infrastructurii IT.


Asigurarea continuitatii operationale
Migrarea celor 5 host-uri si a masinilor virtuale aferente a fost realizata rapid si fara intreruperi operationale. Aplicatiile de business ale Caroli Foods Group au ramas functionale pe tot parcursul procesului, iar activitatea utilizatorilor nu a fost afectata.


Cristian Asanache: „Integrarea nativa a solutiilor System Center Virtual Machine Manager si Windows Server 2012 a fost cheia proiectului si ne-a asigurat continuitatea operationala pe intreg parcursul migrarii. Practic, utilizatorii de business nici nu au sesizat schimbarea platformei.”


Optimizarea modului de rulare a aplicatiilor de business prin alocare dinamica de resurse
Anterior proiectului de Windows Server 2012, unele dintre aplicatiile de business ale Caroli Foods Group nu beneficiau de resurse suficiente pe varfurile de incarcare ceea ce cauza latente mari de raspuns si implicit nemultumiri din partea utilizatorilor, „Windows Server 2012 ne permite o monitorizare detaliata a resurselor consumate de fiecare masina virtuala in parte si o alocare dinamica a acestora. Dupa finalizarea migrarii, timpul de raspuns al aplicatiilor s-a redus si am eliminat procesarile lente pe varfurile de incarcare. Am inregistrat aceasta imbunatatire atat pentru solutiile LOB (cum ar fi aplicatia de optimizare a rutelor de transport) cat si pentru spatiul IT de testare a noilor aplicatii. Astfel, am crescut confortul utilizatorilor si asiguram continuitatea si eficienta procesele de business din cadrul companiei”, considera Cristian Asanache.


Reducerea costurilor cu infrastructura IT
Proiectul de Windows Server 2012 derulat in cadrul Caroli Foods Group a dus la reducerea costurilor cu IT-ul prin eliminarea investitiei in resurse hardware suplimentare, servere sau spatiu de stocare precum si in licentele solutiei de back-up.


„Intr-un mediu virtualizat, daca nu exista un sistem de stocare comun, mutarea masinilor virtuale intre host-uri nu este posibila, insa Windows Server 2012 elimina aceasta constrangere. Fara solutia Microsoft, ar fi trebuit sa utilizam un echipament suplimentar de stocare ceea ce inducea costuri de achizitie, livrare si configurare nu tocmai neglijabile. Mai mult, modelul de licentiere al Windows Server 2012 este foarte flexibil si include atat sistemele de operare cat si platforma de virtualizare, consola de management a masinilor virtuale precum si o solutie de back-up”, afirma Cristian Asanche.


Optimizarea mediului de test si reducerea timpului pentru punerea in productie a noilor functionalitati din aplicatiile de business
Piata pe care activeaza Caroli Foods Group este foarte dinamica si, prin urmare, procesele de business sunt intr-o continua schimbare, ceea ce are un impact direct asupra actualizarii solutiilor informatice. Inainte de punerea in productie, Departamentul IT testeaza intens noile functionalitati, alaturi de grupuri de utilizatori din companie. Infrastructura virtualizata cu Windows Server 2012 si System Center 2012 permite construirea rapida a unor medii de test si incarcarea acestora cu date de actualitate.


„Cu Windows Server 2012 avem imediat la dispozitie resursele necesare mediilor de test, iar snapshot-urile din aplicatiile de business pe care le obtinem la fiecare 15 minute ne permit derularea testelor cu date proaspete si implicit obtinerea unui grad ridicat de acuratete. Unul dintre mediile de test cu mare impact asupra activitatii Caroli Foods Group este cel pentru solutia ERP, iar derularea rapida a acestor teste este un aspect important, deoarece implica numerosi colegi din departamentele de business, a caror productivitate trebuie afectata cat mai putin”, declara Cristian Asanache.


Reducerea riscului de pierdere a datelor
Un rezultat direct al proiectului a fost inlocuirea back-up-ului incremental facut zilnic pentru solutia ERP cu o salvare de date cu valoare de full back-up realizat la intervale de 15 minute. Componenta Data Protection Manager din System Center 2012 reduce astfel considerabil riscul de pierdere a datelor si permite companiei Caroli Foods Group respectarea cerintelor de audit.


Pentru Caroli Foods Group, Windows Server 2012 devine baza dezvoltarii infrastructurii IT pe termen lung: „Proiectul este inca la inceput si nu au fost exploatate toate functionalitatile din Windows Server 2012 pentru o simplificare considerabila a infrastructurii. Asteptarile sunt ridicate, mai ales din perspectiva existentei sabloanelor de masini virtuale si a replicarii facile a acestora intr-un viitor centru de Disaster Recovery”, afirma Cristian Asanache, IT Manager, Caroli Foods Group.

Autori

foto
DOINGBUSINESS.RO SRL