loader
Cum sa iei decizii mai bune in HR cu ajutorul people analytics

Cum sa iei decizii mai bune in HR cu ajutorul people analytics

HR Club organizeaza master class-ul "A Fresh Perspective in People Analytics" pe 27 martie, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel

Tehnologia a transformat mediul de business in mai multe moduri, de la noi instrumente pe care le folosim la job pana la robotii care inlocuiesc anumite atributii ale angajatilor. Functia de HR beneficiaza, de asemenea, de avansul tehnologic, folosind tehnici de analiza a fortei de munca, sau "people analytics", pentru a lua decizii bazate pe date.

Ce cuprinde people analytics

Conceptul se refera la analiza datelor legate de angajati care pot sustine decizii privind angajarea, retentia, planificarea alocarii fortei de munca, eficienta programelor de training si pot chiar prezice performanta angajatilor. Un studiu realizat de Deloitte in 2017 arata ca 71% dintre companii vad investitia in sisteme de people analytics ca o prioritate, insa doar 8% sustin ca au datele necesare pentru implementarea proceselor.

Desi cheltuielile cu resursele umane le depasesc, in multe organizatii, pe cele de marketing, achizitii si dezvoltare la un loc, analiza investitiilor in HR este inca la un nivel primar, din cauza lipsei de informatii. Profesionistii din domeniu au nevoie de cursuri intensive pentru a intelege cum se realizeaza analiza stiintifica si cum sa eficientizeze bugetele investite pentru a atinge obiectivele de business.

Beneficiile utilizarii proceselor de people analytics

Functia de resurse umane, ca si celelalte functii din companii, trebuie sa demonstreze valoarea investitiilor realizate catre echipa de senior management. Conform unui studiu realizat de McKinsey, companiile care folosesc people analytics sunt cu 80% mai eficiente in recrutare, cu 25% mai productive in business si au cu 50% mai mult succes in retentia angajatilor.

In plus, organizatii din diferite domenii au vazut rezultatele folosirii tehnicilor de analiza in HR. O companie globala de servicii financiare a folosit un algoritm care determina ce angajati au cea mai mare probabilitate sa plece din companie, iar programele de retentie implementate le-au economisit peste 70 milioane de dolari intr-un an. O companie multinationala din domeniul energetic a reusit sa reduca numarul de zile de concediu medical prin alocarea diferita a zilelor de concediu de-a lungul anului, iar un lant de restaurante a putut sa identifice factorii cei mai importanti asupra carora sa intervina si care au dus la cresterea performantei angajatilor si a veniturilor.

Primii pasi spre implementarea deciziilor bazate pe date in HR

In trecut, majoritatea deciziilor de alocare si implementare a resurselor umane si financiare se bazau pe instinctul managerilor, care poate sa duca si la rezultate nesatisfacatoare din cauza prejudecatilor inconstiente. In schimb, metodele cantitative avansate pot suplimenta informatiile disponibile pentru a imbunatati rezultatele proceselor de HR.

La baza implementarii oricaror procese de people analytics stau informatiile privind forta de munca. Astfel, profesionistii de HR trebuie sa aiba date despre:

  • Recrutare: canalele de unde vin cei mai buni aplicanti, ce tip de profile fac performanta pe termen lung, care sunt sursele eventualelor intarzieri in procesul de recrutare si cum pot fi acestea evitate;
  • Performanta la job: timpul petrecut per sarcina, alocarea fortei de munca in functie de perioada si ciclul de business sau tipare de absenteism;
  • Retentia si analiza beneficiilor: care sunt beneficiile utilizate si considerate valoroase de catre angajati, care este durata medie de angajare per departament si functie, care e eficienta programelor de training.

Companiile care folosesc tehnici stiintifice avansate de people analytics au o intelegere mai buna a investitiilor care ofera rezultate in HR, insa multi profesionisti aflati la inceput de drum nu stiu cum sa prioritizeze procesele in care sa intervina mai intai. Astfel, ei folosesc o tehnica numita value profiling (profilul de valoare).

Profilul de valoare identifica cele mai importante procese privind forta de munca, dar care nu sunt eficiente. Informatia este apoi prezentata intr-o matrice de genul acesta:

Sursa

In acest caz, cea mai importanta actiune pentru a imbunatati contributia capitalului uman la obiectivele de business ar fi eficientizarea procesului de recrutare. Matricile precum cele de mai sus sunt obtinute prin chestionare structurate cu managementul de nivel superior, o parte din personalul HR si o selectie de angajati operationali si executivi pentru a intelege importanta si eficienta proceselor de HR.

Pentru a sustine profesionistii de resurse umane si echipa de senior management in implementarea strategiilor de people analytics, HR Club organizeaza master class-ul "A Fresh Perspective in People Analytics", sustinut de Max Blumberg. Max este fondatorul Blumberg Partnership si unul dintre top 50 influenceri din HR Analytics.

Evenimentul va avea loc la JW Marriott Bucharest Grand Hotel pe 27 martie, iar doritorii pot afla mai multe informatii despre agenda si se pot inscrie pe site: https://hr-club.ro/ro/masterclass-maxblumberg.