loader

Companiile coreene sunt interesate sa investeasca in Romania in infrastructura si energie

Companiile coreene si-au exprimat interesul de a dezvolta noi investitii in Romania, mai ales in domeniul industrial (matrite), al infrastructurii si energiei, potrivit unui comunicat transmis miercuri de Ministerul Economiei

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian si ambasadorul Republicii Coreea, Im Han-taek, au avut o intrevedere, miercuri, tema principala a discutiilor fiind intensificarea relatiilor economice dintre Romania si Republica Coreea. Partea coreeana a solicitat detalii privind legislatia in domeniul certificatelor verzi. Oficialii coreeni si-au exprimat speranta ca modificarile legislative din domeniu nu vor afecta afacerile investitorilor sud-coreeni, prezenti deja pe piata romaneasca.

 

In anul 2012 s-a inregistrat un record al exporturilor romanesti pe piata sud-coreeana, de 482 milioane dolari, respectiv o crestere de 33% fata de anul precedent, in timp ce importurile au scazut cu 23%, pana la 505 milioane dolari. Astfel, deficitul comercial s-a micsorat pana la 23 milioane dolari. Volumul schimburilor s-a pastrat in jurul valorii de un miliard dolari, in usoara scadere fata de recordul inregistrat in 2011.


Diplomatul coreean a exprimat disponibilitatea tarii sale de a pune la dispozitia Romaniei experienta in domeniul aplicarii strategiei de reindustrializare, in contextul in care si in Romania se prefigureaza elaborarea unei astfel de strategii de catre Ministerul Economiei.
 

Romania si Republica Coreea au convenit un Parteneriat strategic, din septembrie 2008. Planul de actiune pentru punerea in aplicare a Parteneriatului strategic, semnat in iunie 2010, la Seul, la nivel de ministri de externe, se poate materializa in noi proiecte de cooperare bilaterala, potrivit Ministerului Economiei.