loader
Inainte de Brexit, Marea Britanie redevine a treia cea mai atractiva destinatie pentru investitii, la nivel global

Inainte de Brexit, Marea Britanie redevine a treia cea mai atractiva destinatie pentru investitii, la nivel global

Incertitudine geopolitica nu a diminuat apetitul pentru achizitii al directorilor executivi, arata cea de-a saisprezecea editie a barometrului EY Global Capital Confidence Barometer.

Barometrul, care are la baza un sondaj derulat in randul a peste 2.300 de directori executivi din 43 de tari, scoate in evidenta faptul ca, in ciuda schimbarii rapide a conditiilor de piata, 56% dintre companii se asteapta sa se implice in tranzactii in urmatoarele 12 luni – o crestere de sase procente fata de anul trecut.

 

Intr-o perioada de activitate deja intensa de tranzactionare, 36% dintre companii estimeaza o crestere a numarului de tranzactii la care vor participa in anul urmator. Marea majoritate a directorilor executivi (96%) se asteapta ca piata M&A sa se imbunatateasca sau sa ramana stabila in aceasta perioada de timp.

 

Apetitul puternic pentru tranzactii se mentine chiar in contextul ingrijorarilor geopolitice sau al  celor legate de politicile din pietele emergente. 69% dintre companii considera ca acestea sunt cele mai mari riscuri pentru cresterea economica. insa impactul de natura disruptiva al tehnologiei asupra rezultatelor potentiale ale tranzactiilor si asupra modelelor de afaceri ramane principala preocupare a celor mai multi directori executivi.

 

Bogdan Ion, Country Managing Partner EY Romania, spune:

"Achizitia de firme de tehnologie este o cale de remodelare radicala si rapida a afacerilor existente, care trebuie sa tina pasul cu schimbarea rapida a preferintelor consumatorilor."

 

Activitatea de tranzactionare este sustinuta de indicatori financiari pozitivi si de revenirea increderii economice – 64% dintre directorii executivi considera ca starea globala a economiei se imbunatateste (fata de 21% in octombrie 2016).

 

 

Investitii globale, intr-o perioada de crestere a nationalismului

In ciuda speculatiilor legate de barierele comerciale, tranzactiile trans-frontaliere au fost reperele anului 2017, odata cu reluarea activitatii de tranzactionare dintre Statele Unite si Europa de Vest. 36% dintre companiile care intentioneaza sa faca achizitii se vor concentra pe tranzactii interne in urmatoarele 12 luni, dar cautarea oportunitatilor de crestere dincolo de granitele nationale se intensifica. Companiile cauta pretutindeni posibilitati de crestere, iar principala tinta o reprezinta pietele dezvoltate.

 

Marea Britanie redevine a treia cea mai atractiva destinatie pentru tranzactii. in octombrie anul trecut iesise din top cinci pentru prima data in istoria de sapte ani a Barometrului, ca urmare a referendumului legat de iesirea din UE. Topul principalelor destinatii este completat de Statele Unite (locul 1), China (locul 2), Germania (locul 4) si Canada (locul 5).

 

Alte rezultate ale studiului indica faptul ca intentiile de crestere nu sunt drastic afectate de problemele geopolitice. Aproape trei sferturi dintre companii (71%) declara ca Brexitul a crescut sau nu a avut niciun impact asupra intentiilor lor de investitii in Marea Britanie. in Statele Unite au aparut semne ca noua administratie de la Casa Alba va incuraja activitatea de fuziuni si achizitii – 76% dintre respondenti considera ca politicile potentiale ale administratiei fie vor duce la cresterea activitatii de tranzactionare, fie nu vor avea niciun impact.

 

Optimizarea portofoliului devine prioritara in contextul schimbarilor rapide ale pietei

In contextul schimbarilor rapide, companiile isi redefinesc strategiile pentru a creste gradul de flexibilitate, 73% dintre ele intensificand procesele de analiza a portofoliilor de investitii pentru a raspunde sau a valorifica fortele disruptive din sectoarele lor.

 

Aceste tendinte se reflecta in numarul de tranzactii din toate sectoarele. Primele cinci industrii care intentioneaza sa faca achizitii sunt: auto, produse de larg consum, mineritul si prelucrarea metalelor, petrolul si gazele, telecomunicatiile.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL