loader
Florin Vasilica EY: Interesul pe piata locala de fuziuni si achizitii ramane la un nivel apropiat de cel record

Florin Vasilica EY: Interesul pe piata locala de fuziuni si achizitii ramane la un nivel apropiat de cel record

Anul 2017 a reprezentat unul dintre cei mai activi pentru piata locala de fuziuni si achizitii.

Numarul tranzactiilor a crescut cu aproximativ 28%, in timp ce valoarea medie a tranzactiilor a scazut usor. Cresterea consumului, a veniturilor disponibile si a avantajelor generate de pozitia geostrategica a tarii noastre au fost factorii care au atras interesul investitorilor mai mult ca altadata.

 

Florin Vasilica, Lider Asistenta in tranzactii, EY Romania, explica: „Pentru Romania, contextul anului trecut a fost cel mai bun, atat din punct de vedere macroeconomic, cat si geopolitic.Ca intotdeauna, exista si puncte de preocupare la nivel macroeconomic – venite in principal din sectorul fiscal, dar si din relatia cu Uniunea Europeana. Tinand cont de situatia tarilor din regiune – Ucraina, Grecia si Turcia – este evident ca Romania a beneficiat in urma acestui context geopolitic din ultimii trei-patru ani. Cresterea sustinuta a PIB-ului a dus la crearea unui climat de incredere pentru investitori, asigurand firmelor locale un ritm de dezvoltare superior.”

 

La nivel regional, tranzactiile domestice din Europa Centrala si de Sud-est au reprezentat putin peste jumatate din numarul total de tranzactii. Ponderea tranzactiilor outbound, unde investitorul provine din aceasta regiune, iar compania tinta din afara ei, a crescut usor, de la 12% in 2016, la 14% in 2017.

 

Tranzactiile domestice, unde cumparatorul si vanzatorul provin din aceeasi piata au fost majoritare si in Romania, cu o pondere de 67%. Cele mai active industrii in fuziuni si achizitii in 2017 la nivel local au fost: productie, IT, industria farmaceutica si a serviciilor de sanatate, energie si minerit, industria bancara si a serviciilor financiare. Cei mai multi investitori straini care au ales sa investeasca in Romania au provenit in 2017 din SUA, Germania si Republica Ceha.

 

Florin Vasilica adauga: “Am remarcat ca pe piata au aparut in general investitori care anterior nu erau interesati de Romania. Un motiv poate fi si faptul ca au aparut tranzactii de valori mai mari. Mai mult, unele dintre fondurile mari si-au redus pragul de intrare si se uita acum si catre partea aceasta a lumii. Pana acum, in general, antreprenorii romani nu au fost foarte dispusi sa iasa in afara granitelor tarii pentru achizitii. Multi se tem ca ar putea pierde controlul business-ului, insa un prim pas pentru ca acest tip de achizitie sa se faca mai usor ar fi ca firmele locale sa implementeze un sistem de guvernanta corporativa solid.”


 

Perspectivele pietei locale in 2018

 

Intentiile de a incheia tranzactii pe piata locala in 2018 raman la un nivel foarte ridicat. Peste jumatate dintre companii (53%) intentioneaza sa desfasoare activitati de M&A anul acesta. Antreprenorii romani vor continua sa caute solutii de exit din afacerile mature pe care le-au dezvoltat, in timp ce investitorii strategici la nivel regional si local vor continua sa isi extinda prezenta si sa isi consolideze cota de piata.

 

„Costul in crestere al energiei si al fortei de munca va tempera perspectivele de crestere ale economiei locale. Desi liderii de business si-au temperat asteptarile privind starea economiei romanesti, 84% dintre acestia se asteapta in continuare ca situatia economica sa ramana la nivelul actual sau chiar sa se imbunatateasca. Pietele emergente, asa cum este si cea romaneasca, au potential mai bun de crestere fata de cele din Vest, care sunt deja mature. Acest potential este insa adesea contrabalansat de riscurile politice si macroeconomice”, adauga Florin Vasilica.
 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL