loader
Studiu Deloitte: executivii, optimisti in legatura cu a patra revolutie industriala, dar sceptici cu privire la capacitatea companiilor de a o influenta

Studiu Deloitte: executivii, optimisti in legatura cu a patra revolutie industriala, dar sceptici cu privire la capacitatea companiilor de a o influenta

– Executivii si liderii agentiilor guvernamentale din intreaga lume sunt neincrezatori in capacitatea companiilor lor de a imbratisa oportunitatile oferite de cea de a patra revolutie industriala (Industry 4.0), potrivit unui raport realizat de Deloitte, la nivel global, “A patra revolutie industriala este aici — sunteti gata?”

Industry 4.0 este rezultatul intersectarii tehnologiei traditionale cu digital analytics, inteligenta artificiala si Internetul tuturor lucrurilor (IoT). Deloitte a intervievat 1.600 de executivi de top din 19 tari pentru a afla cat de pregatiti sunt acestia sa profite de avantajele oferite de Industry 4.0, in beneficiul clientilor, al angajatilor sau al comunitatii.

 

“Ca urmare a dezvoltarii conceptului de e-guvernare, robotizarea si automatizarea in sectoarele industriale si transferul serviciilor din zona traditionala catre zona digitala, estimam ca aproximativ 60% din locurile de munca existente in Romania ar putea fi afectate de economia digitala”, a spus Dinu Bumbacea, Partener coordonator consultanta Deloitte Romania. “Daca revolutiile industriale precedente au produs schimbari pe durata mai multor generatii, economia digitala produce efecte semnificative pe durate mult mai reduse. Este o perioada care ofera oportunitati, dar care implica si riscuri”.


Intrebarile adresate participantilor la studiu s-au concentrat asupra a patru teme majore: impact social, strategie, talente/forta de munca si tehnologie. Rezultatele studiului indica faptul ca desi, la nivel conceptual, inteleg schimbarile pe care Industry 4.0 le aduce, executivii sunt mai putin siguri in legatura cu modul in care trebuie sa actioneze la aceste schimbari astfel incat sa beneficieze cat mai mult de pe urma lor. In fiecare dintre cele patru zone de impact, sondajul a identificat un anumit grad de contradictie:


Impact social:


Optimism versus control – In timp ce executivii vad un viitor mai bun cu mai putine inechitati sociale, ei sunt sunt totusi mai putini increzatori cu privire la rolurile pe care ei sau organizatiile lor le-ar putea juca astfel incat sa produca un impact in era 4.0.
• Un procent covarsitor (87%) crede ca a patra revolutie industriala va imbunatati echitatea sociala si calitatea vietii, precum si stabilitatea, iar doi din trei spun ca influenta business-ului in modelarea viitorului va fi mai mare decat cea a guvernelor.
• Cu toate acestea, mai putin de un sfert sunt de parere ca organizatiile lor pot influenta diverse componente ale societatii precum educatia, sustenabilitatea si mobilitatea sociala.

 

Strategie:


Static versus dinamic – Executivii realizeaza ca ar putea sa nu fie gata sa imbratiseze schimbarile asociate cu Industry 4.0, insa acest lucru nu ii determina sa isi modifice strategiile.
• Doar o treime sunt foarte increzatori ca isi vor putea calauzi organizatiile in aceste vremuri schimbatoare. Doar 14% sunt extrem de increzatori ca organizatiile lor sunt gata sa imbratiseze schimbarile asociate Industry 4.0.
• Multi executivi raman tributari unor domenii traditionale (ex. produse si cresterea productivitatii) in loc sa mute focusul catre dezvoltarea talentelor si transformari disruptive care pot genera inovatie si crea valoare adaugata.

 

Talente/Forta de munca:


Evolutie versus revolutie – Executivii nu sunt increzatori ca organizatiile lor dispun de talente care sa le asigure succesul in era Industry 4.0. Cu toate acestea, ei simt ca fac tot ce le sta in putinta sa cladeasca forta de munca potrivita, in ciuda faptului ca talentele sunt incluse catre finalul listei lor de prioritati.


• Doar un sfert dintre executivi cred ca au forta de lucru potrivita si abilitatile necesare in organizatie, in viitor.


• 86% afirma ca fac tot ce pot pentru a cladi forta de lucru necesara pentru Industry 4.0. Cu toate acestea, raspunsurile indica faptul ca subiectele de HR au o prioritate scazuta daca nu au legatura cresterea eficientei.


• Companiile care au pus implicatiile Industry 4.0 asupra fortei de munca in varful listei de prioritati exploreaza potentialul unor roluri noi care vor permite oamenilor sa isi puna in valoare punctele forte, pe masura ce folosesc tehnologia in scop inovator si pentru noi abordari in ce priveste invatarea si dezvoltarea.

 

Tehnologia:


Provocat versus pregatit – Executivii inteleg nevoia de a investi in tehnologie pentru a genera modele noi de business. Cu toate acestea, ei intampina dificultati in a construi un caz solid pentru a adresa oportunitatile pe care cea de a patra revolutie industriala le aduce, din cauza lipsei de aliniere interna la nivel strategic si focus pe termen lung.


o Executivii admit ca investitiile actuale in tehnologie sunt influentate puternic de dorinta de a genera business nou, cu impactul cel mai mare in organizatii.


o Cu toate acestea, foarte putini executivi afirma ca sunt capabili sa construiasca un caz solid de business care sa sustina investitiile in tehnologii care definesc a patra revolutie industriala.

 

Sondajul a evidentiat faptul ca executivii din intreaga lume sunt intr-un stadiu incipient in ce priveste pregatirea organizatiilor pentru a folosi potentialul Industry 4.0. Ei vor avea nevoie sa foloseasca oportunitati care sa intareasca legaturi de care sa beneficieze clientii, angajatii, organizatile, comunitatile si societatea, intr-un sens mai larg:

 

• Impact social. Sa accepte ca fiecare organizatie are puterea de a influenta, in felurite moduri, promisiunea celei de a patra revolutii industrial pentru a crea o lume mai stabila, mai echitabila.

 

• Strategie. Sa abordeze holistic planificarea strategica, sa exploreze modalitatea in care capabilitatile de baza pot fi imbunatatite prin altele noi, astfel incat sa dezvolte produse si servicii noi, sa creeze valoare pentru un spectru mai larg de clienti.

 

• Talentele si forta de lucru. Sa puna pe lista de prioritati pregatirea angajatilor pentru a naviga in era 4.0 prin crearea unei culturi a colaborarii, crearea de oportunitati de training- atat in organizatie cat si in comunitati defavorizate.

 

• Tehnologie. Sa vada tehnologia ca pe un diferentiator puternic in era Industry 4.0 si sa investeasca in integrarea noilor aplicatii care pot sprijini modele noi de business. Si, lucrul cel mai important, sa inteleaga ca tehnologiile Industry 4.0 nu se limiteaza doar la o parte din organizatie, ci trebuie integrate in intreaga organizatie pentru a sprijini un spectru mai larg de responsabilitati si parti interesate sa aiba succes in lumea Industry 4.0.



 

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL