loader
Un startup pornit in Franta de o romanca vrea sa revolutioneze procesul de dezvoltare a abilitatilor socio-emotionale cu Emoface

Un startup pornit in Franta de o romanca vrea sa revolutioneze procesul de dezvoltare a abilitatilor socio-emotionale cu Emoface

Aplicatia Emoface Play & Learn Emotions permite utilizatorilor sa interactioneze cu avataruri 3D capabile sa exprime emotii in context social si sa simuleze practic ceea ce se intampla in realitate.

O romanca si-a transformat teza de doctorat in informatica, realizata in cadrul Universitatii Grenoble Alpes din Franta, intr-un startup care a dezvoltat o tehnologie inovatoare cu impact real in viata persoanelor cu dificultati in interactiunile sociale, de exemplu pentru copiii cu autism.

 Dupa doi ani de testare in Franta, aplicatia Emoface Play & Learn Emotions, care permite utilizatorilor sa interactioneze cu avataruri 3D capabile sa exprime emotii in context social si sa simuleze practic ceea ce se intampla in realitate, va fi disponibila, din aprilie, si cu o versiune in limba romana.

„Conceptia aplicatiei s-a conturat cu ajutorul asociatei mele, Mayra Lima, designer UI/UX, a carei sora este autista si care cunoaste foarte bine cotidianul si nevoile specifice ale familiilor cu copii neuroatipici. M-am inspirat initial dintr-un studiu facut de cercetatorul in psihologie Simon Baron-Cohen, care a folosit video-uri cu persoane care exprima emotii pentru a antrena recunoasterea emotiilor pentru adultii cu autism. Mi-am dat seama ca acelasi mod de invatare ar fi mai eficient daca ar fi folosit un continut visual mai usor controlabil, care sa poate fi adaptat nevoilor utilizatorilor. Am prezentat un prototip simplu pentru un test de recunoastere a emotiilor folosind animatii 3D generate in cadrul studiilor si am primit raspunsuri pozitive din partea parintilor si din partea medicilor care propun aceste terapii”, povesteste Adela Barbulescu, cercetator in informatica si fondatoarea Emoface.

Principalii beneficiari ai Emoface sunt terapeutii si pacientii care isi antreneaza abilitatile sociale. Pe termen lung, utilizatorii vor deveni mai autonomi, li se va ameliora comunicarea si vor reusi sa-si gestioneze emotiile mai bine, mai ales in momente de frustrare si enervare. De asemenea, modul de progresie in aplicatie prin interactiune fara esec conduce la incredere in sine, ceea ce duce la o mai buna sanatate mentala si la ameliorarea incluziunii sociale in general.

„De regula, pentru a-i invata pe copii o noua emotie, specialistii folosesc pictograme, imagini printate sau fotografii cu persoane care arata bucuria, de exemplu, sau frica, insa apare un decalaj fata de ceea ce se intampla in viata reala, unde totul este foarte rapid si sunt foarte multe informatii de procesat. De aceea, profesionistii au nevoie de materiale dinamice, controlabile si cu un continut complex, care sa le permita sa simuleze ceea ce se intampla in realitate. Iar Emoface raspunde la aceasta nevoie prin activitati ludice care permit interactiunea cu avataruri 3D. Venim practic cu o noua metodologie de lucru, stimulanta, care la baza foloseste avataruri pilotate de o inteligenta artificiala, care genereaza gesturile si expresiile faciale astfel incat interactiunea sa fie cat mai naturala”, explica fondatoarea Emoface.

Prima aplicatie dezvoltata contine peste 150 de exercitii, iar tot continutul de animatii 3D cu avataruri expresive, care reproduc expresii faciale, este generat in mod aleatoriu, ceea ce impiedica memorarea raspunsurilor in testele folosite, de exemplu, pentru recunoasterea emotiilor. Platforma a fost sustinuta financiar de membrii echipei, dar si prin programe de incubatie, precum SATT Linksium (2017-2019), fundatii si programe nationale de dezvoltare (BPIFrance) sau Innovators for Children (2020-2021).

Investitia necesara estimata pentru dezvoltarea urmatoarelor aplicatii Emoface pana in 2023 depaseste jumatate de milion de euro. Deocamdata, prima aplicatie, care lucreaza emotiile de baza, are 600 de beta useri in 5 tari si va fi lansata inclusiv in limba romana, la inceputul lui aprilie.

Emoface este unul dintre cele cinci proiecte ce fac parte din a doua editie a acceleratorului Innovators for Children, program dezvoltat de Impact Hub Bucharest, in parteneriat cu Impact Hub Basel si Fondation Botnar, prin care startup-uri si ONG-uri primesc mentorat, resurse si finantare pentru a dezvolta solutii tech ce contribuie la wellbeing-ul copiilor.

Despre Emoface

Emoface este un start-up dezvoltat in Franta care propune o gama de aplicatii cu jocuri educative cu scopul de a ameliora recunoasterea de emotii si dezvoltarea competentelor sociale. Viziunea Emoface este de a crea o platforma de referinta pentru invatarea socio-emotionala, adaptata atat persoanelor cu nevoi specifice, precum autism sau dislexie, dar si tuturor copiilor si, in general, persoanelor interesate de dezvoltarea socio-emotionala, fiind acum in etapa de atragere de finantare pentru dezvoltarea si lansarea aplicatiei pe piata din Romania.