· Primele s-au situat la un nivel similar cu cel din anul anterior, de 3,11 miliarde de euro
· Profitul (inainte de impozitare) s-a majorat cu 5%, la 128 milioane de euro
· Profitul net a crescut cu 15%, la 99 milioane de euro
· Rata combinata a ramas stabila, la 95,2%
Rezultatele inregistrate de Vienna Insurance Group in primul trimestru din 2021 demonstreaza rezilienta Grupului. Comparativ cu primul trimestru din 2020, cand VIG a inceput anul cu cresteri considerabile ale primelor, inainte de primul val de infectii cu COVID-19 de la jumatatea lunii martie, in primul trimestru din 2021 Grupul a raportat o performanta foarte solida, in pofida faptului ca pandemia reprezinta in continuare un factor negativ. Primele si rata combinata s-au mentinut la acelasi nivel ca si in anul precedent, in timp ce a fost consemnata o crestere clara a profitului inainte si dupa impozitare.
„Cu aceste evolutii pozitive, ne indeplinim cu fermitate promisiunea de a fi un partener stabil si de incredere. Am avut succes inainte de pandemie, am reusit sa traversam aceasta conjunctura globala unica mentinandu-ne o pozitie foarte solida si vedem deja o revenire la nivelurile atinse in primul trimestru din 2019. Aceasta rezistenta se datoreaza in primul rand angajatilor, clientilor si partenerilor nostri, care, in aceasta perioada plina de provocari la nivel global, au dat dovada de o implicare uriasa, de intelegere si, mai presus de toate, de incredere in companiile Grupului. Am reusit sa continuam si sa punem in aplicare toate proiectele care fusesera planificate sau erau in desfasurare inainte de criza. Clientii nostri au fost extrem de loiali si am beneficiat de un sprijin extraordinar din partea partenerilor nostri, beneficii care, in circumstantele actuale, nu ar trebui considerate ca venind de la sine”, a declarat Elisabeth Stadler, CEO al Vienna Insurance Group, multumind pentru sprijin tuturor partilor interesate.
Elisabeth Stadler este optimista cu privire la evolutiile viitoare pentru restul exercitiului financiar: „Desi redresarea economica in majoritatea tarilor din regiunea ECE va fi intarziata din cauza ratei de infectare in crestere incepand din toamna lui 2020, suntem increzatori ca ne vom atingem obiectivele pentru 2021. Ratele de vaccinare vor fi esentiale pentru asigurarea unor evolutii economice pozitive semnificative, iar in prezent observam progrese considerabile in aceasta privinta in multe dintre pietele noastre.”
Volumul total al primelor s-a situat la 3,11 miliarde de euro in primele trei luni din 2021. In pofida pandemiei, rezultatele pe segmentele de asigurari auto, de proprietati si raspunderi si asigurari de sanatate s-au imbunatatit comparativ cu rezultatele solide obtinute in acelasi trimestru din 2020. Numai asigurarile de viata, in special asigurarile de viata cu prima unica, au inregistrat scaderi strategice ale primelor. In unele piete, evolutia primelor a fost influentata si de efectul cursului valutar. Ajustate cu efectul cursului de schimb, primele ar fi inregistrat o crestere agregata de 1,6%. Pietele din Romania, Republica Ceha si Polonia au inregistrat cele mai mari cresteri absolute ale primelor.
Cu o valoare de 128 de milioane de euro, profitul inainte de impozitare a crescut cu aproximativ 5% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Acest rezultat pozitioneaza grupul VIG pe o traiectorie corecta pentru a atinge intervalul de profit tintit, de 450 - 500 de milioane de euro in 2021. Rezultatul net s-a imbunatatit cu aproximativ 15%, la 99 milioane de euro. Pietele cu cea mai mare contributie la profitul Grupului sunt Austria, Republica Ceha si Slovacia. Castigul anualizat pe actiune s-a ridicat la 3,09 euro, ceea ce reprezinta o crestere de 15,3% fata de anul precedent.
Rata combinata ramane la un nivel solid de 95,2%, fiind aproape neschimbata comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent (T1 2020: 95,1%). Cele mai semnificative imbunatatiri ale ratei combinate au fost inregistrate in Slovacia, segmentul alte piete din ECE si Austria.
Rezultatul financiar (excluzand rezultatele companiilor consolidate prin punere in echivalenta) s-a ridicat la 175,8 milioane de euro in primul trimestru din 2021, in crestere cu 29% fata aceeasi perioada a anului precedent. Acest lucru se datoreaza in principal deprecierilor de amploare mai redusa ale investitiilor, precum si cresterii castigurilor realizate.
Investitiile grupului, inclusiv numerarul si echivalentele de numerar, insumau 37,1 miliarde de euro la 31 martie 2021.
Puteti citi articolul in amanunt in documentul de mai jos: