loader
Studiu PwC Romania: Increderea investitorilor in bursa a revenit in 2021, principalii indici ai BVB au atins noi praguri maxime istorice

Studiu PwC Romania: Increderea investitorilor in bursa a revenit in 2021, principalii indici ai BVB au atins noi praguri maxime istorice

In contextul crizei de sanatate, Segmentul Multilateral de Tranzactionare (SMT sau ex AeRO) a fost mai dinamic comparativ cu segmentul reglementat

Capitalizarea pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) la sfarsitul primul trimestru din 2021 era de 179 miliarde lei, un nivel apropiat de recordul atins la 31 decembrie 2019, indicand revenirea apetitului investitorilor pentru piata de capital locala, potrivit raportului „Multiplii de evaluare ai companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti si ai pietei locale de fuziuni si achizitii”, realizat de PwC Romania.

Impactul general al epidemiei de COVID-19 a fost contrabalansat de promovarea BVB la statutul de Piata Emergenta Secundara de FTSE Russell incepand cu luna septembrie 2020, bursa de la Bucuresti devenind mai atractiva pentru investitori. Iar acest lucru se reflecta in nivelul randamentelor, analiza PwC indicand ca in perioada 2012 -  primul trimestru din 2021 investitorii pe piata locala de capital au fost remunerati cu un castig suplimentar anual peste randamentul titlurilor de stat, de aproximativ 5% in cazul indicelui BET, care include cele mai lichide 17 companii listate, si respectiv de 12% in cazul indicelui BET-TR, care include si randamentul dividendelor”, a declarat Sorin Petre, Partener PwC Romania.

In contextul crizei de sanatate, Segmentul Multilateral de Tranzactionare (SMT sau ex AeRO) a fost mai dinamic comparativ cu segmentul reglementat. Astfel, in perioada martie 2020 - aprilie 2021, au fost incheiate noua listari, din totalul de 20 inregistrate de la infiintarea SMT in 2015: trei companii IT (2Performant Network, Safetech Innovations si Firebyte Games), doua companii din sectorul agricol (Norofert si Holde AgriInvest), doua lanturi de magazine specializate (Agroland si MAM Bricolaj), un investitor imobiliar (Star Residence Invest) si un producator industrial (Raiko Transilvania). Pe piata reglementata, ultimele oferte publice initiale (IPO) au avut loc in 2018 (Purcari Wineries) si 2017 (Digi Communications, Sphera Franchise Group, AAGES si Transilvania Broker de Asigurare).

Numarul redus al ofertelor publice initiale care au avut loc in Romania ar putea fi explicat prin (1) apetitul redus pentru tranzactii in contextul incertitudinilor globale observate in perioada 2008-2012 dar si in 2020 datorita epidemiei de COVID-19, (2) amanarea listarilor companiilor de stat si (3) lipsa de experienta in obtinerea de finantarea prin intermediul pietelor de capital. Cu toate acestea, in anul 2020 compania Bittnet Systems (prima companie IT listata la BVB) a inceput tranzactionarea pe piata reglementata a bursei  prin transferul sau de pe segmentul SMT. Mai mult decat atat, Bittnet Systems, alaturi de alte trei, respectiv Banca Transilvania, Nuclearelectrica si Teraplast, au fost incluse in indicii FTSE Russell”, a declarat Raluca Stoica, Manager PwC Romania.

Alte concluzii ale raportului privind evolutia pietei de capital in 2020

● Cea mai slaba performanta a BVB din ultimii 14 ani a fost inregistrata in anul 2008 in timpul crizei financiare, cand capitalizarea bursiera aproape s-a injumatatit. Capitalizarea de piata de 46 miliarde de lei atinsa la sfarsitul anului 2008 reprezinta doar 30% din capitalizarea de piata inregistrata la 31 decembrie 2020.

● Sectoarele Energie electrica si Sanatate au inregistrat fiecare cresteri puternice ale capitalizarii medii ale companiilor listate.

● Sectorul Materiale, adesea privit ca un sector defensiv, a inregistrat o scadere cu 5% a capitalizarii bursiere medii datorita delistarii TMK-Artrom.

● Evolutia sectorului Bunuri de consum a fost mixta, in conditiile in care o parte dintre companiile incluse isi desfasoara activitatea in HoReCa, acestea fiind puternic afectate de pandemie.

● Sectoarele Petrol si gaze, Servicii financiare si Industrial au fost printre cele mai afectate de pandemia COVID-19.

● Din cele 12 companii incluse in sectorul Servicii financiare, doar doua companii au inregistrat o crestere a capitalizarii bursiere in 2020 (Fondul Proprietatea si Transilvania Broker de Asigurare).

● Capitalizarea medie a sectorului Industrial a urmat tendinta economica descendenta si a inregistrat o scadere cu 11% in 2020 fata de 2019.

● Numarul companiilor listate pe piata reglementata a scazut de la 87 de societati la 31 decembrie 2018 la 82 de societati la 31 martie 2021, ca urmare a delistarii Oltchim, Boromir Prod, Amonil Slobozia, Petrolexportimport, TMK-Artrom si Transilvania Constructii si transferului de pe SMT pe segmentul principal a actiunilor Bittnet Systems. Din cele 82 de companii listate la finalul anului 2020, doua sunt suspendate de la tranzactionare fiind in proces de insolventa (UCM Resita) si (Natura Quattuor Energia Holdings).

Despre studiu

Studiul prezinta tendintele multiplilor de evaluare in perioada 2007-2020 pe baza analizei a 79 de companii listate pe segmentul principal al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), fiind axat pe urmatoarele sectoare de activitate: Bunuri de consum, Petrol si gaze, Servicii financiare, Sanatate, Industrial, Materiale si Energie electrica.

Complementar analizei societatilor listate pe BVB, Studiul include si o analiza a tendintei multiplilor de evaluare rezultati din piata locala de fuziuni si achizitii, avand la baza 289 de tranzactii incheiate in perioada 2007 - 2020.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din reteaua PwC ajuta oamenii si organizatiile sa creeze valoarea adaugata de care au nevoie. Suntem o retea de firme prezenta in 155 de tari cu mai mult de 284.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL