loader
Valoarea globala a tranzactiilor din sectorul de petrol si gaze a scazut in 2019 pe fondul dezbaterilor legate de tranzitia energetica

Valoarea globala a tranzactiilor din sectorul de petrol si gaze a scazut in 2019 pe fondul dezbaterilor legate de tranzitia energetica

Volumul global si valoarea tranzactiilor din industria de petrol si gaze au scazut cu 18,4% si, respectiv, 10,8% in 2019

  • Valoarea tranzactiilor a scazut cu 10,8%, la 387,5 miliarde USD in 2019, iar volumul tranzactiilor s-a redus cu 18% fata de anul precedent
  • Reechilibrarile de portofolii inclina spre activele downstream si din sectorul gazelor
  • Parte semnificativa a scaderii a fost provocata de absenta marilor tranzactii in segmentul midstream

Volumul global si valoarea tranzactiilor din industria de petrol si gaze au scazut cu 18,4% si, respectiv, 10,8% in 2019, in conditiile in care stagnarea preturilor marfurilor, rezultatele dezamagitoare si randamentele scazute au facut ca acest sector sa inregistreze un deficit de capital. Conform raportului EY Global oil and gas transactions review 2019, volumul si valorile tranzactiilor au reflectat in mare masura fenomenul de reechilibrare a portofoliilor prin distantarea de activele upstream petroliere si orientarea spre activele downstream si din sectorul gazelor. In ceea ce priveste viitorul, raportul preconizeaza ca peisajul fuziunilor si achizitiilor (M&A) va continua sa fie modelat de strategiile privind tranzitia energetica, de reglementarile asociate cu schimbarile climatice si de rolul gazelor naturale in viitorul mix energetic.

In 2019, s-a acordat o mai mare atentie dezbaterilor pe teme sociale, de mediu, guvernanta si energie, iar acestea vor continua sa fie subiecte cheie pentru modul in care se vor plasa capitalurile in 2020”, a declarat Andy Brogan, coordonator EY Global Oil & Gas.

Valorile tranzactiilor din upstream si downstream au crescut in 2019, iar cele din midstream si offshore au scazut

Valoarea tranzactiilor din segmentul upstream a crescut cu 17,6% in 2019. Totusi, daca se exclud cele mai mari doua tranzactii, valoarea a scazut cu 32% fata de 2018, iar volumul tranzactiilor s-a diminuat cu 37% in acelasi interval.

Numarul total al tranzactiilor s-a redus cu peste 20%, in timp ce valoarea medie a tranzactiilor a fost de 122 milioane USD, un nivel similar cu cel din anul anterior. S-a mentinut astfel tendinta de scadere a valorii si a volumului tranzactiilor, care a inceput in 2017, cand interesul fata de ceea ce se credea a fi active subevaluate atinsese apogeul.

In 2019, interesul fata de activele din SUA s-a prabusit, valoarea tranzactiilor scazand de la 74 miliarde USD la 39 miliarde USD.

Incepand cu 2015, marile tranzactii corporative din segmentul midstream american au inregistrat o evolutie remarcabil de stabila (variind intre 105 si 135 de tranzactii in fiecare an), iar variatia de la an la an a valorii tranzactiilor a fost generata de cele mai mari tranzactii corporative. Tendinta a continuat, dar nu au mai avut loc mari tranzactii. Prin urmare, per total, valoarea tranzactiilor a scazut cu circa 55%, iar cea mai mare tranzactie din 2019 s-a clasat abia pe locul al noualea in clasamentul ultimilor cinci ani.

Valoarea tranzactiilor din segmentul downstream a crescut cu 43% la aproape 124 miliarde USD in 2019. Cu toate acestea, daca se exclude cea mai mare tranzactie, valoarea a scazut cu 31%, iar volumul s-a redus cu 10%. Activitatea de tranzactionare din America de Nord si Europa s-a diminuat cu 70%, de la aproape 80 miliarde USD in 2018, la 24 miliarde USD in 2019. Numarul tranzactiilor a scazut cu 15% de la 137 in 2018, la 117 in 2019.

In sectorul serviciilor petroliere, preturile au ramas extrem de mici inca din 2014, iar profiturile s-au prabusit. Un val initial de interes pentru tranzactiile de dimensiuni medii (intre 1 si 10 miliarde USD), menite sa consolideze activele ale caror valori erau considerate favorabile, a atins apogeul in 2017, apoi a continuat sa scada pana in 2019. Valoarea tranzactiilor a scazut cu aproape 27% in 2019 fata de 2018. Volumul tranzactiilor a inregistrat o contractie similara, diminuandu-se cu aproape 20%.

In segmentul upstream, continuarea rationalizarii portofoliilor de catre marii jucatori va genera oportunitati de tranzactii pentru companiile locale mai mici, independente, si pentru entitatile finantate cu capital privat. In midstream, capitalul privat si Facilitatile Internationale de Finantare (IFF) vor continua sa alimenteze fuziunile si achizitiile, pe masura ce companiile se vor concentra pe mai departe pe o alocarea disciplinata a capitalului, iar orice abatere de la aceasta cale va depinde de accesul la capital.

Este posibil ca segmentul downstream, in special activitatile de depozitare si transport, sa inregistreze o intensificare a activitatii, deoarece companiile sunt fortate sa isi reechilibreze portofoliile si sa isi articuleze mai clar strategiile”, a concluzionat Andy Brogan.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 284.000 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 36,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2019. Reteaua noastra este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY este liderul de pe piata serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenoriatului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an in luna iunie la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastra de internet: www.ey.com

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL