Pentru a-si pastra competitivi producatorii, dar si pentru a evita relocarea productiei din Uniunea Europeana in tarile terte, Comisia Europeana introduce o taxa pe carbon aplicabila importurilor de produse din industrii intens poluante, si-anume pentru producatorii de ciment, fonta, fier si otel, aluminiu, ingrasaminte, energie electrica si hidrogen, toate acestea fiind considerate „produse CBAM ”.
In luna mai a acestui an, a fost publicat Regulamentul UE 956/2023 privind instituirea unui mecanism de ajustare a carbonului la frontiera, asa numita Taxa pe Carbon (CBAM), aplicabila de la 1 octombrie 2023. In baza acestui regulament, incepand cu anul 2026, importatorii de produse CBAM vor trebui sa achizitioneze „certificate CBAM” pentru a-si acoperi emisiile de carbon, la preturi corespunzatoare pretului actual al carbonului din UE.
Care sunt explicatiile acestor norme si cum vor fi nevoite companiile sa actioneze in perioada urmatoare?
Importatorii acestor produse CBAM vor trebui sa se inregistreze fie individual, fie prin intermediul unui reprezentant (in cazul in care importatorul nu este stabilit intr-un stat membru si declaratia vamala este depusa prin reprezentare indirecta) la autoritatile nationale, de unde pot achizitiona si certificatele CBAM. Pretul certificatelor va fi calculat in functie de pretul mediu saptamanal de licitatie al certificatelor EU ETS , exprimat in EUR/tona de CO2 emis.
Obligatiile prevazute in perioada de tranzitie
Din 1 octombrie 2023, pana in 31 decembrie 2025, se deruleaza o perioada de tranzitie, in care importatorii vor avea numai obligatii de raportare a emisiilor incorporate in produsele CBAM importate, fara obligatia de plata a vreunei taxe.
Informatiile vor fi raportate de catre declarantul autorizat in cadrul CBAM intr-o baza de date electronica ce va fi pusa la dispozitia declarantilor de catre Comisia Europeana - Registrul Tranzitoriu CBAM. Prima raportare trebuie depusa pana la 31 ianuarie 2024, pentru marfurile importate in cel de-al patrulea trimestru al anului 2023.
In ceea ce priveste penalitatile, sanctiunea pentru nerestituirea de catre un declarant autorizat CBAM a certificatelor CBAM este identica cu sanctiunea prevazuta in Directiva de stabilire a unei scheme de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, conform regulilor aplicabile in anul respectiv. Cu toate acestea, in cazul in care marfurile au fost introduse in UE de catre o persoana neautorizata, cuantumul acestor penalitati va fi de trei pana la de cinci ori mai mare.
Pentru perioada de tranzitie (1 octombrie 2023 – 31 decembrie 2025) a fost publicat, in data de 13 iunie 2023, pe website-ul CE, Proiectul de Regulament privind aplicarea Regulamentului (UE) 2023/956 privind instituirea unui mecanism de ajustare a carbonului la frontiera. Acesta este publicat pentru dezbatere publica, iar comentariile au fost acceptate pana la data de 11 iulie 2023.
Printre cele mai importante prevederi ale proiectului de Regulament:
- Obligatiile de raportare si informatiile solicitate de la importatorii UE de bunuri CBAM, precum si metodologia provizorie de calcul a emisiilor incorporate eliberate in timpul procesului de productie a marfurilor CBAM;
- Pe perioada de tranzitie, declarantul are mai multe optiuni pentru a calcula factorul de emisie ca alternativa la metodologia Comisiei Europene, cum ar fi: bazat pe valori implicite specifice (factorii de emisie de CO2 dintr-o tara terta) sau bazat pe date fiabile demonstrate de importator;
- Valoarea penalizarii, pentru fiecare tona de emisii incorporate neraportate este intre 10 EUR si 50 EUR pe tona, in functie de mai multe criterii (de ex., cantitati neraportate).
Cum influenteaza toate acestea activitatea companiilor si ce este bine de stiut si de facut, atat in perioada intermediara, cat si din momentul implementarii efective
Pentru importatorii de produse CBAM, se recomanda sa se analizeze impactul acestor modificari asupra activitatii companiei si sa se aiba in vedere urmatoarele actiuni importante:
- Colectarea datelor privind importurile UE de produse CBAM, incepand cu ultimul trimestru din 2023;
- Contactarea furnizorilor si solicitarea de informatii referitoare la locurile de productie/fluxuri de productie/metode de calcul ale emisiilor incorporate;
- Obtinerea accesului la aplicatia CBAM;
- Implementarea unei proceduri interne pentru gestionarea conformitatii CBAM, inclusiv din punct de vedere al costurilor interne cu raportarea si tinerea evidentelor, calculul si documentarea emisiilor;
- Intocmirea si transmiterea rapoartelor trimestriale.
Nu mai putin important este sa ca fiecare companie importatoare sa analizeze proiectul de regulament pentru perioada tranzitorie, eventual sa transmita intrebari pe marginea acestuia, pentru ca toate detaliile implementarii regulamentului sa fie clare.
Despre EY Romania
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 365.399 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 45,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2022. Reteaua noastra este integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.
Prezenta in Romania din anul 1992, EY furnizeaza, cu ajutorul celor peste 900 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.