loader
Controale tematice ANAF la companiile din energie – la ce se pot astepta contribuabilii?

Controale tematice ANAF la companiile din energie – la ce se pot astepta contribuabilii?

Material de opinie de Angela Borza, Manager, Impozitare Directa, Deloitte Romania, si Razvan Bratila, Managing Associate, Reff & Asociatii | Deloitte Legal

Companiile active in piata energiei electrice, obligate sa plateasca o contributie suplimentara la Fondul de Tranzitie Energetica, infiintata in contextul crizei energetice, sunt supuse, in aceasta perioada, unor controale tematice din partea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). In cadrul acestor controale, autoritatile verifica atat indeplinirea obligatiei de plata, cat si modalitatea efectiva de calcul a contributiei datorate. Aceasta obligatie a fost instituita din noiembrie 2021, insa aplicarea ei, inclusiv formula de calcul a contributiei, au fost modificate prin mai multe acte normative. Iar in cadrul controalelor pare ca s-a conturat practica de a fi aplicata cea mai recenta metoda de calcul si pentru perioada anterioara adoptarii acesteia.

Concret, la finalul anului 2021 a fost stabilita o taxa pe veniturile suplimentare din vanzarea de energie electrica peste pretul de 450 de lei/MWh (dupa deducerea unor costuri). Incepand cu septembrie 2022, taxa a fost transformata, prin OUG 119/2022 de modificare a OUG 27/2022, intr-o contributie de 100% din veniturile suplimentare (calculate, de asemenea, intr-un mod diferit), datorata catre Fondul de Tranzitie Energetica. Tot atunci s-a extins aplicabilitatea acestei contributii (dar sub alta formula de calcul) si asupra altor categorii de contribuabili, care deruleaza activitati de trading de energie electrica si gaze naturale.

Ulterior, in decembrie 2022, prin Legea 357/2022 de aprobare a OUG 119/2022, s-a modificat din nou modalitatea de calcul, astfel ca aceasta contributie se datoreaza doar pentru venitul suplimentar obtinut din vanzarea energiei electrice produse si, printre altele, cu limitarea deducerii unor costuri. Asadar, aceasta ar trebui sa fie formula finala de calcul aplicabila pentru contributie incepand din momentul adoptarii.

Ce semnificatie au deciziile emise in urma controalelor tematice

Conform unui comunicat al Ministerului Finantelor, ANAF a derulat, in luna iunie 2023, aproape 2.000 de controale antifrauda cu implicatii fiscale cuantificate la peste 2,6 miliarde de lei, din care mai mult de 2,5 miliarde de lei in cadrul actiunilor derulate in domeniul energiei electrice.

In cursul controalelor tematice la companiile din energie s-a conturat o practica a organelor fiscale de a aplica modificarile intrate in vigoare in a doua parte a lunii decembrie 2022 (prin Legea de aprobare a OUG 119) si pentru calculul contributiilor datorate pentru perioada septembrie – noiembrie 2022.

In urma acestor controale nu au putut fi stabilite sume suplimentare de plata pentru companiile in cauza (dat fiind ca legislatia in vigoare nu permite acest tip de actiune in cadrul controalelor tematice), insa echipele de control au emis procese-verbale prin care au fost stabilite termenele in care contribuabilii trebuie sa depuna declaratiile rectificative si sa plateasca taxa in cuantumul prevazut de Legea 357, inclusiv pentru perioada anterioara intrarii ei in vigoare. Desi aceste procese-verbale nu sunt obligatorii pentru contribuabili, ele (impreuna cu orice punct de vedere depus de catre contribuabil) pot constitui mijloace de proba in cadrul unei viitoare inspectii fiscale sau verificari documentare, in urma carora pot fi impuse sume suplimentare de plata pentru respectivele companii.

Din experienta noastra, unii contribuabili au depus declaratiile rectificative si au achitat sumele suplimentare, iar altii au depus puncte de vedere prin care au subliniat dezacordul lor fata de constatarile organelor fiscale, si, deci, fata de aplicarea retroactiva a prevederilor Legii 357 (care, desi pentru multi dintre ei poate parea mai avantajoasa, pentru ca se aplica doar pe energia electrica din productia proprie, permite echipelor de control sa aplice si contributia aferenta activitatii de trading).

Astfel, in cazul celor care nu s-au conformat, este de asteptat sa fie demarate inspectii fiscale sau verificari documentare.

Totusi, pana la acest moment multe companii afectate au ridicat semne serioase de intrebare cu privire la aplicarea celei mai recente metodologii de calcul a contributiei, de vreme ce aceasta noua formula de calcul prevazuta in Legea 357 nu poate fi aplicata decat ulterior momentului in care aceasta a intrat in vigoare (decembrie 2022). In consecinta, este de dorit ca modificarile recurente ale legislatiei sa nu duca la o aplicare a acesteia ce afecteaza contribuabilii care s-au conformat la reglementarile in vigoare. Daca totusi vor exista situatii de acest gen, cei afectati de astfel de decizii au la dispozitie o serie de parghii legale pentru a le contesta, cu costuri care in final vor fi suportate de bugetul de stat, in cazul probabil in care deciziile respective vor fi desfiintate in cadrul procedurilor de contestare.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL