loader
Producatorii de tigari cu filtru, obligati sa colecteze deseurile incepand cu acest an. Ce masuri sunt necesare in acest scop?

Producatorii de tigari cu filtru, obligati sa colecteze deseurile incepand cu acest an. Ce masuri sunt necesare in acest scop?

Material de opinie de Adrian Teampau, Director, si Alina Alecu, Consultant Senior, Consultanta Economie Circulara, Deloitte Romania

Initiativa autoritatilor europene privind gestionarea deseurilor din plastic, demarata cu multi ani in urma si concretizata intr-o directiva, are si o componenta care vizeaza produsele din tutun cu filtru si filtrele comercializate pentru a fi utilizate in combinatie cu produse din tutun, care contin plastic. Directiva a fost transpusa si in legislatia din Romania si obliga producatorii de astfel de produse sa asigure colectarea deseurilor rezultate dupa consum incepand cu acest an.

Conform Directivei UE 904/2019 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, filtrele provenite de la produsele din tutun (mucurile de tigara) reprezinta a doua cea mai raspandita categorie de produse din plastic de unica folosinta intalnite, sub forma de deseuri, pe plajele din Uniunea Europeana. Din aceste considerente, s-a impus reducerea impactului considerabil al acestor deseuri rezultate dupa consumul unor astfel de produse din tutun asupra mediului.

In Romania, raspunderea extinsa pentru deseurile generate de respectivele produse, instituita prin ordonanta de guvern de transpunere a directivei (OG 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului), se va putea realiza prin intermediul unei organizatii dedicate sau individual. Potrivit legislatiei, producatorii trebuie sa suporte costurilor aferente implementarii unei infrastructuri specifice pentru colectarea deseurilor generate dupa consumul de produse din tutun, cum ar fi recipiente adecvate pentru astfel de deseuri in zonele cu consum intens.

Ce costuri trebuie sa suporte producatorii?

In acest scop, producatorii trebuie sa acopere cel putin urmatoarele costuri: cele legate de masurile de informare a consumatorilor cu privire la alternativele reutilizabile, impactul asupra mediului si asupra retelei de canalizare in cazul gestionarii necorespunzatoare a deseurilor provenite de la produsele respective; cele de strangere a deseurilor aruncate in afara sau in cadrul sistemului public de colectare al autoritatii publice locale si pentru transportul si tratarea ulterioara a respectivelor deseuri; costurile pentru colectarea si raportarea datelor catre autoritatile responsabile.

Totodata, legislatia obliga producatorii sa aplice pe produsele din tutun introduse pe piata un marcaj clar, lizibil si care nu se poate sterge, care informeaza consumatorii cu privire la optiunile adecvate de gestionare a deseurilor si la prezenta materialelor plastice in componenta produsului, precum si la impactul negativ asupra mediului, in special asupra mediului marin, in cazul in care acestea sunt aruncate sau eliminate prin mijloace necorespunzatoare.

Nu in ultimul rand, schemele de raspundere extinsa a producatorilor ar trebui sa contina masuri de incurajare a inovarii care sa conduca la dezvoltarea de alternative durabile la filtrele pentru produse din tutun care contin plastic.

Modelul Ungariei

Spre exemplu, in Ungaria, in baza legislatiei adoptata recent, a fost selectata o societate concesionara la nivel national, prin licitatie, pentru a pune la dispozitia producatorilor de tutun sistemele de colectare necesare si, la randul sau, sa colecteze deseurile provenite de la produsele de tutun, sa le valorifice si, dupa caz, sa le elimine in mod corespunzator. Pentru aceste servicii, societatea in cauza percepe producatorilor o contributie financiara, ca parte a taxei pe care acestia trebuie sa o suporte in conformitate cu extinderea raspunderii. Reglementarea din Ungaria a intrat in vigoare la 1 iulie 2023, iar producatorii sunt obligati, incepand din trimestrul patru al acestui an, sa achite taxa aferenta produselor vandute in trimestrul anterior.

Legislatia din Ungaria permite ambele variante de organizare, individual sau prin intermediul unei entitati colective.

In cadrul unui studiu Deloitte realizat pentru producatorii din tara vecina, care a evaluat obiceiurile de fumat ale consumatorilor din 21 dintre cele mai mari localitati ale tarii, ce cumuleaza 30% din populatie, au fost colectate si calculate costurile cu gestionarea acestor deseuri. Rezultatul studiului a evidentiat un tarif valabil la nivel national pentru un kilogram de deseuri din tutun colectat si tratat.

In plus, la realizarea studiului au fost luate in calcul si modificarile din portofoliile de produse (cum ar fi rata de crestere a pietei produselor fara fum) pentru elaborarea scenariilor privind taxa care ar trebui aplicata producatorilor.

In concluzie, producatorii de tigari cu filtru din Romania trebuie sa ia masuri pentru implementarea raspunderii extinse, care implica si colectarea deseurilor rezultate din consumul produselor pe care acestia le introduc pe piata, astfel incat sa fie pregatiti sa se conformeze acestei obligatii in momentul in care sistemul va fi functional.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL