loader
Studiu EY: Peste jumatate din companiile romanesti spun ca nu cunosc beneficiile care ar putea fi accesate in relatia cu autoritatile fiscale

Studiu EY: Peste jumatate din companiile romanesti spun ca nu cunosc beneficiile care ar putea fi accesate in relatia cu autoritatile fiscale

Astfel, tendinta majoritatii companiilor este mai degraba de a nu aplica beneficiile oferite de Codul Fiscal

Companiile romanesti nu se arata prea dornice sa acceseze beneficiile fiscale acordate prin lege, reiese din rezultatele unui sondaj EY derulat de la sfarsitul anului 2023, cel mai des invocat motiv fiind complexitatea legislativa si teama de a nu gresi in aplicarea acestora. Avand in vedere noile modificari fiscale cu aplicabilitate din 2024, precum si un context economic complex, in acest an ar fi binevenita o schimbare in abordarea beneficiilor oferite de Codul Fiscal.

Reglementarile din legislatia romaneasca privind aplicarea beneficiilor fiscale sunt considerate de multe companii ca fiind neclare, iar cerintele de documentatie destul de stufoase (34% dintre cei care au aplicat beneficiile fiscale potrivite companiei). Pe de alta parte, persista o anumita ingrijorare cu privire la inspectiile fiscale si rezultatele acestora in privinta adoptarii de catre contribuabili a diverselor facilitati fiscale. Astfel, tendinta majoritatii companiilor este mai degraba de a nu aplica beneficiile oferite de Codul Fiscal: 62% dintre participantii la studiu au declarat ca nu sunt hotarati sa acceseze beneficiile fiscale disponibile prin legislatie.

Beneficiile fiscale recunoscute prin legislatie sunt un aspect important in deciziile de optimizare fiscala si de gestionare a fluxului de numerar in cadrul companiilor, pe langa alte instrumente. Rezultatele studiului EY in legatura cu aplicarea beneficiilor fiscale releva cateva aspecte importante, unele chiar surprinzatoare, cu privire la accesarea facilitatilor disponibile, aplicabile in functie de profilul companiei si domeniul de activitate.

Contextul este unul in care, pe de o parte, costurile fiscale sunt apreciate de peste 96% dintre respondenti ca fiind medii si mari, iar pe de alta parte, recentele modificari fiscale au fost adoptate aproape exclusiv in sensul cresterii unor taxe si impozite in Romania, atat directe cat si indirecte. Prin urmare, este de asteptat ca managementul companiilor sa treaca la masuri de optimizare fiscala, si aici ar putea fi luata in calcul analiza mai detaliata a beneficiilor fiscale.

La intrebarea privind asigurarea si alocarea surselor de finantare pentru a acoperi obligatiile datorate, cele mai multe companii (42%) au raspuns ca trebuie sa prioritizeze obligatiile fiscale comparativ cu alte initiative. Un procent aproape egal (41%) a indicat faptul ca le este usor sa asigure finantarea datoriilor la bugetul de stat si exista lichiditati pentru acoperirea acestora. In acelasi timp, mai putin de o cincime (17%) dintre companiile intervievate au spus ca le este dificil si este chiar o mare provocare sa asigure acoperirea datoriilor catre fisc.

Prima surpriza a sondajului EY este aceea ca mai mult de jumatate (51%) dintre companiile participante la sondaj declara ca nu cunosc existenta unor beneficii care ar putea fi accesate in relatia cu autoritatile fiscale.

Cat priveste accesarea concreta a unuia sau a mai multor beneficii din lista pe care o au la dispozitie prin Codul Fiscal, respondentii au bifat variantele astfel: 41%- beneficii salariale cu tratament fiscal preferential; scutirea in anumite conditii de la plata taxelor salariale pentru beneficii precum servicii turistice, asigurare voluntara de sanatate, hrana, chirie, acordate angajatilor –; 25% - reducerea de impozit pe profit pentru mentinerea si cresterea capitalurilor proprii –; 22%- plata TVA la import prin taxare inversa ; 22% -niciun beneficiu fiscal accesat pana in acest moment .

Fiind o intrebare cu raspunsuri multiple, celelalte variante de raspuns au fost: 21% - ajustarea TVA pentru creante neincasate si recuperarea TVA aferenta creantelor neincasate, cu beneficii asupra EBITDA si cash-flow; 21% - scutirea de impozit a profitului reinvestit; 18% - facilitati fiscale pentru angajati: scutirea de la plata impozitului pe venit pentru angajatii care desfasoara activitati de Software Development si cercetare-dezvoltare, scutirea de la plata unor taxe salariale in domeniul constructiilor, agriculturii si alimentare; 16% - grupul de TVA – compensarea sumelor de TVA de plata si de recuperat pentru companiile din grup, cu beneficii de cash-flow; 11% - amortizare accelerata pentru anumite echipamente; 8%- consolidarea fiscala in domeniul impozitului pe profit .

Cu procente mai mici au fost mentionate facilitatile fiscale pentru planuri de actiuni Stock Option Plan (SOP) – scutirea de la plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale pentru veniturile derivate dintr-un plan SOP, accelerarea recuperarii sumelor din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) si obtinerea unor sume suplimentare de la buget – de exemplu, din actualizarea cu rata inflatiei a principalului pentru intarzierea in rambursarea TVA/ restituirea altor taxe de la bugetul de stat, deducerea suplimentara privind cheltuielile de cercetare-dezvoltare, ajustarea TVA aferenta taxei claw-back (cu beneficii asupra EBITDA si cash-flow).

A doua surpriza a sondajului au constituit-o raspunsurile la intrebarea privind intentia de a aplica pentru unul dintre beneficiile fiscale mentionate in cadrul sondajului si eventualele dificultati intampinate. Aproape jumatate dintre respondenti (42%) au spus ca nu au aplicat. Cei care au decis sa aplice pentru facilitatile fiscale au indicat ca dificultati prevederile legislative neclare (34%) sau neincadrarea in conditiile cerute de lege pentru aplicare (23%).

Cat priveste asteptarile legate de accesarea unui beneficiu, in plan fiscal si in activitatea companiei, mentiunile au fost: scaderea impactului de cash-flow al taxelor si impozitelor datorate – 66%; motivarea/retentia angajatilor in companie si competitivitatea pe piata ca angajator – 65%; imbunatatirea indicatorilor financiari – 41%; obtinerea dobanzilor pentru sumele primite cu intarziere de la buget – 34%.

A treia surpriza a sondajului EY a reiesit din raspunsurile la intrebarea privind intentia de a aplica in viitor pentru unul dintre beneficiile fiscale mentionate. Peste 63% dintre companii au spus ca NU sunt hotarate, pentru moment, iar 21% ca nu au aceasta intentie. Mai putin de o cincime (16%) spun ca sunt interesate si vor lua in considerare analiza facilitatilor legate de scutirea de impozit pentru profitul reinvestit, beneficiile extrasalariale si altele.

Analizand rezultatele studiului desfasurat de EY, in primul rand putem observa ca - in mod surprinzator - in momentul de fata, contribuabilii nu cunosc inca suficient de bine detaliile legate de existenta beneficiilor fiscale in Romania. Aceasta este o zona de legislatie care exista deja in tara noastra de multi ani si, mai mult decat atat, este relativ bine armonizata cu cadrul international care ofera nu doar obligatii fiscale, ci si facilitati contribuabililor”, este de parere Andra Casu, Partener, lider al departamentului Taxe directe, lider Asistenta fiscala pentru servicii financiare - EY CESA.

Cel mai probabil, din cauza inclinatiei spre sarcini mai degraba rutiniere, companiile prefera sa se concentreze pe aspecte bine cunoscute si testate, mai degraba decat spre a incerca variante noi (si favorabile) pentru situatia lor fiscala.

Desigur, iesirea dintr-o zona de confort este intotdeauna primul pas spre succes, de aceea constientizarea de catre contribuabili a acestor variante de optimizare fiscala este extrem de importanta. Sa nu uitam faptul ca perioada de prescriptie fiscala in Romania este de 5 ani, asadar companiile trebuie sa priveasca facilitatile fiscale nu doar ca pe o viitoare optiune, ci si ca fiind o alternativa de remediere a perioadei trecute, in care facilitatile fiscale ar fi fost aplicabile din perspectiva profilului de activitate. Recomandam companiilor sa aiba in vedere aceasta zona de facilitati fiscale si sa efectueze analize de fezabilitate pentru determinarea beneficiilor care pot fi generate prin aplicarea lor”, a concluzionat Andra Casu.

 

                                                                                                               ***

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 49,4 miliarde de dolari in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2023. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania inca din anul 1992, EY furnizeaza, prin intermediul celor peste 900 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale.

Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.ey.com

Despre studiul EY Romania

Studiul EY Romania a inclus companii cu un numar intre 250 si 1.000 (si peste) de angajati (55%) si companii mici si medii, intre 1 si 250 angajati (45%). Din perspectiva taxelor pe afaceri, aproape 60% dintre respondenti au fost contribuabili mari, restul mici si medii, iar din punct de vedere al costurilor fiscale, respondentii au fost majoritar din categoria celor care au indicat ca au costuri mari (59%), iar restul de 41%, mici si medii. Studiul a fost derulat la sfarsitul anului 2023.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL