loader

Studiu EY: Directorii financiari sunt preocupati de impactul datelor asupra raportarilor

Ritmul si volumul crescut de date afecteaza capacitatea directorilor financiari de a furniza rapid si fara erori informatii relevante consiliilor de administratie, arata raportul How can reporting catch up with an accelerating world?, publicat de EY.

66% dintre respondentii de la nivel global considera ca aceasta problema va influenta semnificativ eficienta raportarii. Procentul este semnificativ mai mare decat cel de anul trecut (57%).

 

Raportul are la baza un sondaj derulat in randul a 1000 de directori financiari si coordonatori de echipe de raportare din organizatii cu venituri mai mari de 500 milioane USD, din 25 de tari. Datele arata ca schimbarile tehnologice sunt considerate provocarea externa numarul unu in privinta raportarilor, in regiunea Americilor, in Asia-Pacific, in Japonia si in Orientul Mijlociu.

 

Gestionarea acestor schimbari tehnologice, incluzand sistemele bazate pe cloud, data analytics, robotic process automation (RPA) si inteligenta artificiala (AI) reprezinta, de asemenea, o prioritate de top pentru 35% dintre respondentii de pe pietele emergente si a doua prioritate pentru respondentii din Europa.

 

Adrian Bunea, director coordonator al departamentului de Servicii de Consultanta Financiara si Contabila al EY Romania, spune: „Numerosi directori financiari sunt afectati de sistemele de raportare mostenite, care nu permit echipelor lor sa extraga informatii valoroase din seturile masive de date. Rezultatul este un decalaj tot mai mare intre asteptarile consiliilor de administratie legate de aceste raportari si ceea ce pot furniza directorii financiari. Iar aceasta prapastie va continua sa se adanceasca pana cand procesul de raportare va reusi sa se alinieze la progresele tehnologice.”

 

In contextul in care aproape o treime (32%) din directorii financiari intervievati au clasat modelul lor operational de raportare drept „mediu”, nu este deloc surprinzator ca 56% dintre respondenti declara ca transformarea modelului reprezinta o preocupare majora a rolului lor.

 

In urmatorii doi ani, 54% dintre respondenti se asteapta la o intensificare a externalizarii serviciilor, urmati de 51% care prevad o gestionare a serviciilor de tip „managed services”.

 

Principalele trei tinte pe care directorii financiari spera sa le atinga prin utilizarea acestor noi modalitati de raportare sunt: cresterea acuratetei si a eficientei raportarii (30%); imbunatatirea analizei datelor in raportare, care sa genereze mai multe informatii strategice relevante (29%); si o functie de raportare mai flexibila si mai agila (28%).

 

In pofida acestor schimbari asteptate, 42% dintre respondenti sunt preocupati de atingerea unui echilibru adecvat intre controlul centralizat si nevoia de descentralizare a raportarii, care sa raspunda nevoilor companiei.

 

In prezent, principiul dominant de organizare pentru raportarea corporativa este cel in care toate operatiunile sunt controlate de sediul central (33% dintre respondenti). Cu toate acestea, este de asteptat ca directorii financiari sa se indrepte catre o solutie in care controlul sa ramana in mainile sediului central, dar cu responsabilitati semnificative delegate pietelor locale. 29% dintre respondenti vad aceasta formula realizabila in viitor, in timp ce 24% dintre ei opereaza deja intr-un astfel de model.
 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL