loader
Studiu Deloitte Legal: companiile din Romania se asteapta la cresterea numarului de insolvente si de litigii legate de siguranta datelor cu caracter personal si de protectia consumatorilor

Studiu Deloitte Legal: companiile din Romania se asteapta la cresterea numarului de insolvente si de litigii legate de siguranta datelor cu caracter personal si de protectia consumatorilor

Totodata, studiul evidentiaza faptul ca exista domenii in care, desi riscul de litigii este moderat in prezent, potentialul de crestere in urmatorii trei ani este semnificativ, cum ar fi insolventele, securitatea cibernetica sau fiscalitatea

Siguranta datelor cu caracter personal si protectia consumatorilor sunt domeniile de reglementare care prezinta cel mai mare potential de crestere a activitatii de litigii in urmatorii trei ani, sustin 64%, respectiv 59% dintre companiile romanesti participante la studiul Deloitte Legal „New Roads to Dispute Resolution”, realizat cu sprijinul publicatiei internationale de business Euromoney la nivel global, inclusiv in Romania. In ambele cazuri, procentele sunt mult mai ridicate decat cele inregistrate la nivel global, respectiv 48% si 40%.

Totodata, studiul evidentiaza faptul ca exista domenii in care, desi riscul de litigii este moderat in prezent, potentialul de crestere in urmatorii trei ani este semnificativ, cum ar fi insolventele (diferenta dintre cei care se asteapta la o crestere in acest domeniu si cei care estimeaza scadere fiind de 47 de puncte procentuale), securitatea cibernetica (+32%) sau fiscalitatea (+27%). Nu in ultimul rand, aproximativ un sfert dintre respondenti au indicat litigiile colective si de volum ca fiind o zona de ingrijorare, ceea ce o situeaza pe locul al patrulea in topul subiectelor de risc in viziunea companiilor din Romania.

Din punctul de vedere al controverselor fiscale, cei mai multi participanti se astepta la cresterea activitatii de litigii in zona impozitului pe profit (49%), a disputelor comerciale legate de repartizarea poverii fiscale intre entitati private (49%) si in zona impozitului pe venit (41%). In aceste cazuri, procentele sunt similare cu cele inregistrate la nivel global. 

Utilizarea solutiilor digitale in activitatea legata de litigii este considerata benefica de majoritatea companiilor din Romania – 78% din acestea investesc deja in digitalizarea acestui domeniu, iar 68% sustin ca inteligenta artificiala si sistemele de automatizare a proceselor prin roboti software (Robotic Process Automation – RPA) ajuta la reducerea semnificativa a timpului si a costurilor alocate gestionarii litigiilor (vs. 58% media globala). Totodata, rezultatele litigiilor devin mai predictibile odata cu implementarea unor astfel de solutii (53%, similar cu media globala), iar tehnologia blockchain faciliteaza furnizarea unor probe relevante in cadrul disputelor (56%, similar cu media globala), sustin participantii la studiu. Pe de alta parte, doar 29% se asteapta ca inteligenta artificiala si sistemele RPA sa inlocuiasca, chiar si partial, avocatii specializati in litigii (comparativ cu 52% la nivel global).

In ceea ce priveste atitudinea companiilor romanesti fata de sistemul de justitie, studiul indica o crestere de 6% a increderii in tribunalele arbitrale locale si de 3% in tribunalele arbitrale internationale si in Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Suntem recunoscatori pentru interesul extrem de mare exprimat de companiile din Romania in legatura cu studiul nostru privind managementul litigiilor, care a generat un numar de raspunsuri ce permite cristalizarea specificului local (fata de rezultatele globale) si care, totodata, confirma ca modul de gestionare a disputelor reprezinta o prioritate si pentru mediul de business din tara noastra. Pe langa identificarea principalelor preocupari ale clientilor, studiul arata ca utilizarea solutiilor digitale si implicarea expertilor non-juridici reprezinta prioritati in legatura cu gestionarea litigiilor, ceea ce indica o maturizare si o sofisticare a mecanismelor de solutionare a disputelor din Romania”, a declarat Mihnea Galgotiu-Sararu, Partener Reff & Asociatii |Deloitte Legal, liderul practicii de litigii administrative, comerciale si arbitraje.

Desi contextul pandemic a generat o temporizare a controverselor fiscale, pe fondul masurilor de limitare sau de amanare a controalelor, observam totusi ca acestea reprezinta una dintre cele mai importante zone de litigii preconizate de companiile care activeaza in Romania pentru anii urmatori. De altfel, consultantii fiscali au fost identificati de majoritatea respondentilor ca fiind printre cei mai relevanti specialisti non-juridici la care companiile apeleaza in litigiile in care sunt implicate”, a declarat Mircea Farcau, Managing Associate, Reff & Asociatii |Deloitte Legal.

Conform studiului, principalele motive pentru care companiile din Romania apeleaza la consultanti externi pentru solutionarea litigiilor constau in accesul la servicii specializate, inclusiv solutii digitale de consultanta in domeniul taxelor si nu numai, si la experti din domenii conexe (44%), lipsa resurselor interne (33%) sau expertiza limitata in domeniu (25%).

Studiul Deloitte Legal „New Roads to Dispute Resolution” a fost realizat in randul a peste 550 de directori responsabili cu coordonarea activitatilor financiare, fiscale sau juridice, din companii din intreaga lume, dintre care mai mult de 10% sunt din Romania. Cei mai multi respondenti sunt din Europa, respectiv 79%.

Practicile de litigii fiscale si non-fiscale din cadrul Reff & Asociatii | Deloitte Legal cuprind peste 20 de avocati si beneficiaza de colaborarea cu profesionisti din toate ariile de practica din cadrul retelei Deloitte, inclusiv consultanti fiscali si financiari, experti tehnici si in solutii de digitalizare, acopera toate tipurile de proiecte de litigii din mediul de afaceri, de la cauze fiscale, la dispute comerciale si administrative.   

Echipa multidisciplinara formata din avocati specializati in litigii fiscale din cadrul Reff & Asociatii | Deloitte Legal si consultanti fiscali din cadrul Deloitte Romania a fost recunoscuta cu cea mai inalta distinctie pentru Romania la categoria Tax Disputes, in cadrul editiei din 2022 a Premiilor pentru Fiscalitate acordate de prestigioasa publicatie de specialitate International Tax Review (ITR). In acelasi timp, patru membri ai echipei, respectiv Mihnea Galgotiu-Sararu, Partener la Reff & Asociatii | Deloitte Legal, Vlad Boeriu, Partener Coordonator Servicii Fiscale si Juridice, Dan Badin, Partener, si Ciprian Gavriliu, Partener, Deloitte Romania, sunt mentionati printre cei mai apreciati profesionisti in dispute fiscale (Highly regarded in Tax Controversy) in ghidul World Tax 2023 realizat anual de ITR.

Reff & Asociatii | Deloitte Legal, una dintre cele mai importante societati de avocati din Romania, ofera servicii ce acopera domeniile financiar-bancar, concurenta, dreptul muncii, energie si mediu, insolventa, consultanta juridica de management, litigii, drept societar, fuziuni si achizitii, sectorul public si drept imobiliar. Reff & Asociatii reprezinta Romania in reteaua globala Deloitte Legal, care are peste 2.500 de avocati in 80 de tari.

Pentru mai multe informatii despre Reff & Asociatii | Deloitte Legal, accesati www.reff-associates.ro. Pentru mai multe informatii despre reteaua globala Deloitte Legal, accesati www.deloittelegal.com.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL