loader
Studiu Horvath: Unul din zece joburi in domeniul financiar ramane neocupat

Studiu Horvath: Unul din zece joburi in domeniul financiar ramane neocupat

Mai mult de 10% dintre pozitiile curente deschise din domeniul financiar raman neocupate, ceea ce incarca volumul de munca al angajatilor existenti

  • Costurile cu forta de munca din domeniul financiar vor creste cu 16%, pe fondul neocuparii locurilor vacante.
  • Pozitiile pentru care deficitul de personal se resimte cel mai acut intr-un departament financiar sunt cele de: Controlling (73%), Data Center/IT (68%) si Contabilitate (32%).
  • Cresterea investitiilor in solutii digitale, realizarea unor schimbari organizationale si crearea unui mediu de lucru flexibil sunt printre cele mai importante masuri care pot fi luate.

Mai mult de 10% dintre pozitiile curente deschise din domeniul financiar raman neocupate, ceea ce incarca volumul de munca al angajatilor existenti, iar costurile cu forta de munca sunt estimate sa creasca cu circa 16%.  Acestea sunt cateva dintre concluziile studiului „CFO-Study – Finance and the War for Talents”, realizat, in ianuarie 2023, de compania de consultanta in management Horvath, care are patru decenii de experienta internationala, fiind activa si in Romania, din 2005. 

Raportul arata ca gasirea oamenilor potriviti si a competentelor necesare pentru pozitiile deschise in timp util sunt cele mai mari provocari privind forta de munca pe segmentul financiar. Astfel, 95% dintre respondentii la studiu afirma ca nu reusesc sa ocupe posturile vacante la timp, iar 85% spun ca exista o discrepanta aflata in crestere de competente si abilitati intre angajati si cerintele jobului.

Pozitiile pentru care deficitul de personal este cel mai acut intr-o organizatie financiara sunt cele de: Controlling (73%), Data Center/IT (68%) si contabilitate (32%), arata studiul Horvath, realizat in randul a cateva zeci de executivi financiari de top din tari precum Germania, Slovacia, Austria, Elvetia si Liechtenstein.

Analiza arata ca aceasta competitie de talente, atat interna, cat si globala, reprezinta cele mai mari provocari in privinta atragerii de personal nou. Astfel, 76% dintre respondentii la studiu se confrunta cu o competitie acerba pentru talente in anumite locatii ale companiilor, 59% dintre acestia se confrunta cu competitia globala aflata in crestere de pe piata muncii, 46% cu schimbari locale demografice si 32% cu lipsa calificarii (in domeniul financiar existand o cerere foarte mare de cunostinte specifice).

Totodata, studiul Horvath arata ca abilitatile interactive (66%) si cele de business (63%) vor fi cele mai cautate in 2025. In privinta celor interactive, pe primul loc in randul respondentilor se afla cele de comunicare si colaborare (71%), urmate de orientarea spre solutii (60%). Abilitatile specifice si functionale de business raman importante pentru rolurile de executie  in domeniul financiar. Intelegerea business-ului, aptitudinile digitale, cele legate de data strategy si application, dar si capacitatea de implementare sunt cele mai cautate abilitati de business.

In aceste conditii, conducatorii departamentelor financiare (CFOs) apeleaza, in primul rand, la eficienta pentru a contracara lipsa fortei de munca in viitor. Potrivit studiului, cele mai eficiente masuri de combatere a acestui fenomen presupun ca organizatiile financiare sa devina mai atractive pentru noi talente.

Atragerea talentelor in companii a fost, este si va ramane o provocare pentru multe domenii de activitate. Actualul ‘Razboi al talentelor’ din domeniul financiar este pus de executivii financiari, respondenti in studiul nostru, pe baza unor factori externi. Masurile de prevenire a acestui fenomen se concentreaza pe metode ce tin de eficienta pentru a reduce nevoia de forta de munca. Astfel, cresterea investitiilor in solutii digitale, realizarea unor ajustari, schimbari organizationale in sectorul financiar si crearea unui mediu de lucru flexibil,  sunt printre cele mai importante masuri care pot fi luate”, a declarat Anca Mois, Senior Manager, Horvath Romania.

Despre Horvath

Horvath este una dintre cele mai importante companii internationale, independente, de consultanta in management, prezenta si pe piata din Romania, incepand cu 2005. Compania a fost infiintata in Stuttgart, in 1981, de Prof. Dr. Péter Horvath, unul dintre pionierii Controlling-ului in Germania si are peste 1.000 de angajati. Horvath are birouri in Germania (Berlin, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg, München si Stuttgart), Austria, Romania, Elvetia, Ungaria, Arabia Saudita si Emiratele Arabe, dar consultantii companiei stau la dispozitia clientilor la nivel global. Horvath este membra a Cordence Worldwide, cea mai importanta alianta activa la nivel mondial, formata din companii de consultanta in management de prestigiu, cu aproape 70 de birouri in 24 de tari, situate pe trei continente. Va rugam sa vizitati website-ul nostru la: www.horvath-partners.com/ro.

Autori