loader
BASF Group: Raport financiar 2022

BASF Group: Raport financiar 2022

BASF da dovada de rezistenta intr-un mediu de piata complicat si implementeaza masuri pentru a consolida competitivitatea

  • Cifra de afaceri: 87,3 miliarde euro (plus 11,1%)
  • Profit inainte de impozite si dobanzi (EBIT) excluzand cheltuielile exceptionale: 6,9 miliarde euro (minus 11,5%)
  • Fluxuri de numerar din activitatea de exploatare: 7,7 miliarde euro (plus 6,4%); Fluxuri de numerar disponibile: 3,3 miliarde euro (minus 10,2%)
  • Valoare propusa a dividendelor - 3,40 euro per actiune pentru 2022 (2021: 3,40 euro per actiune)
  • Prezentarea masurilor concrete de reducere a costurilor in Europa si de adaptare a structurilor Verbund din Ludwigshafen

Previziuni 2023:

  • Cifra de afaceri estimata intre 84 si 87 miliarde euro
  • Profitinainte de impozite si dobanzi (EBIT) excluzand cheltuielile exceptionale estimate intre 4,8 miliarde de euro si 5,4 miliarde de euro

Grupul BASF a dat dovada de rezistenta in anul financiar 2022, intr-un mediu de piata complicat, dominat de consecintele razboiului din Ucraina si in special de cresterea preturilor la materiile prime si la energie. Dupa cum au explicat Dr. Martin Brudermuller, Presedintele Consiliului Directorilor, si Dr. Hans-Ulrich Engel, Director Financiar, in timpul prezentarii rezultatelor pentru anul 2022, cifra de afaceri a BASF a crescut cu 11,1%, pana la 87,3 miliarde de euro. Cresterea veniturilor din vanzari a fost determinata in principal de preturi mai mari pe aproape toate segmentele, ca urmare a cresterii preturilor cu materiile prime si energie. Segmentele Materiale si Produse chimice au implementat cele mai mari cresteri de pret. Per total, insa, volumele semnificativ mai mici au diminuat cresterea vanzarilor in Grupul BASF. Evolutia volumelor a fost influentata in primul rand de volumele mai mici de vanzari in segmentele Tehnologii de suprafata si Produse chimice.

La o valoare de 6,9 miliarde de euro, profitul inainte de impozite si dobanzi (EBIT) excluzand cheltuielile exceptionale a fost cu 11,5% sub cifra anului anterior, dar in intervalul prognozat. Evolutia veniturilor a fost atribuita unei scaderi puternice a contributiilor la venituri a segmentelor Produse Chimice si Materiale. Ambele segmente au inregistrat marje si volume mai mici, precum si costuri fixe mai ridicate.

In schimb, EBIT excluzand cheltuielile exceptionale a crescut in toate celelalte segmente, in special in cel de Solutii Agricole, ca urmare a performantei pozitive a vanzarilor, cu cresteri de volume si preturi. Segmentul Nutritie si ingrijire a inregistrat, de asemenea, o crestere considerabila, in principal datorita cresterii marjei determinate de pret. Segmentul Tehnologii de Suprafata a inregistrat venituri considerabil mai mari, in special datorita contributiilor sporite ale diviziilor de catalizatori auto si materiale pentru baterii, dar si datorita preturilor si volumelor mai mari ale diviziei de Coatings. Segmentul Solutii Industriale a crescut usor EBIT excluzand cheltuielile exceptionale, ca urmare a cresterii marjei determinate de pret. EBIT excluzand cheltuielile exceptionale aferent diviziei Altele s-a imbunatatit usor.

In 2022, veniturile operationale ale Grupului BASF au fost afectate de costurile suplimentare cu energia, in valoare de 3,2 miliarde de euro, la nivel global. Europa a inregistrat aproximativ 84% din aceasta crestere, ceea ce a afectat, in mare parte, platforma de productie chimica Verbund din Ludwigshafen. Costurile mai mari cu gazele naturale au reprezentat 69% din cresterea globala a costurilor cu energia, la nivel global.

Cheltuielile exceptionale din EBIT s-au ridicat la minus 330 milioane euro in 2022, comparativ cu minus 91 milioane euro in anul precedent. La o valoare de 6,5 miliarde euro, EBIT pentru Grupul BASF, in 2022, a fost considerabil mai mic decat in anul precedent. Aceasta valoare include veniturile din companiile integrale, contabilizate prin metoda punerii in echivalenta, care au scazut cu 289 milioane euro, pana la 386 milioane euro.

Deprecierea exceptional de mare a participatiei Wintershall Dea AG a afectat negativ venitul net al Grupului BASF provenit din participatii. In 2022, venitul net din participatii s-a ridicat la minus 4,9 miliarde euro, dupa 207 milioane euro in 2021. Scaderea semnificativa s-a datorat cheltuielilor speciale de aproximativ 6,3 miliarde euro, provenite in principal din pierderile din depreciere non-cash ale participatiei la Wintershall Dea AG. Acestea s-au datorat mai ales deconsolidarii activitatilor rusesti de explorare si productie ale Wintershall Dea, care a condus, ulterior, la o reevaluare a actiunilor rusesti ale Wintershall Dea. Ulterior, s-au inregistrat scaderi ale activitatii europene de transport de gaze ale Wintershall Dea, inclusiv o depreciere totala a participatiilor in Nord Stream AG si a finantarii proiectului Nord Stream 2. Contributia Wintershall Dea la veniturile operationale pentru 2022 a crescut la aproximativ 1,5 miliarde de euro, dupa 335 milioane de euro in anul precedent.

Ca urmare a venitului net semnificativ mai mic din participatiuni, venitul net pentru Grupul BASF a fost de minus 627 milioane euro, comparativ cu 5,5 miliarde euro in 2021.

Evolutia vanzarilor si a veniturilor Grupului BASF in trimestrul IV 2022

In al patrulea trimestru al anului 2022, vanzarile Grupului BASF au scazut cu 2,3%, pana la 19,3 miliarde euro, in principal din cauza volumelor mai mici. EBIT excluzand cheltuielile exceptionale din al patrulea trimestru a scazut cu 69,6%, pana la 373 milioane de euro, comparativ cu acelasi trimestru din anul precedent.

Cheltuielile exceptionale din EBIT s-au ridicat la minus 254 milioane de euro, comparativ cu plus 1 milion de euro in trimestrul al patrulea din 2021. Cheltuielile exceptionale au fost legate in principal de deprecieri non-cash ale fabricilor din Ludwigshafen. In al patrulea trimestru din 2022, EBIT a scazut cu 90,3%, pana la 119 milioane euro. Venitul net s-a ridicat la minus 4,8 miliarde euro, comparativ cu 898 milioane euro in trimestrul al patrulea din 2021. Scaderea a fost determinata de deprecierea participatiei la Wintershall Dea.

Fluxurile de numerar ale Grupului BASF in 2022 si in trimestrul IV 2022

Pentru 2022, fluxurile de numerar din activitatile de exploatare s-au ridicat la 7,7 miliarde euro, comparativ cu 7,2 miliarde euro in anul precedent. Fluxul de numerar disponibil a fost de 3,3 miliarde euro in 2022, dupa 3,7 miliarde euro in 2021.

Comparativ cu acelasi trimestru al anului anterior, fluxurile de numerar din activitatile de exploatare s-au imbunatatit cu 1,1 miliarde euro, pana la 4,5 miliarde euro in trimestrul al patrulea din 2022. Fluxul de numerar disponibil a crescut cu 749 milioane euro, pana la 2,6 miliarde euro in trimestrul al patrulea.

Valoare propusa a dividendelor de 3,40 euro per actiune

In cadrul Adunarii Anuale a Actionarilor, Consiliul Directorilor si Consiliul de Supraveghere vor propune plata unei valori a dividendelor de 3,40 euro pe actiune, egala cu dividendul din anul precedent. Pe baza pretului actiunilor de la sfarsitul anului, actiunea BASF ar oferi astfel un randament ridicat al dividendelor, de aproximativ 7,3%. Aceasta ar reprezenta o plata in valoare de 3 miliarde de euro pentru actionari.

Previziuni pentru Grupul BASF in anul 2023

Nivelul ridicat de incertitudine care a aparut pe parcursul anului 2022 din cauza razboiului din Ucraina, a costurilor ridicate ale materiilor prime si energiei din Europa, a cresterii preturilor si a dobanzilor, a inflatiei si a dezvoltarii pandemiei de coronavirus va continua si in 2023. Toti acesti factori vor avea un impact negativ asupra cererii globale. Astfel, in 2023, BASF se asteapta la o crestere moderata, de doar 1,6%, pentru economia globala (2022: 3%). Pentru productia chimica globala, BASF se asteapta la o crestere de 2% (2022: 2,2%). Compania preconizeaza un pret mediu al petrolului de 90 de dolari per baril (Brent) si un curs mediu de schimb de 1,05 dolari per euro.

Pe baza acestor ipoteze, se estimeaza ca Grupul BASF va genera o cifra de afaceri intre 84 si 87 de miliarde de euro in 2023. EBIT-ul Grupului BASF excluzand cheltuielile exceptionale este de asteptat sa scada la 4,8-5,4 miliarde de euro. Compania se asteapta la o prima jumatate a anului 2023 slaba, urmata de mediu propice imbunatatirii veniturilor in a doua jumatate a anului, datorita efectelor de redresare, in special in China.

BASF prezinta masuri de economisire a costurilor in Europa si de adaptare a structurilor Verbund din Ludwigshafen

In prezentarea sa, Martin Brudermuller a anuntat, de asemenea, masuri concrete de economisire a costurilor concentrate pe Europa, precum si masuri de adaptare a structurilor de productie de la sediul Verbund din Ludwigshafen. „Competitivitatea Europei sufera din ce in ce mai mult din cauza suprareglementarii, a proceselor lente si birocratice de autorizare si, in special, a costurilor ridicate pentru majoritatea factorilor de productie”, a spus Brudermuller. „Toate acestea au impiedicat deja cresterea pietei in Europa in comparatie cu alte regiuni. Preturile ridicate ale energiei pun acum o povara suplimentara asupra profitabilitatii si competitivitatii in Europa.”

Economii de costuri anuale de peste 500 de milioane de euro pana la sfarsitul anului 2024

Programul de economisire a costurilor, care va fi implementat in 2023 si 2024, se concentreaza pe corectarea structurilor de costuri ale BASF in Europa si, in special, in Germania, pentru a reflecta modificarile conditiilor-cadru. Odata finalizat, se estimeaza ca programul va genera economii anuale de costuri de peste 500 de milioane de euro in zonele de non-productie, mai exact in diviziile de servicii, operare si cercetare si dezvoltare (R&D), precum si centrul corporativ. Se preconizeaza ca aproximativ jumatate din economiile de costuri vor fi realizate la platforma de productie chimica Ludwigshafen.

Masurile din cadrul programului includ gruparea consecventa a serviciilor in hub-uri, simplificarea structurilor in managementul diviziilor, adaptarea serviciilor de business, precum si cresterea eficientei activitatilor de cercetare si dezvoltare. La nivel global, se estimeaza ca masurile vor avea un efect net asupra a aproximativ 2.600 de posturi; aceasta cifra include crearea de noi posturi, in special in hub-uri.

Se preconizeaza ca adaptarile la structurile Verbund din Ludwigshafen vor reduce costurile fixe cu peste 200 de milioane de euro anual, pana la sfarsitul anului 2026

Pe langa programul de economisire a costurilor, BASF implementeaza si masuri structurale pentru a echipa corespunzator platforma de productie chimica Ludwigshafen pentru concurenta din ce in ce mai intensa pe termen lung. „Facem acest lucru deoarece credem in viitorul centrului Ludwigshafen, aflat, in prezent, in cel de-al 158-lea sau an. Credem in oamenii care lucreaza aici si credem in regiunea Europa. Ramanem angajati fata de acest amplasament si avem curajul sa-l dezvoltam in continuare”, a spus Brudermuller.

In ultimele luni, compania a efectuat o analiza amanuntita a structurilor sale Verbund din Ludwigshafen. Aceasta a aratat cum poate fi asigurata continuitatea business-urilor profitabile, facand, in acelasi timp, adaptarile necesare. Iata o privire de ansamblu asupra schimbarilor majore de la platforma de productie chimica Ludwigshafen:

- Inchiderea fabricii de caprolactama, a uneia dintre cele doua fabrici de amoniac si a instalatiilor de ingrasaminte asociate: Capacitatea fabricii de caprolactama a BASF din Anvers, Belgia, este suficienta pentru a satisface cererea pietei captive si comerciale din Europa in viitor. Produsele cu valoare adaugata ridicata, cum ar fi aminele standard si de specialitate si afacerea Adblue®, nu vor fi afectate si vor continua sa fie furnizate prin intermediul celei de-a doua fabrici de amoniac de la locatia Ludwigshafen.

                                               

- Reducerea capacitatii de productie a acidului adipic si inchiderea fabricilor de ciclohexanol si ciclohexanona, precum si carbonatului de soda: productia de acid adipic la societatea mixta cu Domo din Chalampe, Franta, va ramane neschimbata si are capacitate suficienta – in contextul de piata modificat – pentru a raspunde cererii din Europa. Ciclohexanolul si ciclohexanona sunt precursori ai acidului adipic; instalatia de sodiu foloseste produse secundare ale productiei de acid adipic. BASF va continua sa opereze fabricile de productie pentru poliamida 6.6 din Ludwigshafen, care au nevoie de acid adipic ca precursor.

- Inchiderea fabricii de TDI si a fabricilor precursoare pentru DNT si TDA: Cererea de TDI s-a dezvoltat foarte slab, in special in Europa, Orientul Mijlociu si Africa si a fost semnificativ sub asteptari. Complexul TDI din Ludwigshafen a fost subutilizat si nu a indeplinit asteptarile in ceea ce priveste performanta economica. Aceasta situatie s-a inrautatit si mai mult odata cu cresterea brusca a costurilor la energie si utilitati. Clientii europeni ai BASF vor continua sa fie aprovizionati in mod fiabil cu TDI din reteaua globala de productie a BASF, cu fabrici in Geismar, Louisiana; Yeosu, Coreea de Sud; si Shanghai, China.

In total, 10% din valoarea de inlocuire a activelor din cadrul amplasamentului va fi afectata de adaptarea structurilor Verbund – si, probabil, aproximativ 700 de posturi in productie. Brudermuller a subliniat: „Suntem foarte increzatori ca vom putea oferi majoritatii angajatilor afectati locuri de munca in alte fabrici. Este in interesul companiei sa pastreze vasta experienta a acestora, mai ales ca exista posturi vacante si multi colegi se vor pensiona in urmatorii cativa ani.” Masurile vor fi implementate treptat, pana la sfarsitul anului 2026, si se preconizeaza ca vor reduce costurile fixe cu peste 200 de milioane de euro pe an.

Modificarile structurale vor duce, de asemenea, la o reducere semnificativa a cererii de energie si gaze naturale la amplasamentul Ludwigshafen. In consecinta, emisiile de CO2 din Ludwigshafen vor fi reduse cu aproximativ 0,9 milioane de tone metrice pe an. Aceasta corespunde unei reduceri de aproximativ 4% a emisiilor globale de CO2 ale BASF.

Vrem sa transformam Ludwigshafen in principala platforma de productie chimica cu emisii scazute din Europa”, a spus Brudermuller. BASF isi propune sa asigure amplasamentului Ludwigshafen o aprovizionare mai ridicata cu energie regenerabila. Compania intentioneaza sa utilizeze pompe de caldura si metode mai curate de generare a aburului. In plus, urmeaza sa fie implementate noi tehnologii fara emisii de CO2, precum electroliza apei pentru producerea hidrogenului.

Despre BASF

La BASF, cream chimie pentru un viitor durabil. Combinam succesul economic cu protectia mediului si responsabilitatea sociala. Peste 111.000 de angajati din Grupul BASF contribuie la succesul clientilor nostri in aproape toate sectoarele si aproape in fiecare tara din lume. Portofoliul nostru este organizat in sase segmente: Produse chimice, Materiale, Solutii industriale, Tehnologii de suprafata, Nutritie si ingrijire si Solutii agricole. BASF a generat vanzari de 87,3 miliarde de euro in 2022. Actiunile BASF sunt tranzactionate la bursa din Frankfurt (BAS) si sub forma de certificat de depozit american (BASFY) din SUA. Informatii suplimentare la www.basf.com.

Informatii suplimentare sunt disponibile la urmatoarele adrese:

BASF Report 2022: basf.com/overview

Comunicat de presa: basf.com/pressrelease

Conferinta virtuala – raportare pentru intregul an 2022 si actualizari pentru investitori: basf.com/share/virtualconference

Live Webcast: basf.com/pcon

Discurs: basf.com/pcon