loader
PwC Romania: Ne asteptam la o activitate extrem de intensa de monitorizare si control privind plafonarea adaosului comercial

PwC Romania: Ne asteptam la o activitate extrem de intensa de monitorizare si control privind plafonarea adaosului comercial

In podcastul saptamanal PwC Romania Tax Talks, s-a discutat despre aspectele practice ale modificarilor la TVA si accize si despre actiunile de monitorizare si control ale ANAF si ale Consiliului Concurentei

Modificarile aduse taxelor pe consum - TVA, accize, taxa pe adaosul de zahar -, precum si legislatia privind plafonarea adaosului comercial vor aduce un efort suplimentar de interpretare si implementare, dar si actiuni multiple de control si risc crescut de aplicare a unor sanctiuni pentru producatori, furnizori, distribuitori si comercianti. Ruxandra Tarlescu, Partener, Inge Abdulcair, Director, si Catalina Nacev, Avocat senior coordonator D&B David si Baias au discutat,  in podcastul saptamanal PwC Romania Tax Talks, despre aspectele practice ale modificarilor la TVA si accize si despre actiunile de monitorizare si control ale ANAF si ale Consiliului Concurentei. Puteti urmari inregistrarea aici: https://www.youtube.com/watch?v=ClpJXwT8C5U

Principalele declaratii

● Aceste majorari de cote vin intr-un context cu inflatie ridicata. Intrucat se vor reflecta in preturi destul de repede, acestea vor scadea puterea de cumparare si consumul, afectand atat consumatorii, populatia, cat si producatorii si comerciantii.

● Similar altor tari din UE, precum Ungaria si Croatia, autoritatile au aplicat inca din vara masuri de plafonare a preturilor prin OUG 67/2023, cu scopul de a sustine consumatorii afectati negativ de inflatie. Practic, pentru anumite produse din cosul de baza, cota de adaos comercial a fost plafonata la 20% pentru procesatori si comercianti si 5% pentru toti distribuitorii pe lantul de distributie.

● Principala provocare a fost intelegerea modalitatii de aplicare a restrictiilor suplimentare raportat la specificul modelului de afaceri. Dinamica si fluxurile operationale din lantul de aprovizionare alimentar sunt extrem de complexe, iar in acest context, modalitatea de aplicare a unei astfel de restrictii este diferita de la caz la caz.

● Atat Consiliul Concurentei, cat si ANAF, prin Directia Generala Antifrauda, au fost extrem de active in monitorizarea si verificarea modalitatii de aplicare a Ordonantei si am vazut cazuri de sanctionare efectiva pentru incalcarea cotelor de adaos. Ne asteptam la continuarea acestor controale si in viitor. 

● Taxa pentru bauturile cu continut de zahar exista si in alte tari, cum ar fi Franta, Belgia, Portugalia, Ungaria, dar in variante diferite. De la 1 ianuarie 2024 vom avea accize pentru bauturile nealcoolice cu zahar adaugat pentru care nivelul total de zahar este mare mai mare decat 5g.

● Cota de 19% pentru alimentele cu zahar adaugat (peste 10g/100g produs) - doua categorii de produse sunt exceptate - cozonacul si biscuitii, dar fara a fi incluse reguli specifice pentru a aplica aceste exceptii. Astfel, aplicarea unor cote de TVA diferite atrage probleme de interpretare privind incadrarea corecta a produselor. Care sunt produsele pentru care se aplica cota redusa? Avem referinte pentru cozonac si biscuiti: doar cozonac? si panetone? Biscuiti cu crema, fara crema?

● 19% TVA pentru bauturile nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202; practic este extinsa gama de produse care vor intra pe cota standard de TVA, in afara de produsele de cafea pentru care se aplica cota de 19% inca de la inceputul anului.

● S-a abrogat cota de 5% pentru produsele bio astfel incat pentru acestea se va aplica ori cota de 9%, ori cea de 19%, in functie de cantitatea de zahar din produs.

● Doua aspecte au stat la baza majorarilor de cote, practic la revenirea lor la nivelul standard. Primul este ca Romania are mari probleme de colectare a TVA, iar aplicarea cotelor reduse a fost motivata in actele normative prin care au fost adoptate de-a lungul timpului inclusiv pentru a creste conformarea fiscala. Insa, in ultimul raport privind deficitul de incasare a TVA, Comisia Europeana a precizat in mod expres ca reducerea unor cote de TVA nu a ajutat la imbunatatirea colectarii.

● Al doilea aspect este legat direct de deficitul de colectare si se refera la extinderea plajei de produse si/sau servicii cu cote reduse in ultimii ani si implicit scaderea ratei efective de TVA pentru total consum.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL