loader
PwC Autofacts: Romania este singura tara din Europa Centrala unde piata de autoturisme si vehicule comerciale usoare noi creste in 2022

PwC Autofacts: Romania este singura tara din Europa Centrala unde piata de autoturisme si vehicule comerciale usoare noi creste in 2022

Romania se plaseaza inca pe locul al treilea in Europa Centrala dupa nivelul productiei auto din acest an, dupa Cehia si Slovacia si inaintea Poloniei si Ungariei

Piata de autoturisme si vehicule comerciale usoare noi din Romania va fi singura dintre cele cinci piete din Europa Centrala, analizate in raportul PwC Autofacts, care va inregistra crestere in acest an, cu un plus de 2,1%, pana la un volum de 141.000 de unitati. Pentru Polonia este estimata o scadere de peste 6%, pentru Slovacia de 6%, pentru Ungaria de 5% si pentru Cehia de 4%.

”Toate cele cinci tari prezinta corectii in scadere pentru perspectivele de vanzari pentru 2022 si 2025, reflectand problemele persistente ale lantului de aprovizionare, lipsa fortei de munca si scaderea sentimentului privind evolutia economica. In Romania, redresarea din primele noua luni ale acestui an, cu 8% fata de 2021, s-a datorat cresterii cu 24% inregistrata in trimestrul al treilea, fata de cel anterior. Totusi, vanzarile din acest an se situeaza cu circa 30% sub nivelul inregistrat in aceeasi perioada din 2019”, a declarat Daniel Anghel, Partener, Liderul serviciilor pentru industria automotive, PwC Romania.

Potrivit raportului Autofacts, realizat pe baza datelor IHS Markit, pana in 2025, toate cele cinci piete vor inregistra cresteri: de 36,7% Slovacia, de 35% Romania, de 10% Ungaria, de 9% Polonia si de 8% Cehia.

Evolutia productiei in Romania si previziuni

Productia de autoturisme si vehicule comerciale usoare din Romania pentru intregul an este asteptata sa creasca cu 15,7% fata de 2021, fiind prima perspectiva pozitiva dupa pandemie.

Pana in 2024, Autofacts estimeaza ca nivelul general al productiei va depasi varful anterior din 2019, fiind prognozate 532.000 unitati. In ceea ce priveste productia in functie de grupurile strategice, se preconizeaza ca atat Ford, cat si Renault/Nissan/ Mitsubishi vor inregistra o crestere pozitiva pana in 2029.

Romania se plaseaza inca pe locul al treilea in Europa Centrala dupa nivelul productiei auto din acest an, dupa Cehia si Slovacia si inaintea Poloniei si Ungariei. Estimarile Autofacts arata insa ca in 2029 Romania va fi depasita de Polonia, iar diferenta fata de productia din Ungaria se va reduce semnificativ.

Per total, productia din cele cinci tari va creste cu 7,6% in acest an, pana la 3,54 milioane de vehicule, dar va ramane cu 13,7% sub volumul din 2019.

Situatia productiei in cele cinci tari analizate continua sa fie afectata de lipsa continua a semiconductorilor, precum si de razboiul din Ucraina. In trimestrul al treilea, intreaga productie auto din Europa s-a redus cu 440.000 unitati, din care 8% (34.700 unitati) reprezinta pierderile Cehiei, Poloniei, Slovaciei, Romaniei si Ungariei.

In ceea ce priveste productia de vehicule electrice si hibrid, rata de crestere prognozata este de 262% intre 2022 si 2029, mai mare fata de nivelul prognozat in editia anterioara a Autofacts, de 239%, iar BEV va fi principala tehnologie de propulsie, cu peste 50% din total.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din reteaua PwC ajuta oamenii si organizatiile sa creeze valoarea adaugata de care au nevoie. Suntem o retea de firme prezenta in 152 de tari cu mai mult de 328.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri.

Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

 © 2022 PwC. Toate drepturile rezervate.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL