loader
Planurile de cariera, de la promisiune la dezamagire

Planurile de cariera, de la promisiune la dezamagire

Planificarea si gestionarea carierei reprezinta un element crucial in retentia angajatilor.

O parte importanta a acestei ecuatii consta in mentinerea coerentei si relevantei planului initial de cariera stabilit in timpul procesului de onboarding si in feedback-ul de parcurs.

Cu toate acestea, exista adesea o discrepanta semnificativa intre planurile initiale si realitatea de pe teren, iar aceasta poate duce la dezamagire si frustrare pentru debutanti si la stres pentru manageri.

De aceea este foarte important sa gasim modalitati de a mentine procesele vii, de a evita simpla bifare a sarcinilor de feedback si de a utiliza infrastructura tehnologica pentru a sprijini atât debutantii, cât si managerii in gestionarea carierelor si dezvoltarii lor profesionale.

Oferirea de feedback constant pentru personalizarea oportunitatilor de dezvoltare

Comunicarea deschisa si feedback-ul constant reprezinta elemente-cheie in mentinerea vie a proceselor. Angajatii trebuie sa stie ca sunt ascultati si ca preocuparile si progresele lor sunt luate in considerare. Managerii trebuie sa fie pregatiti sa ofere feedback regulat, sa incurajeze dialogul deschis si sa identifice nevoile individuale ale fiecarui angajat.

Acestia trebuie sa ramâna transparenti in privinta oportunitatilor de avansare si a schimbarilor in organizatie. Feedback-ul specific si constructiv le ofera o viziune clara asupra modului in care performanta companiei se aliniaza cu obiectivele lor de cariera.

Planurile initiale de cariera pot fi un punct de plecare, dar nu trebuie sa fie rigide. Managerii si angajatii ar trebui sa colaboreze pentru a dezvolta planuri de dezvoltare personalizate, care sa tina cont de interesele, abilitatile si obiectivele individuale. Angajatii vor sa isi poata actualiza sau adapta planurile lor pe masura ce apar noi oportunitati. Aceasta adaptare continua va mentine angajatii motivati si implicati.

Pentru a sprijini evolutia angajatilor, companiile trebuie sa ofere oportunitati de invatare si dezvoltare. Acestea pot include cursuri de formare, programe de mentorat, participarea la proiecte interesante sau implicarea in grupuri de lucru. Cu cât angajatii au acces la mai multe optiuni, cu atât vor avea oportunitati mai bune de a-si dezvolta competentele.

Utilizarea infrastructurii tehnologice pentru mentinerea implicarii

Tehnologia joaca acum un rol semnificativ in implementarea proceselor de management al performantei in intreaga organizatie si in sprijinirea evolutiei angajatilor. Aici sunt câteva moduri in care companiile pot utiliza caracteristicile infrastructurii tehnologice pentru a realiza acest lucru:

a. Alerte si notificari: Sistemele de alerte si notificari pot fi utilizate pentru a tine angajatii la curent cu obiectivele stabilite, termenele limita, evenimentele importante, sarcinile care necesita atentie si cu sedintele de feedback. Acestea pot fi configurate pentru a le aminti angajatilor despre obiectivele lor de dezvoltare, pentru a-i ajuta sa ramâna concentrati pe prioritati si pentru a-i degreva pe manageri de sarcini repetitive.

b. Platforme de invatare online: Platformele de invatare online le permit angajatilor sa acceseze materiale de instruire si resurse educationale in orice moment. Aceasta flexibilitate le da ocazia sa invete in propriul ritm si sa se concentreze pe domeniile lor de interes.

c. Sisteme de management al performantei: Sistemele de management al performantei pot fi utilizate pentru a monitoriza progresul angajatilor, pentru a evalua competentele si pentru a oferi feedback periodic. Aceste sisteme pot facilita dialogul intre manageri si angajati si pot contribui la imbunatatirea performantei individuale.

Alegerea unei abordari progresive, care sa nu genereze stres

Este important sa mentinem un echilibru intre promovarea evolutiei angajatilor si evitarea stresului excesiv pentru manageri. Acest echilibru poate fi realizat prin planificarea si gestionarea eficienta a sarcinilor. Companiile trebuie sa fie realiste in privinta asteptarilor si sa ofere suport pentru manageri prin intermediul programelor de pregatire in leadership si a sprijinului din partea departamentelor de resurse umane.

Mentoratul si coaching-ul pot fi instrumente puternice in gestionarea discrepantelor dintre planul initial de cariera si feedback-ul de parcurs. Angajatii mai experimentati pot oferi indrumare si suport celor mai tineri, reducând astfel presiunea asupra managerilor.

Pentru a mentine procesele vii si relevante este esential sa se masoare si sa se evalueze constant eficacitatea programelor de dezvoltare a angajatilor. In acest sens companiile pot utiliza indicatori cheie de performanta pentru a evalua impactul acestor programe si pentru a le adapta in consecinta. Feedback-ul angajatilor trebuie sa fie punctul de pornire pentru ajustarile necesare.

In concluzie

De la planurile initiale de cariera la feedback-ul de dezvoltare, evolutia angajatilor este o chestiune complexa si esentiala pentru orice organizatie de succes. Prin comunicare deschisa, feedback constant, dezvoltarea de planuri de cariera personalizate si utilizarea infrastructurii tehnologice, companiile pot mentine procesele relevante pentru a sprijini eficient evolutia angajatilor. In acest parcurs este important sa se abordeze aceste aspecte cu intelegere, sa se evite stresul inutil pentru manageri si sa se mentina angajatii motivati si implicati pe termen lung.

 

* * *

 

Despre Constantin Magdalina

Constantin Magdalina are o experienta profesionala de 15 ani, timp in care a lucrat la companii multinationale, atât in tara cât si in strainatate. Constantin are un Master in Marketing si Comunicare la Academia de Studii Economice Bucuresti. Este certificat LeanSix Sigma si ITIL (IT Information Library®) ceea ce-i faciliteaza o buna intelegere a proceselor si transformarilor din cadrul organizatiilor. Pe de alta parte certificarea obtinuta de la Chartered Institute of Marketing ii completeaza expertiza de business. In cei peste 4 ani de activitate in cadrul unei companii din Big 4 a initiat si coordonat studii ce analizau aspecte legate de mediul de afaceri din România. Printre acestea se afla previziunile economice de crestere ale firmelor, managementul cunostintelor, experienta de cumparare in era consumatorilor digitali, utilizarea dispozitivelor mobil sau centrarea pe client a companiilor din România. Este autor a numeroase articole cu teme legate de inovatie, eficientizarea proceselor de afaceri, transformarea digitala, tendinte si tehnologii emergente. Este invitat ca vorbitor la numeroase evenimente si conferinte de business.

Autori

foto
CONSTANTIN MAGDALINA