loader

Fondurile de investitii de tip Private Equity continua sa inregistreze performante mai bune decat bursele europene

Imbunatatirea treptata a situatiei economice din Europa, pietele financiare tot mai lichide si conditiile mai bune de cotare la bursa au generat o crestere a numarului de exit-uri realizate de PE-uri in 2013, conform celui de-al noualea studiu EY privind PE-urile din Europa.

In 2013, au fost inregistrate 77 de exit-uri ale fondurilor de investitii, fata de 61 in 2012.

 

Studiul EY - Taking stock: how do private equity investors create value? A study of 2013 European exits - analizeaza rezultatele si tipurile de exit-uri operate in intervalul 2005 -2013 de 604 companii europene mari, aflate sub controlul fondurilor de private equity.

 

Conform studiului, in 2013, s-a inregistrat o accelerare a exit-urilor prin listare la bursa (IPO), la un nivel asemanator cu cel din 2006. Anul trecut au fost listate treisprezece companii, comparativ cu doar trei in 2012, iar unele din cele mai bune companii din portofoliul fondurilor de PE isi asteapta inca randul la listare.

 

Imbunatatirea conditiilor de creditare a generat o revenire a tranzactiilor de tip secondary buyouts. Astfel, in 2013, 55% din numarul de exit-uri au fost efectuate prin transferul catre alte fonduri PE – o crestere remarcabila fata de 38% inregistrat in 2012 si cel mai mare volum de exit-uri de dupa 2007, fapt care subliniaza cresterea increderii pe piata.

 

Ultimii zece ani au fost marcati de turbulente si nesiguranta pentru fondurile PE din Europa – in termeni de atragere de finantare, investitii noi si activitate de exit. Insa, in prezent, fondurile PE sunt din nou in forma, revenindu-si din perioada post-criza iar exit-urile sunt tot mai frecvente, pe masura ce sectorul continua sa se stabilizeze.

 

Performantele exceptionale inregistrate de fondurile PE reprezinta cel mai consistent randament al investitiei
Studiul arata ca performanta de exceptie a fondurilor PE fata cea a companiilor listate public reprezinta cea mai importanta sursa de profitabilitate a investitiei, dar si cea mai consistenta de-a lungul suisurilor si coborasurilor inregistrate in ultimii noua ani – caracterizati de cresteri rapide intre 2005 si 2007, de recesiune economica intre 2008 si 2009, apoi de revenire lenta intre 2010 si 2013.

 

In urma analizelor pe care le-am efectuat pe volume mari de date, reiese efectul pozitiv al actionariatului de tip PE, care se traduce in randamente financiare superioare pentru investitori, chiar si dupa ce am eliminat costurile finantarii prin creditare si performanta pietei de capital.

 

 

 

Cresterea mai rapida a profitului evidentiaza performantele exceptionale ale PE

Cea mai importanta sursa pentru performantele de exceptie ale fondurilor PE o reprezinta cresterea mai rapida a profitului comparativ cu cel inregistrat prin listarea publica a companiilor, ceea ce e un aspect mai important decat o simpla cumparare sau vanzare norocoasa sau inteligenta. Cresterea mai rapida a profitului in cazul companiilor detinute de fonduri PE a avut la baza initiative de crestere a veniturilor, cum ar fi sprijinirea dezvoltarii de produse noi, de marci si de strategii de intrare pe piete noi, precum si de initiativele de crestere a eficientei operationale. Per ansamblu, companiile vandute intre 2005 si 2013 au inregistrat o crestere EBITDA anuala de peste 8%.

 

Analizele EY arata ca au fost inregistrate performante ridicate de catre companiile detinute de fonduri PE in intreaga Europa. Studiul a evidentiat, de asemenea, ca exista inca o valoare considerabila in portofoliul curent al fondurilor PE care urmeaza sa fie fructificata. Acest fapt va sprijini o activitate sanatoasa de exit-uri pe toata durata anului 2014 si dincolo de acesta.

 

Perspectiva: Listarile publice initiale si tranzactiile de tip buyout secundar vor continua sa reprezinte cai solide de exit pentru fondurile PE
Piata europeana a listarilor bursiere si-a revenit dupa o lunga perioada de hibernare in 2013, iar aceasta tendinta continua si in 2014, cu o serie constanta de exit-uri deja anuntate. Pe partea tranzactiilor private, continua dezvoltare a pietei europene a creditarii se va traduce, cel mai probabil, intr-o activitate sustinuta de tranzactii de tip buyout secundar (tranzactie de vanzare-cumparare incheiata intre investitori financiari).

 

Conditiile tot mai bune pentru atragerea de finantare va reprezenta un sprijin pentru investitiile noi si e de asteptat ca acestea sa atinga nivelurile de dinainte de criza. In paralel, investitorii de portofoliu vor continua sa fie atrasi de performantele pe termen lung inregistrate de fondurile PE si isi vor intensifica nivelul achizitiilor de active.

 

Conform studiului, modelul PE curent din Europa a dovedit ca poate face fata unui mediu economic extrem de slab si poate genera performanta fata de companiile listate public, prin accelerarea generarii de valoare in afacerile sustinute.

 

Pentru fondurile PE, perspectiva este pozitiva. Conditiile se imbunatatesc pe toate fronturile: exista o disponibilitate mai mare de lichiditati pentru investitii, perspectiva economica se imbunatateste, iar rezistenta la perioade tulburi demonstrata de portofoliile fondurilor PE va contribui la exit-uri tot mai performante ale acestor fonduri in intreaga Europa.

 

„Pe piata din Romania s-a observat, in primele 8 luni, o crestere a interesului fondurilor de investitii pentru angajarea in tranzactii si o crestere a numarului de tranzactii incheiate. In acelasi timp, strategia de investitii a fondurilor nu s-a schimbat fata de ultimii doi ani, vizand in continuare tranzactii intre 5-50 milioane EUR”, a declarat Mihai Pop, Manager, Departamentul de Asistenta in tranzactii, EY Romania.
 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL