loader

Evolutii pe piata de cloud din Romania

La nivel european si chiar mondial, serviciile Cloud nu mai sunt de mult o noutate. In Romania, implemetarea acestora a intampinat dificultati din cauza lipsei de sustinere juridica de management al riscului pana de curand, dar este evident ca lucrurile evolueaza in acest sens si va deveni un standard minim necesar.

Tot mai multe companii mari opteaza pentru serviciile Cloud, care in curand vor fi aplicate si la nivel de sucursala, indiferent de tara in care se afla. Claudiu Cadar, manager & owner al companiei CLAUS WEB, ne ofera mai multe informatii despre evolutiile pe piata de cloud din Romania.


1. Cum ai caracteriza piata de cloud din Romania?

Cloud Computing este un ansamblu de servicii de calcul, aplicatii, acces la informatii si stocare de date, ce ofera utilizatorului o infrastructura IT intr-un centru de date, fara ca acesta sa aiba nevoie de configuratia fizica a sistemelor care furnizeaza aceste servicii. Cu atat de multi specialisti IT, in Romania ma astept ca acest sistem sa aiba o crestere rapida in mediul afacerilor si cred ca am putea vorbi de o crestere medie anuala de pana la 20% in urmatorii ani. Progresul pietei de Cloud din Romania este aliniat orientarilor si aspectelor generale de dezvoltare de la nivel european. De exemplu, solutiile CRM si ERP inregistreaza cresteri anuale si de pana la 30%, in timp ce solutiile traditionale de IT sunt si de pana la 10 ori mai reduse in cresteri.

 

2. Si comparativ cu piata europeana sau cea de peste ocean?
La nivel european si chiar mondial, serviciile Cloud nu mai sunt de mult o noutate. In Romania, implemetarea acestora a intampinat dificultati din cauza lipsei de sustinere juridica de management al riscului pana de curand, dar este evident ca lucrurile evolueaza in acest sens si va deveni un standard minim necesar. Tehnologia evolueaza cu o viteza incredibila, iar legislatia va trebui sa tina pasul cu aceasta, deoarece tot mai multe companii mari opteaza pentru serviciile Cloud, care in curand vor fi aplicate si la nivel de sucursala, indiferent de tara in care se afla. Vom asista astfel la o alinere a procedurilor si standardelor pentru gestionarea informatiilor, ce nu va mai tine cont de granite fizice.

 

3. Ce presupune un serviciu de cloud hosting si cate categorii exista?
Cloud Hosting-ul este de trei categorii: Public, Private si Hybrid Hosting. In functie de tipologia datelor cu care lucreaza utilizatorul, alegerea celei mai potrivite variante se ia in functie de nivelul de siguranta si gestionare pe care il necesita.

 

4. Care sunt avantajele pentru o companie de a utiliza un serviciu de Cloud?
In domeniul privat, folosirea serviciilor Cloud reduce semnificativ costurile utilizarii solutiilor IT in ceea ce priveste infiintarea si intretinerea unui departament tehnic specializat, mentenanta ordinatoarelor, achizitionarea serverelor si a licentelor de software, oferind la schimb posibilitatea tarifarii avand la baza procentul de utilizare SAAS – un sistem flexibil ce asigura si o buna structurare a informatiei centralizate optim. In domeniul public, adoptarea acestui sistem creste eficienta prin realizarea unor sisteme ce usureaza interactiunea dintre cetatean si administratia publica.

 

5. Care sunt tipurile de servicii de Cloud pe care ClausWeb le ofera clientilor?
Folosim serverele virtuale private (VPS), care sunt cele mai avansate sisteme in tehnologia de virtualizare a serverelor. Ele sunt utilizate pentru a partitiona un server fizic in mai multe servere virtuale independente. Fiecare VPS se comporta exact ca un server dedicat, avand propriul set de scripturi de initializare, utilizatori, procese, sisteme de fisiere etc. Astfel, oferim gazduire pentru fisiere, dar si pentru Windows, Wordpress, Magneto, PrestaShop pentru magazine online cu trafic atat mediu, cat si intens.

 

6. Ce tip de tehnologie de Cloud utilizati?
ClausWeb foloseste tehnologia OnApp Cloud pentru gazduire cu resurse dedicate alocate virtual in Cloud. Aplicatia este conceputa pentru a face fata unor cereri mari de date si unui numar mare de clienti, permitand tehnologiei de tip Cloud sa poata fi folosita la maximum de potential. Are un sistem de backup cu facilitatea “failover”, ce permite restaurarea oricarei masini virtuale in cazul in care intervin anumite probleme. In plus, optiunea Change-virtual-machine-resources, permite marirea cu usurinta a resurselor website-ul clientilor, printr-un simplu click din partea providerului, atunci cand audienta site-ului prezinta un salt mare intr-un timp foarte scurt.

 

7. Cum privesti concurenta pe acest segment de piata?
Migrarea stocarii si a gestionarii informatiilor in domeniul virtual este pe un drum cu sens unic. Alinierea in timp optim a legislatiei in aceasta privinta trebuie privita ca pe o prioritate in facilizarea dezvoltarii IMM-urilor si implicit a beneficiarilor finali. Astfel, pe masura ce transferul informatiei se va produce in mediul virtual si concurenta pe acest segment de piata va fi in crestere. Departajarea noastra vine din calitatea serviciilor oferite – detinem o vasta experienta pe piata si abilitati dincolo de asteptari de a interactiona cu clientii nostri, de a le anticipa nevoile si de a le raspunde in cel mai scurt timp solicitarilor si de a le prioritiza in permanenta generarea de capital a afacerii, in maxima siguranta si la cea mai mare viteza posibila.

 

Interviu realizat cu Claudiu Cadar, manager&owner al companiei CLAUS WEB.
Compania CLAUS WEB este infiintata in anul 2005 si se afla in top servicii de hosting din Romania, cu o cifra de afaceri pentru anul 2015 de apx. 700.000 EUR si un profit de apx. 125.000 EUR.