loader
Despre turbulentele fiscale ale Romaniei si adaptarea la revolutia industriala 4.0

Despre turbulentele fiscale ale Romaniei si adaptarea la revolutia industriala 4.0

Interviu cu Gabriel Biris, Managing Partner, Biris Goran

Q: In primul rand, am dori sa va intreb ce parere aveti despre tulburarile fiscale din anii 2017-2018 si care sunt efectele pe care le vedem in 2018?

Gabriel Biris: Am avut o multime de schimbari, ceea ce nu este deloc util pentru predictibilitatea necesara pentru toate afacerile. Numarul de schimbari si amploarea unora dintre ele este greu de inteles, luand in considerare faptul ca actualul Cod Fiscal a fost adoptat in 2015 de catre aceiasi oameni care s-au schimbat in 2017 si 2018.

Chiar si acum, ministrul finantelor (la fel ca in 2015) a anuntat ca va veni cu un nou set de schimbari in toamna, pentru a aduce stabilitate si previzibilitate legislatiei fiscale ...

Doar pentru a face un rezumat al unora dintre cele mai importante schimbari:

A. In ianuarie 2017 a intrat in vigoare o dispozitie mult mai necesara pentru a limita baza de calcul pentru contributia la fondul de sanatate datorata de angajati. O luna mai tarziu, nu numai ca aceasta limita a fost eliminata, dar au eliminat si plafonul pentru contributia la fondul de pensii, ceea ce a dus la o crestere a impozitarii, in ciuda faptului ca am explicat cu totii cat de distructiva este aceasta masura.

Puteti citi interviul integral, in limba engleza, aici.