In cursul anului 2022 au fost publicate o serie de acte normative ce aduceau modificari legislatiei privind gestionarea deseurilor, inclusiv in privinta obligatiilor la Fondul pentru Mediu, distanta aplicabilitatii acestora, de la 1 ianuarie 2023, parand indepartata. Lunile s-au scurs repede, am intrat in anul 2023 si agentii economici vizati de noile prevederi trebuie sa se conformeze acestora.
Cele mai importante modificari de care trebuie sa tina seama agentii economici ar fi:
1. Cresterea costurilor cu gestionarea deseurilor de ambalaje ca urmare a modificarii obiectivelor de reciclare/valorificare. Obiectivele globale de reciclare si valorificare pentru calculul contributiei aferente ambalajelor au crescut cu 5%. De asemenea, au crescut si obiectivele de reciclare pe tip de material, cea mai mare crestere fiind la deseurile de ambalaje din aluminiu de la 20% in 2022, la 30% in 2023. estimam o.
2. Incepand din 1 ianuarie 2023, indeplinirea obiectivelor de valorificare/reciclare se calculeaza pe baza cantitatilor efectiv valorificate si nu pe baza celor predate catre reciclator, element maxim diferentiator fata de situatia de pana acum. Cu alte cuvinte, creste responsabilitatea reciclarii pentru agentii economici si acestia vor fi nevoiti sa-si urmareasca fluxul valorificarii si al reciclarii pana la reciclarea efectiva, nu doar pana in momentul predarii catre un reciclator.
3. OIREP va plati contributia de 2 lei/kg pentru ambalaje numai in limita garantiei prevazute de Legea nr. 249/2015, la acest moment fiind de 2 milioane lei. In cazul in care OIREP nu vor indeplini obiectivele prevazute de lege, operatorii economici care au incheiat contracte cu acestia vor plati contributia aferenta de 2 lei/kg dupa executarea garantiei OIREP-ului, in baza unei decizii emisa de catre AFM.
Astfel, este critic ca agentii economici sa analizeze necesitatea unor modificari ale procedurilor interne, adresand in special cazul in care OIREP nu ar indeplini obiectivele de valorificare/ reciclare pentru cantitatea de deseuri de ambalaje pentru care a preluat responsabilitatea. De asemenea, inainte de a contracta un OIREP, este recomandat sa se faca un minim efort de due dilligence pentru a verifica activitatea OIREP-ului respectiv – de exemplu, cine sunt actionarii, clientii sau prestatorii de servicii aferenti tipurilor de ambalaje pentru care exista obligatia de gestionare.
4. Colectorii de deseuri, firmele de salubritate, reciclatorii, valorificatorii si brokerii de deseuri - care raporteaza cantitati catre OIREP-uri – constituie la randul lor o garantie in cuantum de 500.000 lei in favoarea Administratiei Fondului de Mediu, ce va fi actualizata la un cuantum de 15% din rulajul anului anterior.
5. Referitor la Ecotaxa - taxa pentru pungi din plastic, de 0,15 lei/bucata, s-a introdus o exceptare de la plata pentru pungile de uz casnic introduse pe piata nationala care sunt inscriptionate individual cu sintagma „pungi de uz casnic”.
6. Contributia AFM pentru neatingerea tintelor de colectare a deseurilor electrice din categoria „lampi” a scazut de la 20 lei/kg in 2022, la 8 lei/kg in 2023.
7. Sistemul informatic de trasabilitate al AFM (SIATD ) se extinde (de la ambalaje) si asupra anvelopelor, bateriilor si echipamentelor electrice. Cantitatile care nu apar in SIATD nu pot fi luate in calculul la realizarea obiectivelor minime de gestionare a deseurilor.
8. Sistemul de Garantie Returnare (SGR) va fi obligatoriu incepand cu data de 30 noiembrie 2023, producatorii si comerciantii care introduc pe piata ambalaje SGR, avand obligatia de a se inregistra in SGR pana la data de 28 februarie 2023. SGR se refera la ambalaje primare nereutilizabile din sticla, plastic sau metal, cu volume cuprinse intre 0,1 l si 3 l, inclusiv pentru bauturi. Agentii economici implicati ar trebui sa seteze pana la aceasta data atat circuitul garantiei, cat si al ambalajelor, inclusiv sa creeze puncte de colectare la care consumatorul final va preda ambalajele SGR si vor primi contravaloarea garantiei de 0,5 lei/ambalaj.
9. Producatorii care introduc pe piata anumite produse din plastic de unica folosinta (de ex. filtre tutun, recipiente pentru alimente, cum ar fi cutiile cu sau fara capac, utilizate pentru a contine produse alimentare, pahare pentru bauturi, inclusiv capacele acestora) trebuie sa implementeze raspunderea extinsa a producatorilor prin intermediul unei organizatii sau individual pentru deseurile proprii, pana la 31 decembrie 2024. Pentru filtre tutun, desi termenul de implementare a raspunderii extinse a ramas 5 ianuarie 2023, nu s-a implementat inca, conform discutiilor cu partile implicate in acest demers, acest termen urmeaza sa fie amanat.
10. Pentru a realiza o reducere cantitativa masurabila a consumului de produse din plastic de unica folosinta, operatorii economici care introduc pe piata nationala aceste produse sunt obligati sa reduca progresiv cantitatile introduse pe piata si anume cu 5% pentru anul 2023, raportat la anul 2022.
In concluzie, ne asteptam ca aceste modificari sa fie de impact la nivelul activitatii agentilor economici, si recomandam analize individuale in functie de specificul activitatii.
Despre EY Romania
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 365.399 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 45,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2022. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.
Prezenta in Romania din anul 1992, EY este liderul de pe piata serviciilor profesionale. Cei peste 900 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.