loader
China si India sunt cele mai atractive tari pentru investitiile in proiecte de energie regenerabila

China si India sunt cele mai atractive tari pentru investitiile in proiecte de energie regenerabila

China urca pe locul intai al clasamentului, cu investitii de 363 miliarde USD in proiecte de energie regenerabila

China si India au devansat Statele Unite in clasamentul celor mai atractive 40 de piete din lume pentru investitii in energie regenerabila, conform ultimului raport EY Renewable energy country attractiveness index (RECAI). Aceasta coborare, pe locul al treilea, pentru prima data din 2015, este o consecinta a schimbarilor de politici sub noua administratie americana.

 

Romania a iesit din clasament. “Nu ne asteptam la ascensiuni ale Romaniei in clasamentul mondial al atractivitatii, dupa incheierea perioadei de eligibilitate pentru schema de sprijin pentru electricitatea din surse regenerabile si in absenta unei decizii privind un eventual sprijin pentru productia descentralizata, ce ar folosi in special panouri solare pe acoperisuri. Adoptarea unui plan de actiune pentru implementarea unor masuri de sprijin ar mai putea da un semnal investitorilor, dar sistemul electroenergetic romanesc pare sa aiba nevoie sa digere injectia masiva de capacitati de productie necontrolabile puse in functiune pana la 31.12.2016, inainte de a permite din punct de vedere tehnic o noua etapa de expansiune,” explica Alexandru-Valeriu Binig, Partener Asistenta in Afaceri, EY Romania.

 

Conform raportului,dispozitiile executive ale guvernului american (renuntarea la multe dintre politicile administratiei precedente legate de schimbarea climatica, revigorarea industriei carbunelui si revizuirea programului Clean Power Plan) au alimentat scaderea atractivitatii pietei americane in atragerea de investitii in proiecte de energie regenerabila.  

 

Ben Warren, EY Global Power & Utilities Corporate Finance Leader si redactor-sef RECAI, spune:

"Schimbarile din cadrul acestui index ilustreaza influenta pe care o poate exercita politica asupra investitiilor si dezvoltarii de proiecte de energie regenerabila. Sustinerea politica si o viziune pe termen lung sunt esentiale pentru asigurarea unui viitor energetic curat."

 

In China, Administratia Nationala pentru Energie (NEA) a anuntat in ianuarie 2017 ca va cheltui 363 miliarde USD pentru dezvoltarea capacitatii de productie de energie din surse regenerabile pana in 2020. Prin aceasta investitie, isi propune ca jumatate din intreaga capacitate energetica noua sa provina din surse regenerabile si sa creeze 13 milioane de locuri de munca, conform planului NEA.

 

De asemenea, China intentioneaza sa lanseze un program pilot de de tranzactionare a certificatelor verzi in iulie 2017, prin care operatorii de proiect sa dovedeasca ca au generat energie curata pe care sa o vanda consumatorilor. in plus, China s-a angajat sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 18% pentru fiecare procent de crestere economica pana in 2020, conform Acordului de la Paris.

 

India si-a continuat ascensiunea in cadrul clasamentului, ocupand a doua pozitie, ca urmare a programului guvernamental de construire a 175 GW in capacitate de producere a electricitatii din surse regenerabile, urmand ca procentul capacitatii instalate bazate pe surse regenerabile din puterea totala instalata sa ajunga la 40% in 2040. in ultimii trei ani, India a adaugat peste 10GW capacitati de productie in energie solara – incepand de la o baza modesta de 2,6 GW in 2014.

 

Warren spune: "Industria energiei regenerabile incepe sa se elibereze de barierele care i-au incetinit pana acum progresul. Tehnologia mai rafinata, costurile mai mici si progresele din zona stocarii energiei in baterii permit acum investitii mai mari si adoptarea unei model bazat pe energie curata."

 

Alternativele economice viabile oferite de energia regenerabila alaturi de preocuparile legate de siguranta aprovizionarii cu resursele necesare incurajeaza tot mai multe tari sa se implice in indentificarea de solutii pentru unui viitor energetic curat.

 

Kazahstan (locul 37), Panama (locul 38) si Republica Dominicana (locul 39) au intrat pentru prima data in acest clasament.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL