loader

Big Pharma iese la achizitii in pietele emergente

Marile companii din industria farmaceutica globala sub presiunea de a recupera un ecart de 100 de miliarde de dolari prin achizitionarea de companii

Capacitatea big pharma de a incheia tranzactii a scazut chiar in momentul in care este nevoie de achizitii pentru crestere si imbunatatirea randamentelor pentru actionari – conform indexului Ernst & Young Firepower, publicat in ianuarie 2013. Raportul identificatendinte cheie care incep sase cristalizeze in tranzactiile care implicabig pharma: mai multe achizitii complementare, mai multe dez-investitii si offshore, dar si mai multe tranzactii in pietele emergente.

 

Comparand estimarile analistilor in legaturacu veniturile big pharma din urmatorii trei ani si prognoza de crestere a pietei farmaceuticelor realizatade IMS Health, raportul Ernst & Young Closing the gap? Big pharma’s growth challenge and implications for deals estimeazacaecartul de crestere va atinge aproximativ 100 miliarde USD panain 2015. Acest ecart indicafaptul cafirmele big pharma – definite ca fiind top 16 cele mai mari companii farmaceutice dupavenituri din Statele Unite, Europa si Japonia – vor avea nevoie de venituri aditionale de 100 miliarde USD in 2015 doar pentru a tine pasul cu cresterea pietei.

 

Ecartul de crestere al companiilor de tip big pharma

 

 

Din cauza stagnarii pietelor dezvoltate (in parte explicate de problemele economice din zona Euro), cuplatacu incetinirea cresterii pietelor emergente, sursele de crestere organicanu mai sunt atat de sigure. In consecinta, multe companii din big pharma isi vor accelera cautarea de companii-tintainteresante pentru a le achizitiona in 2013, farasaurmareascao crestere organica. 

 

In acelasi timp, capacitatea big pharma de a incheia tranzactii este pusasub semnul intrebarii de resursele diminuate ale acestor companii si de competitia din ce in ce mai intensacu companiile mari de biotech si companiile farmaceutice specializate pentru active atractive.

 

In timp ce dinamica industriei farmaceutice ramane incerta, mediul tranzactiilor in 2013 si dupa2013 va fi mai complex si mai competitiv. Companiile din industria farmaceuticacare sunt pozitionate corect vor beneficia de competitia crescandasi vor inregistra randamente mai mari. Totusi, faptul caresursele multor companii ‘big pharma’ sunt din ce in ce mai limitate, ca si nevoia unor achizitii prudente pentru a face fataecartului imediat de crestere vor conduce la o selectie si mai atentaa companiilor care vor face obiectul achizitiilor”, declaraBogdan Tenu, Senior Manager in cadrul departamentului de Asistentain tranzactii, Ernst & Young Romania.

 

 

 

Ernst & Young a introdus Indexul Firepower tocmai pentru a masura capacitatea companiilor din industria farmaceutica, in functie de soliditatea bilanturilor si de capacitatea de a finanta tranzactii. Conform analizelor Ernst & Young, capacitatea lor financiarade a realiza tranzactii a scazut cu 23% intre 2006 si 2012.

 

 

Piata farmaceuticadin Romania nu se confruntacu acelasi tip de provocari precum companiile big pharma. Piata noastraincanu si-a rezolvat problemele din trecut, pentru a proiecta modalitati noi de dezvoltare a business-ului in anii care urmeaza. Sistemul este subfinantat, iar companii mari si interesante pentru achizitii nu prea au ramas pe piata romaneasca”, spune Bogdan Tenu, Senior Manager in cadrul departamentului de Asistentain tranzactii al Ernst & Young Romania.

 

* * *

 

Despre Ernst & Young

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 167.000 de angajati in 700 de birouri din 140 de tari si venituri de aproximativ 24,4 miliarde dolari in anul 2012. Reteaua noastraeste cea mai integratala nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajutasale acordam clientilor servicii prin care sabeneficieze de oportunitatile din intreaga lume. In Romania, Ernst & Young este unul dintre liderii de pe piata serviciilor profesionale incade la infiintare, in anul 1992. Cei peste 500 angajati din Romania si Republica Moldova furnizeazaservicii integrate de audit, fiscalitate, asistentain tranzactii si servicii de asistentain afaceri catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastrade internet: www.ey.com

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL