loader
Autoritatea Vamala Romana ia in serios folosirea Inteligentei Artificiale in analiza de risc a marfurilor importate

Autoritatea Vamala Romana ia in serios folosirea Inteligentei Artificiale in analiza de risc a marfurilor importate

Autori: Cosmin Dinca, Manager, Global Trade, EY Romania si Mihai Petre, Director, Global Trade, EY Romania

Inteligenta artificiala a inceput sa transforme tot mai multe sectoare industriale, solutiile de tip AI fiind aduse, mai nou, in discutie si in domeniul vamal. Romania, ca membru al Uniunii Europene, se afla intr-un proces continuu de modernizare a serviciilor vamale pentru a facilita comertul, a creste securitatea granitelor si a imbunatati colectarea taxelor si impozitelor.

Dupa lansarea noilor sisteme AES-RO si NCTS 5 si a altor simplificari, precum aplicatia TIR-EPD (pentru titularii de carnete TIR care vor sa aiba prioritate la frontiera cu Republica Moldova) si dotarea cu scanere moderne, Comisia Europeana a confirmat recent suportul acordat Romaniei pentru modernizarea sistemului national de analiza de risc pe baza de algoritmi de Inteligenta Artificiala.

Intr-o tara cu un nivel atat de ridicat al evaziunii fiscale, tehnologiile avansate de tip Inteligenta Artificiala ar putea sa ajute autoritatile romane sa faca fata provocarilor din activitatea de zi cu zi de control a marfurilor care intra, ies sau tranziteaza Romania si, totodata, sa contribuie la modernizarea si eficientizarea serviciilor vamale. Folosind algoritmi de inteligenta artificiala si invatare automata, ofiterii vamali pot analiza datele comerciale, pot identifica arii de risc si posibile nereguli mult mai usor. In felul acesta, vor acorda prioritate controalelor la marfurile cu risc ridicat sporind eficienta operationala si reducand intarzierile pentru transporturile cu risc scazut (de ex. a celor desfasurate de companii certificate AEO). Cu siguranta, evaluarea riscurilor bazata pe inteligenta artificiala si crearea automata de „profiluri de risc” va stimula si facilita securitatea comertului la nivelul Romaniei.

Cele mai importante 4 beneficii ale aplicarii AI in sistemul vamal ar fi:

1. Eficientizarea Proceselor Vamale, unde AI poate juca un rol crucial in automatizarea proceselor vamale. Sistemele inteligente pot prelucra rapid declaratiile vamale, identificand discrepante si facilitand trierea eficienta a marfurilor. Recunoasterea unor  tipare in datele vamale ar permite identificarea rapida a potentialelor cazuri de frauda sau evaziune fiscala. Acest lucru ar reduce timpul necesar pentru controlul fizic al marfurilor si ar creste acuratetea evaluarilor de risc.

2. Securitatea Granitelor si Lupta impotriva Contrabandei. AI poate contribui semnificativ la securitatea granitelor prin analiza avansata a datelor si recunoasterea vizuala. Tehnologia de scanare si recunoastere a imaginilor poate ajuta la identificarea marfurilor interzise sau reglementate, fara a fi nevoie de inspectii manuale care consuma timp.

3. Colectarea Taxelor si Reducerea Erorilor. AI poate imbunatati acuratetea colectarii taxelor vamale si poate reduce eroarea umana. Sistemele inteligente pot calcula automat taxele datorate, bazandu-se pe clasificarea corecta a marfurilor si pe tarifele vamale aplicabile.

4. Interactiunea cu Comerciantii si Facilitarea Comertului. Interfetele AI, cum ar fi chatbotii, pot oferi asistenta 24/7 comerciantilor si pot simplifica interactiunea cu autoritatile vamale. Aceste sisteme pot raspunde la intrebari frecvente, pot ghida utilizatorii prin procesul de depunere a declaratiilor vamale si pot oferi actualizari in timp real privind statusul expedierilor.

Contrabanda reprezinta o problema majora pentru orice sistem vamal, inclusiv pentru cel din Romania, afectand economia nationala si siguranta cetatenilor. Pentru a diminua contrabanda, este necesara o abordare multifatetata care sa implice atat tehnologie avansata, cat si cooperare interinstitutionala. Daca ar fi sa ne referim la un singur aspect, major de altfel, contrabanda cu tigarete la granitele Romaniei, datele producatorilor/ importatorilor de profil arata ca piata neagra a tigaretelor a ajuns la 10,4% din totalul consumului in luna mai a acestui an, in crestere de la 9,8% in martie 2024, cel mai inalt nivel din ultimii patru ani.

Prin urmare, solutiile de inteligenta artificiala si invatare automata, pot contribui semnificativ in analiza unor mari volume de date si detectarea anomaliilor, precum si pentru a prezice si ajuta in prevenirea activitatilor ilegale prin modele de invatare automata.

De exemplu, in alte state mai dezvoltate, precum Statele Unite ale Americii, se utilizeaza „analiza predictiva” bazata pe inteligenta artificiala. Concret, sistemul asista functionarii vamali sa planifice si sa aloce resurse intr-un mod mai eficient. Algoritmii AI analizeaza datele comerciale din trecut, tendintele pietei si factorii externi pentru a estima volumele comerciale, a detecta locatiile blocajelor si pentru a optimiza resursele operationale. Operatiunile vamale bazate pe date sunt mai eficiente, mai rapide si mai competitive.

Utilizarea solutiilor AI in activitatea vamala din Romania ar putea aduce o serie de imbunatatiri semnificative, de la eficientizarea proceselor si cresterea securitatii granitelor, pana la optimizarea colectarii taxelor si imbunatatirea experientei agentilor economici. Pe masura ce tehnologia avanseaza, este esential ca autoritatile vamale sa adopte aceste inovatii pentru a ramane competitive si pentru a raspunde eficient provocarilor din secolul 21. Consideram benefice astfel de initiative din partea autoritatilor vamale, precum si suportul Comisiei Europene pentru a face realizabile astfel de demersuri menite sa sporeasca siguranta si securitatea vamuirii marfurilor in Romania si sa fluidizeze trecerea frontierelor.

 

                                                                                                                  ***

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 49,4 miliarde de dolari in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2023. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania inca din anul 1992, EY furnizeaza, prin intermediul celor peste 900 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale.

Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.ey.com

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL