loader
Apetitul pentru fuziuni si achizitii (M&A) din sectorul de energie si utilitati a atins maximul ultimilor sapte ani

Apetitul pentru fuziuni si achizitii (M&A) din sectorul de energie si utilitati a atins maximul ultimilor sapte ani

Ritmul tranzactiilor continua sa se mentina dupa volumul de 45,5 miliarde USD atins in primul trimestru din 2017.

59% dintre executivii din sectorul de energie si utilitati de la nivel global se asteapta sa realizeze o achizitie in urmatoarele 12 luni, conform raportului bianual EY Power & Utilities Capital Confidence Barometer. Aceasta cifra reprezinta o crestere cu 12% a apetitului pentru fuziuni si achizitii fata de raportul anterior (47%) si un maxim al ultimilor sapte ani.

 

Mai mult decat atat, rezultatele studiului arata ca 89% dintre executivi se asteapta ca fluxul tranzactiilor sa creasca sau sa ramana stabil in urmatoarele 12 luni si indica faptul ca apetitul pentru tranzactii M&A care a caracterizat inceputul acestui an se va mentine. Aceasta tendinta este sustinuta de valoarea tranzactiilor care a ramas constanta in 2017, ajungand la un total de 45,5 miliarde USD.

 

"Achizitia de catre Allianz Capital Partners a 30% din actiunile Delgaz Grid este un semnal extrem de relevant ca sectorul energetic romanesc intra pe harta marilor fonduri de investitii in infrastructura. De asemenea, achizitia acestui pachet de actiuni intr-un business reglementat arata increderea unor investitori profesionisti (care plaseaza bani de pensii si/sau asigurari) in predictibilitatea cadrului de reglementare a sectorului energetic din Romania," explica Alexandru-Valeriu Binig, Partener Asistenta in Afaceri, EY Romania.

 

Impreuna cu activele din segmentul energiilor regenerabile, activele din transport si distributie energie au atras investitii cumulate de 35,6 miliarde USD in primul trimestru al anului, reprezentand 78% din totalul fluxurilor tranzactionale. In primul semestru al anului, cresterea valorii tranzactiilor pentru energiile regenerabile a fost mai mare decat cele inregistrate pe oricare alte segmente de piata, comparativ cu trimestrul patru 2016.

 


Privind in perspectiva, peste jumatate (53%) dintre executivii din domeniul energiei si al utilitatilor au mentionat cresterea cotei de piata si extinderea catre noi zone geografie drept elemente cheie urmarite in realizarea unei tranzactii.

 

Jucatorii traditionali din energie si utilitati se confrunta in disputarea cotei de piata cu cresterea competitiei alimentata de companiile din afara sectorului. Transformarea digitala ramane o prioritate pentru multe companii care urmaresc sa adauge noi capabilitati, sa-si imbunatateasca relatia cu clientii si sa ramana relevante pe o piata in schimbare.

 

Din punct de vedere geografic, cel mai mare procent din valoarea tranzactiilor inregistrate in primul trimestru, in domeniul energiei si al utilitatilor, apartine celor doua Americi (21 miliarde USD) si regiunii Asia-Pacific (15,1 miliarde USD). Impreuna, aceste doua regiuni au contribuit in proportie de 80% la valoarea totala a fuziunilor si achizitiilor din primul trimestru. Este foarte probabil ca regiunea celor doua Americi sa ramana principala destinatie pentru fuziuni si achizitii, avand in vedere ca executivii considera Statele Unite, Brazilia si Canada unele dintre cele mai atractive piete mentionate in top cinci tinte in urmatoarele 12 luni.

 

Chiar daca activitatea de tranzactionare este asteptata sa ramana puternica pe parcursul intregului an 2017, raportul evidentiaza ca ratele mai mari ale dobanzilor, tendinta de revenire a pietei europene a energiei si utilitatilor si mutarile semnificative din punct de vedere economic din zona tehnologiei stocarii de energie in baterii ar putea determina o schimbare a profilului investitiilor. In cadrul raportului, 68% dintre factorii de decizie au identificat si evenimentele geopolitice sau posibilele schimbari de politici guvernamentale drept riscuri care le pot afecta cresterea.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL