loader

Sonae Sierra a atins un Venit Net Direct de 62.6 milioane de euro

Sonae Sierra a inregistrat in 2012 un Venit Net Direct de 62.6 milioane de euro, in crestere cu 2% fata de anul trecut, in timp ce EBITDA a crescut cu 3% fata de anul precedent, de la 112.8 milioane de euro in 2011 la 116.3 milioane de euro in 2012

Desi compania a demonstrat elasticitate si a imbunatatit eficienta operationala a activelor din toate tarile in care opereaza, cresterea randamentului activelor imobiliare (yield-ului) in Portugalia, Spania si Italia, precum si recunoasterea deprecierii unor active din Grecia au avut un impact negativ asupra Venitului Indirect, care este de -108.5 milioane de euro in 2012, fata de -51.3 milioane de euro in 2011, fapt ce a dus la o pierdere neta de 45.9 milioane de euro pentru anul 2012.

 

Potrivit CEO-ului Fernando Guedes de Oliveira, Sonae Sierra a livrat in 2012 rezultate solide in toate aspectele pe care le controleaza in mod direct: 'Am crescut EBITDA in termeni absoluti, precum si procentul de profitabilitate al EBITDA comparativ cu anul precedent, in mare parte datorita cresterii de ansamblu a portofoliului nostru si a ratelor relativ stabile de ocupare a portofoliului la nivel global si a chiriilor. Acestea, impreuna cu eforturile de reducere a costurilor operationale, au permis cresterea profitului direct. Desi am avut Venit Net Direct pozitiv, un numar de factori care sunt in afara controlului nostru managerial au afectat negativ performanta companiei. in mod particular, cresterea semnificativa a randamentului activelor imobiliare de retail in Portugalia, Spania si Italia a provocat deprecierea valorii portofoliului nostru. Acest lucru a condus la un profit net negativ. Cu toate acestea, sunt mandru de faptul ca am reusit sa eliminam principalele riscuri ale afacerii prin intermediul operatiunilor de success din Brazilia si prin expansiunea noastra permanenta pe noi piete emergente.'

 

Stabilitatea portofoliului, a ratelor de ocupare si a chiriilor

Portofoliul global administrat de Sonae Sierra a inregistrat performante pozitive, avand in vedere performantele in materie de vanzari din unele tari in care opereaza, cu descresteri ale vanzarilor de doar 1.5% in 2012 fata de 2011. Valoarea chiriilor in cadrul portofoliului detinut a atins 435 milioane de euro in 2012, in crestere cu 0.3% fata de anul trecut. In pofida impactului natural al situatiei economice asupra inchirierilor si a ratelor de ocupare in sectorul de retail, rata globala de ocupare a portofoliului a ramas stabila, la 96%, fapt ce reflecta calitatea managementul si activelor companiei. Sonae Sierra administreaza in prezent peste 70 de centre comerciale in 11 tari, cu o suprafata totala inchiriabila de 2.3 milioane de m2 si 426 de milioane de vizite in 2012.

 

Strategia pentru 2012: internationalizarea, furnizarea de servicii si recircularea capitalului

In 2012, principalele axe ale strategiei definite au fost implementate in mod riguros: internationalizarea, furnizarea de servicii catre terte parti si recircularea capitalului.

 

Acest an a fost marcat de inaugurarea a doua noi centre comerciale, Uberlandia Shopping, in Brazilia, si Le Terrazze, in Italia, care au reprezentat o investitie totala de 229 milioane de euro. Le Terrazze este al cincilea centru comercial din Italia al Sonae Sierra si reprezinta o investitie de 150 de milioane de euro. Situat in La Spezia, centrul comercial are o suprafata totala inchiriabila de 38,600 m2, 102 magazine si a generat peste 700 de locuri de munca. Uberlandia Shopping este situat in regiunea "Triangulo Mineiro" si reprezinta o investitie de 79 de milioane de euro. Are 201 magazine pe o suprafata inchiriabila de 45,300 m2 si a generat peste 2000 de locuri de munca. in Romania a fost incheiat un joint venture cu Caelum Development pentru dezvoltarea centrului comercial ParkLake in Bucuresti care va intari prezenta companiei in regiune.

 

De asemenea, a crescut activitatea de furnizare de servicii a companiei prin semnarea a 27 noi contracte in valoare totala de 9 milioane de euro. Acestea includ 15 contracte de dezvoltare si 12 contracte de administrare si/sau de inchiriere.

 

 

In 2012, Sonae Sierra si-a consolidat prezenta in America de Nord. La inceputul anului, compania a intrat pe piata din Algeria prin incorporarea Sierra Cevital, o companie furnizoare de servicii in sectorul centrelor comerciale. De la inceputul activitatii, compania a semnat sapte contracte de furnizare de servicii pentru dezvoltarea si administrarea unor centre comerciale.
De asemenea, compania a semnat noua contracte de servicii in Maroc, printre care si contracte de dezvoltare pentru trei centre comerciale in Casablanca.

 

Strategia de recirculare a capitalului adoptata cu scopul de a asigura cresterea sustenabila a companiei a dus in 2012 la vanzarea centrului comercial Münster Arkaden din Germania si a pachetului de actiuni detinut in trei centre comerciale non-strategice din Brazilia: Shopping Penha, Tivoli Shopping si Pátio Brasil Shopping. Aceasta strategie a fost adoptata si in 2011, odata cu vanzarea a doua centre comerciale din Spania (El Rosal si Plaza Éboli) si la un IPO Sonae Sierra Brazilia.

 

In acelasi timp, Sonae Sierra a continuat sa imbunatateasca centrele comerciale in operare prin investitii constante in lucrari de renovare si extindere, pentru a anticipa si a servi noile trenduri si nevoi de consum. In 2012, compania a derulat lucrari de renovare si/sau extindere pentru 13 centre comerciale din Portugalia (GuimarãeShopping, GaiaShopping, CascaiShopping, C.C.C. Portimão, AlgarveShopping, Estação Viana), Spania (Plaza Mayor si Valle Real), Italia (Valecenter) si Brazilia (Metrópole).

 

Sonae Sierra va inaugura trei centre comerciale in 2013

In 2013, Sonae Sierra va inaugura trei centre centre comerciale - Boulevard Londrina Shopping si Passeio das Águas, ambele in Brazilia, si Hofgarten Solingen Shopping in Germania – cu o investitie totala de 375 milioane de euro ce va adauga 155,000 m2 la portofoliul companiei.

 

Boulevard Londrina, situat in Londrina, statul Paraná, care va fi inaugurat in aprilie, va avea 47 800 m² suprafata totala inchiriabila, corespunzand unei investitii totale de 88 milioane de euro. Passeio das Águas, situat in orasul Goiania, statul Goiás, reprezinta o investitie totala de aproximativ 167 milioane de euro. Programat pentru deschidere in octombrie, centrul va avea o suprafata totala inchiriabila de 78 100 m² si va fi cel mai mare si mai modern centru din regiune. Hofgarten Solingen este rezultatul unui parteneriat 50-50 cu MAB Development si este programat pentru inaugurare in ultima parte a anului 2013. Acest nou centru va avea o suprafata totala inchiriabila de 29 000 m², cu o investitie de 120 de milioane de euro.

 

Valoarea Activelor Nete

Sonae Sierra isi masoara performanta, intr-o prima faza, pe baza schimbarilor NAV-ului (Valoarea Activelor Nete) plus dividendele distribuite. Sonae Sierra calculeaza NAV-ul in conformitate cu liniile directoare publicate in anul 2007 de INREV (European Association for Investors in Non-Listed Real Estate Vehicles), asociatie la care compania este membra.

In baza acestei metodologii, valoarea activelor nete ale companiei la data de 31 decembrie 2012 era de 1.050 miliarde de euro, fata de 1.173 miliarde la 31 decembrie 2011, din cauza distribuirii dividendelor, scaderii rezultatului net reportat cauzat de deprecierea Realului Brazilian si a profitului net negativ al acestei perioade.

Autori

foto
DOINGBUSINESS.RO SRL