loader

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) in dialog despre fiscalitate si evolutiile viitoare

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) a organizat ieri, 7 martie 2103 o Masa rotunda pe teme de fiscalitate si politici fiscale, avandu-l ca invitat de onoare pe Vice-prim ministru si ministrul finantelor Publice, domnul Daniel Chitoiu

In cadrul reuniunii au fost analizate cele mai stringente aspecte ale climatului economic actual, atat din perspectiva depasirii crizei financiare, cat si a masurilor necesare pentru stimularea cresterii economice.


FIC considera ca ratele de crestere de 5-6% pe an, de dinaintea crizei, vor fi dificil de atins in absenta unor reforme majore care sa atraga mai multe investitii si care sa creeze mai multe locuri de munca.


In aceeasi masura crede cu tarie intr-un viitor mai bun. Romania are avantaje competitive de care s-ar putea folosi pentru a obtine rate mai mari de crestere care, la randul lor, ar atrage mai multe investitii, astfel putand fi creat un cerc virtuos. Din acest motiv credem ca prioritatea numarul unu a Romaniei ar trebui sa fie asigurarea unei cresteri economice durabile.


In acest context, in cadrul discutiilor, dl Daniel Chitoiu, Viceprim-ministru si ministrul finantelor publice, a declarat ca “Dezvoltarea durabila este sinonima cu dezvoltarea unui sector privat puternic, autonom fata de puterile politice, care sa genereze prosperitate in societatea romaneasca si sa dinamizeze inclusiv reformele din sfera sectorului public. Modelul dezvoltarii economice sanatoase a Romaniei trebuie sa fie centrat pe investitii si pe valorificarea, in special prin exporturi, a avantajelor competitive pe care Romania le poate obtine in industrie, energie si agricultura.


In plan fiscal, imperativa este sustenabilitatea finantelor publice, prin largirea bazei de impozitare, in contextul unui pachet de masuri de reforma a sistemului fiscal si a sistemului de administrare, control si colectare a incasarilor bugetare.

Pe termen scurt, cresterea colectarii si reducerea evaziunii fiscale sunt imperativele strategiei fiscal bugetare.
Statul trebuie sa devina un stat eficient, stimulativ si corect fata de firmele si cetatenii care-si platesc in mod onest taxele si impozitele.


In planul strategiei fiscal-bugetare, schimbarile trebuie sa inceapa cu o noua abordare a relatiei dintre stat si contribuabil. Aceasta va insemna regandierea si reproiectarea intregului sistem fiscal. Principiile majore ale acestei reforme fiscale sunt transparenta, simplificarea si reducerea costurilor de conformare fiscala – la nivelul agentilor economici, si a costurilor de administrare fiscala – la nivelul autoritatilor publice.


Dupa cum ne-am asumat prin rescrierea codului fiscal si a codului de procedura fiscala pana la sfarsitul anului, vom introduce ordine si claritate institutionala, precum si predictibilitatea fiscala pe care mediul de afaceri o invoca, de mult timp, cu prioritate”.


In acelasi timp, reprezentantii FIC si-au exprimat deschiderea de a contribui cu expertiza profesionala la realizarea acestui obiectiv.


Serban Toader, Presedinte al Grupului de Fiscalitate al FIC, afirma ca "elementele necesare unei asemenea politici fiscale sunt: (a)elaborarea unei strategii fiscale coerente pe termen mediu si lung cu masuri de relansare a economiei care sa aiba ca scop atat cresterea veniturilor la bugetul de stat, cat si sprijinirea, respectiv sustinerea mediului de afaceri; si (b) o mai buna transparenta decizionala coroborata cu mentinerea si dezvoltarea parteneriatului dintre autoritati si contribuabil, in special printr-un dialog permanent si real cu mediul privat".

Daniel Anghel, Co-presedinte al Grupului de Fiscalitate a afirmat ca “FIC considera ca un sistem fiscal stabil este fundamental pentru atragerea de investitii in Romania. In acest sens este nevoie de un cadru legislativ si decizional transparent, prin intermediul caruia toate masurile legislative noi sa fie mai intai analizate din punct de vedere al impactului economic, prin consultarea si angrenarea mediului de afaceri, pentru a putea atinge solutii echilibrate. Un bun proces consultativ inca din fazele sale preliminare ar duce la intarirea strategiei si legislatiei fiscale in vederea intampinarii atat a nevoilor autoritatilor cat si ale investitorilor din Romania.”


FIC apreciaza eforturile Ministerului Finantelor Publice de imbunatatire a procesului consultativ cu mediul de afaceri si considera ca acestea vor avea rezultate pozitive pentru comunitatea de afaceri si pentru autoritati. Acest proces trebuie sa fie continuu si dezvoltat astfel incat dialogul sa conduca la dezvoltarea unei legislatii optime, atat pentru investitori si contribuabili, cat si pentru autoritatile statului.

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) este asociatia celor mai importanti investitori straini din Romania.
FIC a fost infiintat in 1997 cand si-a inceput activitatea cu 26 de companii membre.


In prezent numara 123 companii multinationale membre, ale caror investitii cumulate reprezinta in jur de 35 miliarde EUR, adica aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate in Romania din 1990 pana in prezent.


Componenta FIC include companii multinationale care furnizeaza economiei romanesti o varietate de bunuri si servicii si care au creat aproape 200.000 de locuri de munca directe si indirecte pentru economia romaneasca.


In Top 10 cele mai mari companii dupa cifra de afaceri, opt companii sunt membre FIC, iar 37 companii membre sunt incluse in Top 100 – conform raportului “Major Companies in Romania” dat publicitatii in 2011, de catre IBP.

Autori

foto
ASOCIATIA CONSILIUL INVESTITORILOR STRAINI (FIC)