loader

Scoala Duala Bosch: sursa pentru tehnicieni specializati Bosch deschide noul an scolar in sistemul de invatamant dual

Compania Boch construieste la Cluj un Centru Multifunctional.

Bosch, lider global in furnizarea de tehnologii si servicii, sarbatoreste deschiderea noului an scolar 2016-2017 in sistemul de invatamant dual. Cu aceasta ocazie, membri ai managementului companiei au pus prima piatra de temelie a noului Centru Multifunctional Bosch, care va fi inaugurat in cursul anului viitor. La evenimentul din 12 octombrie 2016 au fost prezenti elevii participanti in programul de invatamant dual si parintii acestora, precum si reprezentanti ai administratiei locale si ai scolilor partenere.

 

Pentru a veni in intampinarea nevoii de dezvoltare profesionala a angajatilor sai, unitatea de productie Bosch din Cluj construieste un Centru Multifunctional, care va fi dedicat in special pregatirii elevilor in sistemul educational dual. In plus, centrul va contine sali de instruire pentru formarea studentilor talentati si pentru dezvoltarea continua a angajatilor si laboratoare noi pentru departamentul de cercetare si dezvoltare.

 

„Grupul Bosch in Romania este un partener de incredere al scolilor locale in cadrul proiectului de sistem educational dual, incepand cu anul 2013”, a declarat Mihai Boldijar, director general Robert Bosch SRL si reprezentantul grupului in Romania. „In anul 2016, peste 80 de elevi din licee si scoli profesionale se pregatesc pentru carierele lor ca tehnicieni in electromecanica si electronica in unitatile de productie Bosch din Blaj si Cluj”, a adaugat Boldijar.


In cadrul fabricii Bosch din Jucu, proiectul educational si-a deschis portile in 2014 cu un numar de sase elevi, iar in urmatorul an scolar s-a extins cu inca 24 de elevi. Pentru anul scolar 2016-2017, aproximativ 60 de elevi s-au inscris in programul Scoala Duala Bosch, la profilele electromecanica, in colaborare cu Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu si electronica automatizari, oferit de Liceul Teologic Reformat.

 

Bosch asigura elevilor o pregatire practica solida


Sistemul educational dual permite elevilor punerea in aplicare a cunostintelor teoretice acumulate in cadrul scolii, activitatea lor din fabrica fiind bazata pe planul de invatamant al scolii din care provin. Programul reprezinta o sursa fiabila de tehnicieni bine pregatiti, adaptati cerintelor unei unitati de productie moderne si echipamentelor cu tehnologie de ultima ora.

 

„Consideram ca experienta Scolii Duale in cadrul Bosch este un succes, datorita elevilor interesati si silitori, profesorilor atenti si implicati, precum si deschiderii angajatilor nostri”, a declarat Konrad Kaschek, managerul fabricii Bosch din Cluj.

 

Programul Scoala Duala Bosch asigura elevilor inscrisi o pregatire practica in cadrul unitatii de productie din domeniul solutiilor de mobilitate, sub indrumarea tutorilor, in atelierul mecanic de mentenanta, in laboratoarele de asigurare a calitatii produselor si pe liniile tehnologice automatizate. Elevii participanti in proiect au ocazia sa acumuleze informatii si experienta practica despre productia de serie in domeniul electronicii aplicate in industria automotive. In prezent, proiectul este coordonat de un specialist in inginerie industriala, sprijinit de trei instructori si un mentor din Germania, pentru a facilita transferul de competente in domeniu.

 

 

Scoala Duala Bosch: oportunitate de dezvoltare profesionala


Elevii inscrisi in program considera ca acesta reprezinta o oportunitate de dezvoltare profesionala, care le completeaza formarea teoretica obtinuta in scoala. Szilard, elev in clasa a zecea la Liceul Teologic Reformat, apreciaza aplicabilitatea practica a Scolii Duale Bosch. „Am ales acest program deoarece imi place mult electromecanica. Este un proiect foarte fain si ma ajuta pe termen lung in viata. Lucram si invatam multe lucruri noi si le punem in practica, ceea ce ne ofera multe oportunitati.” Botond, elev in aceeasi clasa, spune: „Ceea ce invatam aici la Bosch ne va folosi in viitor, iar dupa ce vom termina scoala, vom avea o experienta minima pentru a ne gasi un loc de munca bun.”

 

Pe langa cunostintele teoretice si practice, Bosch sustine programul prin oferirea unor beneficii, care ajuta elevii sa se integreze rapid in unitatea de productie din Cluj. Printre acestea se numara masa asigurata la cantina moderna din incinta fabricii, echipamentul de lucru si sculele necesare, transport gratuit si o bursa lunara. In plus, elevii din program vor avea prioritate la angajare in cadrul companiei dupa absolvire.


Inscrierea se face la sediul scolilor, iar selectia pentru programul Scoala Duala in cadrul Bosch Cluj se face pe baza unui test scris, urmat de un scurt interviu.

 

Bosch si implicarea in educatie


Bosch acorda o atentie deosebita conditiilor bune de munca. Angajatii beneficiaza de un mediu de munca modern, acces la tehnologie de ultima ora si programe de instruire de calitate inalta. In anul 2015, Bosch a oferit angajatilor sai peste 2.500 de zile de instruire in tara. Aproximativ 550 de angajati au avut ocazia sa-si extinda competentele in locatii Bosch din intreaga lume. In plus, 250 de studenti si-au inceput carierele in programe specifice dezvoltate in locatiile Bosch din Romania. Pe langa oportunitatile oferite studentilor si masteranzilor, Grupul Bosch in Romania desfasoara si programe de doctorat, pentru cei care au ales sa-si dedice cariera cercetarii.

 

Fabrica Bosch din Jucu a demarat o actiune de dotare cu echipamentele necesare a atelierelor si laboratoarelor liceelor partenere in proiectul invatamantului dual, pentru ca elevii sa poata beneficia de acestea si in timpul pregatirii teoretice. Desi vor invata intr-o cladire provizorie pana la finalizarea Centrului Multifunctional, elevii beneficiaza inca de la inceputul programului de echipamente performante, necesare desfasurarii activitatilor practice.

 

 

Oportunitati de cariera in Grupul Bosch din Romania


Prin campania de recrutare intitulata „Let’s be remarkable” Bosch invita potentialii candidati sa inceapa o cariera remarcabila intr-un mediu de munca competitiv si international. Compania recruteaza in prezent persoane cu grad diferit de expertiza, in domeniul comercial, tehnic si productie.


Printre pozitiile cautate de unitatile de productie Bosch se numara ingineri mecanici, ingineri de testare si de calitate, ingineri de automatizari si mecatronica, ingineri analisti si programatori de sistem informatic, gestionari, logisticieni, tehnicieni-operatori de roboti industriali, tehnicieni electronica si proiectanti, tehnicieni mentenanta electromecanica, dar si operatori pentru productie, fara calificare, dar cu dorinta de a invata.

 

Pentru centrul de cercetare si dezvoltare, Bosch cauta ingineri mecanici si electronisti, ingineri de sistem software si de fiabilitate, analisti din domeniul Big Data, dar si angajati pentru functii de suport. Noua divizie de Shared Services (BPO) din Timisoara, angajeaza agenti de call center, suport in achizitii, economisti, manageri de proiecte IT si suport IT, analisti SAP, suport tehnic.
 

Autori

foto
BOSCH SERVICE SOLUTIONS SRL