loader
Retehnologizarea pentru eficientizarea energetica, fara costuri initiale

Retehnologizarea pentru eficientizarea energetica, fara costuri initiale

Costurile initiale reprezinta o bariera majora in implementarea proiectelor de eficienta energetica in multe domenii de activitate. Un obiectiv important al politicilor si programelor de eficienta este acela de a contribui la minimizarea costurilor initiale ale acestor proiecte.

Un model de finantare este cel de tip ESPC (energy service performance contracting), oferit de companiile tip ESCO (energy service company). Finantarea are in vedere cresterea performantei energetice prin upgrade-uri sau retehnologizari de sisteme si echipamente si este adresata sectorului privat de cladiri comerciale, dar si companiilor de productie, logistica, precum si alte celor din alte arii de activitate energo-intensive.

In cadrul unui acord ESPC, o organizatie externa de tip ESCO implementeaza un proiect de imbunatatire a eficientei energetice si utilizeaza fluxul de venituri din economiile de costuri pentru a rambursa costurile proiectului, inclusiv costurile investitiei. Acest model garanteaza economii pentru o anumita perioada de timp, in schimbul platii ulterioare din economiile de costuri energetice.

Compania ESCO va evalua oportunitatea de eficientizare energetica, va achizitiona echipamentele necesare pentru a imbunatati performanta si va instala echipamentele la beneficiar. Investitia in echipmente se realizeaza de catre companiile ESCO si se recupereaza gradual pe durata proiectului.

Cateva dintre solutiile de retehnologizare care cresc randamentul energetic al instalatiilor cladirilor sunt:

• Inlocuirea grupurilor de pompare clasice cu pompe cu turatie variabila
• Inlocuirea echipamentelor de climatizare (agregate de racire, centrala de tratare aer, etc)
• Introducerea sistemelor de automatizari tip BMS (Building Management System)
• Introducerea sistemelor de contorizare inteligenta

Etapele unui proiect de retehnologizare pentru cresterea eficientei energetice sunt urmatoarele: audit, contorizare smart, monitorizare, studiu fezabilitate, finantare, implementare solutie integrata, plata din savingul energie realizat, monitorizare, mentenanta si raportare.

Eficienta energetica ofera posibilitatea reducerii pierderilor energetice, precum si a optimizarii consumului, ceea ce se traduce printr-o cresterea a profitabilitatii beneficiarului in aceleasi conditii de desfasurare a activitatii. EnergyPal, brand al TimePal Romania, companie de tip ESCO, ofera flexibilitate in alegerea solutiei care se potriveste proiectului, experienta, expertiza si investitia necesara obtinerii rezultatelor de eficienta energetica scontate.
 

Autori

foto
ENERGYPAL ROMANIA