loader
Renault si Nissan semneaza acordurile definitive ale Aliantei

Renault si Nissan semneaza acordurile definitive ale Aliantei

Tranzactiile rezultate, sub rezerva unui numar limitat de conditii suspensive, in special cele de reglementare, ar trebui sa aiba loc in trimestrul IV 2023

Renault Group si Nissan Motor Co. Ltd anunta ca au incheiat acordurile definitive prevazute in acordul-cadru obligatoriu semnat si anuntat la 6 februarie 2023. Tranzactiile rezultate, sub rezerva unui numar limitat de conditii suspensive, in special cele de reglementare, ar trebui sa aiba loc in trimestrul IV 2023.

Jean-Dominique Senard, Presedintele Aliantei, a declarat : «Acordurile semnate astazi ne permit sa deschidem un nou capitol al Aliantei. Aceste acorduri consolideaza parteneriatul nostru de lunga durata si vor maximiza crearea de valoare pentru fiecare membru al Aliantei. Ele pun, de asemenea, bazele pentru o noua guvernare echilibrata, echitabila si eficienta.»

Makoto Uchida, Presedinte si CEO Nissan, a declarat: «Odata cu incheierea acordurilor definitive, am intrat in noua faza de colaborare cu Renault si Mitsubishi Motors in domenii de inovare reciproc avantajoase. Acest lucru va crea valoare suplimentara prin initiative aliniate cu planul Ambition 2030 si strategia de electrificare a Nissan. Oportunitatea de investitie in Ampere completeaza si consolideaza ofensiva electrica a marcii Nissan in Europa si va permite numeroase sinergii, in special in ceea ce priveste eficienta costurilor, conformitatea cu reglementarile si extinderea gamei de produse si motoare pentru vehicule electrice.»

Luca de Meo, CEO Renault Group, a declarat: «Aceste acorduri definitive ne ofera o baza solida pentru relansarea operatiunilor noastre la nivel mondial pe pietele cheie, cu potentialul de a genera valoare de sute de milioane pentru Renault, Nissan, Mitsubishi si partile interesate. Aceste acorduri ne ofera agilitatea strategica de care avem nevoie mai mult ca niciodata in contextul de astazi, in schimbare rapida. Suntem cu totii implicati, in mod asumat, cu o mentalitate buna, si salutam Nissan ca un partener puternic in Ampere, viitorul nostru campion din domeniul electric si software. Aceasta este o confirmare a atractivitatii unui proiect care pozitioneaza Renault si partenerii sai din Alianta in fruntea grilei de start a cursei pentru vehicule electrice si software din Europa.»

Acordurile vizeaza extinderea colaborarii in cadrul Aliantei in urmatoarele trei arii:

• Proiecte operationale cu o componenta puternica de generare de valoare in India, America Latina si Europa;

• O agilitate strategica sporita, cu initiative noi carora partenerii se pot alatura;

• Reechilibrarea actiunilor incrucisate intre Renault Group si Nissan si consolidarea guvernantei Aliantei.

In prima zona, partenerii planuiesc noi proiecte cheie in America Latina, India si Europa, care urmaresc sa ofere membrilor Aliantei rezultate tangibile, reciproc avantajoase si pe scara larga. Printre aceste proiecte, Renault Group si Nissan si-au anuntat deja angajamentul de a sprijini activitatile din India prin noi investitii si noi modele.

In a doua zona de cooperare consolidata, cele trei companii ale Aliantei au convenit sa se sustina reciproc in materie de electrificare si tehnologii cu emisii scazute, prin investitii si colaborare in proiecte specifice fiecarei companii, care sa reprezinte valoare adaugata pentru partenerii sai.

Ca parte a acestei cooperari, Nissan s-a angajat sa investeasca pana la 600 milioane de euro in Ampere, noua entitate din Europa a Renault Group dedicata vehiculelor electrice si software-ului, pentru a deveni un investitor strategic si a ocupa un loc in consiliul sau de administratie. Aceasta oportunitate de investitie se aliniaza cu strategia de electrificare a Nissan, creand multiple beneficii si sinergii posibile care completeaza obiectivele si initiativele Nissan in Europa si, eventual, pe alte piete.

Acordurile finale oficializeaza, de asemenea, reechilibrarea actiunilor incrucisate dintre Renault Group si Nissan si consolidarea guvernantei Aliantei. Renault Group si Nissan au semnat un nou acord referitor la Alianta care va inlocui acordurile existente in acest moment (in special Restated Alliance Master Agreement, Alliance Equity Participation Agreement si Memorandumul de intelegere din 12 martie 2019).

Dupa cum a fost anuntat pe 6 februarie 2023, Renault Group si Nissan vor pastra o participatie incrucisata de 15%, cu o obligatie de retinere, precum si o obligatie de a-si limita participatiile. Renault va transfera 28,4% din actiunile sale Nissan catre un trust francez, unde drepturile de vot vor fi „neutralizate”, sub rezerva anumitor exceptii. Renault Group va continua sa beneficieze pe deplin de drepturile economice (dividendele si veniturile din vanzarea de actiuni) aferente actiunilor detinute de trust pana la vanzarea acestor actiuni. Transferul catre trust nu va duce la nicio depreciere a situatiilor financiare ale Renault Group.

In urma transferului a 28,4% din actiunile Nissan catre trust, Nissan va putea exercita drepturile de vot aferente pachetului sau de actiuni in cadrul Renault Group. Drepturile de vot ale Renault Group si Nissan vor fi limitate la 15% din drepturile de vot exercitabile, cu posibilitatea celor doua companii de a-si exercita liber drepturile de vot in aceasta limita.

Renault Group va instrui mandatarul sa vanda actiunile Nissan detinute in trust daca acest lucru este rezonabil din punct de vedere comercial pentru Renault Group, dar nu va avea nicio obligatie de a vinde actiunile intr-o anumita perioada predeterminata. Renault Group va avea toata libertatea de a vinde actiunile Nissan detinute in trust, in cadrul unui proces organizat si coordonat cu Nissan, in care Nissan va avea drept de prima oferta, in beneficiul sau sau in beneficiul unui tert desemnat.

Autori