loader
Practica de litigii fiscale din cadrul EY marcheaza o premiera in domeniul produselor accizabile, in favoarea uneia dintre cele mai mari rafinarii din Romania

Practica de litigii fiscale din cadrul EY marcheaza o premiera in domeniul produselor accizabile, in favoarea uneia dintre cele mai mari rafinarii din Romania

Taxarea unor produse accizabile, care au necesitat reconditionarea in cadrul unui antrepozit fiscal dupa ce au fost puse pe piata, este nelegala – a decis Inalta Curte de Casatie si Justitie

Echipa de avocati specializata in dispute fiscale a Radu si Asociatii SPRL, casa de avocatura asociata EY Law, a inregistrat o noua premiera, de data aceasta intr-o problema ce a generat dificultati in interpretarea si aplicarea legii fiscale – restituirea accizei percepute asupra unui produs energetic care, necorespunzand parametrilor standard, a fost returnat de beneficiar in antrepozitul fiscal, in vederea reconditionarii si eliberarii ulterioare in consum.

Codul fiscal prevede posibilitatea restituirii accizelor in situatia „contaminarii sau combinarii accidentale” a unui produs pus pe piata care este ulterior reciclat sau reconditionat. Cu toate acestea, autoritatea fiscala a refuzat restituirea pentru simplul motiv ca situatia de fapt nu se incadreaza in ipoteza legii – mai exact, ca nu ar putea exista un caz de contaminare sau combinare accidentala atunci cand substanta ce genereaza contaminarea face ea insasi parte din elementele utilizate in procesul de productie.

O astfel de interpretare eronata a fost sustinuta inclusiv de Directia de legislatie in domeniul accizelor, din cadrul Ministerului de Finante. Practic, cu toate ca norma juridica nu explica notiunile de „contaminare” ori de „combinare accidentala”, autoritatea fiscala a adoptat un mod restrictiv de interpretare, in sensul in care norma juridica ar ajunge sa produca efecte limitative.

Echipa de avocati implicata in acest proiect a fost condusa de catre Emanuel Bancila, Partener si Alex Slujitoru, Senior Manager, Radu si Asociatii SPRL. Alex Slujitoru a precizat ca „pentru solutionarea favorabila a prezentei spete a fost relevanta asigurarea trasabilitatii produsului, acesta aflandu-se sub supravegherea stricta a reprezentantilor directiei vamale pe intreaga perioada a deplasarii sale.”

Atat instanta de fond, cat si instanta de recurs au confirmat nelegalitatea refuzului de a restitui accizele percepute si au dispus in consecinta restituirea acestora. O solutie contrara ar fi dus la plata de doua ori a accizelor pentru acelasi produs energetic – initial pentru produsul neconform si, ulterior, pentru produsul reconditionat, acciza fiind o taxa ce vizeaza exclusiv consumul, respectivul produs fiind pus pe piata in vederea consumului doar dupa reconditionare”, a spus Emanuel Bancila, liderul practicii de politici si dispute fiscale din cadrul EY Romania.

Despre Radu si Asociatii

Radu si Asociatii SPRL  este singura casa de avocatura din Romania inclusa printre finaliste la categoria “European Tax Innovator Firm of the Year” in anii 2015, 2017, 2018 si 2019, recunoscandu-se astfel contributia sa atat la imbunatatirea cadrului legislativ procedural-fiscal cat si la dezvoltarea si implementarea unor solutii inovatoare pentru contribuabili (solutii implementate in premiera doar de catre Radu si Asociatii SPRL).  

Radu si Asociatii SPRL este o societate de avocati ce ofera servicii juridice complete, care includ atat servicii de consultanta juridica, cat si asistenta si reprezentare in fata instantelor de judecata, avand o practica importanta de controverse si dispute fiscale.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL