loader
Obiectivele ESG: Tot mai multe companii includ indicatori privind indeplinirea acestora in pachetele de remunerare a managementului

Obiectivele ESG: Tot mai multe companii includ indicatori privind indeplinirea acestora in pachetele de remunerare a managementului

Autori: Monica Movileanu, Partener, Lider ESG, PwC Romania si Cristina Angheluta, Senior Manager, ESG, PwC Romania

Tot mai multe companii incep sa includa in pachetele de remunerare a directorilor indicatori privind indeplinirea obiectivelor de mediu, sociale si de guvernanta corporativa (ESG). Tonul este dat de companiile listate la bursa. Astfel, aproape jumatate (45%) dintre cele mai mari 100 de corporatii incluse in indicele FTSE 100 al Bursei din Londra au anuntat ca isi vor plati directorii in functie de cate obiective ESG vor indeplini, indiferent daca este vorba de reducerea emisiilor, bunastarea clientilor sau diversitatea fortei de munca, arata raportul PwC ”Paying well by paying for good”. Companiile din SUA urmeaza acelasi trend. Nume mari, precum  Apple, McDonald’s, Rio Tinto, Royal Dutch Shell si Unilever, au anuntat ca includ obiective ESG in plata executivilor.

De exemplu, Apple a introdus un indicator in bonusurile directorilor, ajustandu-le cu pana la 10% pe baza performantei privind indeplinirea „valorilor Apple”, ce tin de accesibilitate, educatie, mediu, diversitate si incluziune si confidentialitate. Rio Tinto, cu sediul in Melbourne, a anuntat recent realinierea planului sau de stimulare pe termen scurt (STIP) prin reducerea componentei de performanta individuala la 15% de la 30% si alocarea celor 15% catre rezultate din ESG.

Cum sunt recompensate obiectivele ESG

Performanta ESG era recompensata si pana in prezent, dar erau luate in considerare performanta legata de risc, siguranta sau angajati. In prezent, exista o noua categorie de obiective centrata pe mediu, societate si comunitati.

Facand o comparatie, obiectivele ESG „vechi” se refera, in general, la indeplinirea cerintelor de reglementare sau la gestionarea riscului concentrandu-se mai mult asupra partilor pe care compania le poate controla, dar si la valoarea adusa actionarilor. In schimb, masurile ESG „noi” reprezinta obligatiile unei companii fata de mai multe parti interesate si includ obiectivele mai largi de durabilitate si responsabilitate sociala: comunitati, decarbonizare, diversitate, reducere a plasticului si alte obiective.

In acest context, cu o multitudine de indicatori ESG, investitorii cer mai multa transparenta, autoritatile de reglementare intra in actiune si, astfel, raportarile sunt standardizate. Pasi importanti au fost facuti deja in acest sens:

• Forumul Economic Mondial, in colaborare cu firmele Big4, a publicat o serie de indrumari cu privire la valori convenite la nivel international pentru urmarirea si raportarea obiectivelor si tintelor ESG pe termen scurt si lung.

• In 2019, directorii executivi ai 181 de companii publice din SUA au semnat Declaratia revizuita a ”Business Roundtable on the Purpose of a Corporation”, angajandu-se sa protejeze mediul inconjurator prin adoptarea de practici durabile, incurajarea diversitatii si incluziunii (D&I) in randul angajatilor si transparenta si implicare in relatia cu actionarii, aceste masuri urmand sa aduca valoare tuturor partilor interesate.

• In aprilie 2021, Uniunea Europeana a formalizat cerintele de raportare ESG atat pentru administratorii de active, cat si pentru companiile mari si mijlocii.

• Comisia pentru valori mobiliare din SUA (SEC) a creat recent un grup de lucru Clima si ESG pentru a identifica in mod proactiv abaterile legate de ESG.

Ce inseamna includerea  obiectivelor ESG in sistemul de  remunerare a directorilor?

Tintele ESG introduse in sistemul de remunerare inseamna un avantaj, in special ca instrument de mobilizare a organizatiei spre un nou set de prioritati, dar nu reprezinta o solutie miraculoasa pentru atingerea obiectivelor. Atunci cand organizatiile analizeaza daca introduc sau nu obiectivele ESG in sistemul de remunerare trebuie sa se intrebe daca au si metode de cuantificare a acestora. Fiecare companie are propriul impact de mediu sau social, o pozitie diferita pe curba de maturitate ESG si o prioritate diferita a problemelor ESG. Astfel, este necesara alegerea corecta a obiectivelor ESG pretabile pentru includerea in pachetele de remunerare, pentru ca exista riscul de a atinge tinta, dar de a pierde esenta, dar si riscul distorsionarii stimulentelor. Sunt 4 dimensiuni cheie pe care Companiile trebuie sa le ia in considerare atunci cand includ obiective ESG in planul de remunerare a managementului:

• Obiectivele  interne si externe ale Companiei;

• Obiectivele ( KPI) individuale si score card ;

• Planul de motivare pe termen lung si bonusul anual;

• Cerintele minime de performanta ESG.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL