loader
Nokian Tyres plc va investi intr-o fabrica greenfield din Romania, prima fabrica cu emisii de CO2 zero din industria anvelopelor

Nokian Tyres plc va investi intr-o fabrica greenfield din Romania, prima fabrica cu emisii de CO2 zero din industria anvelopelor

Capacitatea anuala a fabricii va fi de 6 milioane anvelope, cu potential de extindere in viitor

Consiliul de Administratie al Nokian Tyres a luat decizia de a investi intr-o noua fabrica de anvelope pentru autoturisme, in Romania. Ea va fi situata in Oradea, in nord-vestul Romaniei, in apropiere de granita cu Ungaria.

Capacitatea anuala a fabricii va fi de 6 milioane anvelope, cu potential de extindere in viitor. Locatia va gazdui si o unitate de distributie pentru depozitarea si distributia anvelopelor. Investitia totala este estimata la aproximativ 650 milioane de euro. Constructia este programata sa debuteze la inceputul anului 2023 si se estimeaza ca primele anvelope vor fi produse in a doua jumatate a lui 2024. Productia de anvelope comerciale este programata pentru inceputul anului 2025.

Aceasta investitie este o decizie strategica semnificativa, care ne va permite cresterea viitoare. O unitate de productie de clasa mondiala in Europa este un pas cheie in obtinerea unei capacitati suplimentare si crearea unei platforme de productie echilibrate, pe masura ce incepem sa construim noile anvelope Nokian fara Rusia”, spune Jukka Moisio, Presedinte si CEO al Nokian Tyres.

                                             

Numarul de angajati planificat al fabricii din Romania este de aproximativ 500. Ea se va concentra pe productia de jante mai mari pentru pasageri si SUV-uri, care vor fi vandute in principal pe piata central-europeana.

Europa Centrala este o piata importanta pentru noi, iar investitia arata angajamentul nostru fata de ea. Noua locatie va fi amplasata strategic, in apropierea clientilor nostri. Dupa o evaluare amanuntita a peste 40 locatii si a mai multor factori, precum disponibilitatea fortei de munca inalt calificate, avantajele logistice si mediul de afaceri stabil, a devenit clar ca Oradea este cea mai buna alegere pentru noua noastra fabrica”, spune Adrian Kaczmarczyk, Vicepresedinte Senior, Supply Operations.

                                              

Suntem hotarati sa construim o fabrica cu emisii de CO2 zero – prima din domeniul nostru. Locatia din Romania sustine acest obiectiv, deoarece putem utiliza energia verde produsa in apropierea amplasamentului. In plus, evaluam critic procesele de productie pentru a gasi cele mai durabile moduri de a produce anvelope”, continua Kaczmarczyk.

In iunie 2022, Consiliul de Administratie al Nokian Tyres a decis sa initieze o iesire controlata din Rusia. Din cauza razboiului si inaspririi sanctiunilor ulterioare, nu mai este fezabil si nici sustenabil ca Nokian Tyres plc sa-si continue operatiunile in Rusia. In octombrie, Nokian Tyres a semnat un acord de vanzare a operatiunilor sale din Rusia. Pentru a-si asigura aprovizionarea cu produse, Nokian Tyres a decis la inceputul anului sa-si accelereze planurile de a investi in noi capacitati de productie din Europa, iar fabrica din Romania este un element cheie al acestor planuri. In plus, Nokian Tyres continua sa-si extinda capacitatea fabricilor sale din Finlanda si SUA, urmarind sa devina mai diversificata din punct de vedere geografic in operatiunile sale de productie.

xxx

Nokian Tyres dezvolta si produce anvelope premium pentru cei care apreciaza siguranta, sustenabilitatea si predictibilitatea. Scopul nostru este sa determinam oamenii sa conduca mai inteligent. Inspirati de mostenirea noastra scandinava, cream produse inovatoare pentru autoturisme, camioane si masini grele, care va ofera liniste sufleteasca in toate conditiile de conducere si lucru. Lantul nostru Vianor ofera servicii pentru anvelope si masini. In 2021, vanzarile nete ale companiei au fost de 1,7 miliarde EUR si avea aproximativ 4.900 angajati. Nokian Tires este listata pe Nasdaq, la Helsinki. Pentru informatii suplimentare: www.nokiantyres.com.

Autori