loader

Dezavantajele propunerii de majorare a cotei unice de la 16 la 22%

Jones Lang LaSalle avertizeaza asupra riscurilor potentiale pentru Romania si pentru piata imobiliara locala in cazul aprobarii propunerii de majorare a cotei unice

Eforturile sustinute depuse in ultimul timp de Guvern pentru mentinerea  unui nivel stabil si scazut de impozitare a contribuit la construirea unei imagini pozitive a Romaniei, ca destinatie pentru investitii. Jones Lang LaSalle semnaleaza riscurile care pot afecta imaginea Romaniei din punct de vedere al investitiilor, generate de cresterea potentiala a cotei unice de la nivelul competitiv actual de 16%, la nivelul de 22%.

 

Gijs Klomp, Directorul Jones Lang LaSalle in Romania, declara: "Pe partea de investitii, companiile realizeaza analize complexe pentru a determina unde sa isi plaseze sau sa isi mute o noua unitate. Romania este astfel analizata cu restul tarilor din CEE. Un criteriu foarte important de decizie pentru companii este impozitarea. Impozitarea este evaluata in functie de nivelul absolut de impozitare, capacitatea de a repatria profiturile si predictibilitatea mediului fiscal. Cresterea propusa a cotei unice va afecta in mod clar pozitia competitiva a Romaniei.”

 

“Cresterea impozitelor, fara a avea o strategie clara de investitii, nu este o decizie inteleapta. In loc de a  majora taxele, statul roman ar trebui sa se concentreze mai mult pe imbunatatirea sistemului de colectare a impozitelor (rata de colectare a impozitelor este in scadere de la an la an, in timp ce economia este in crestere), si eliberarea  unor resurse pentru investitii prin incetarea cresterii disproportionate a salariilor din sectorul public (o crestere de 14,7% cu  cheltuielile de personal  in primele noua luni ale anului 2013,  comparativ cu anul trecut). Posibilele consecinte ale practicarii ratelor de impozitare mai ridicate ar putea fi:  scaderea veniturilor fiscale in termeni absolute in timp ce investitiile realizate de companiile straine nu se vor materializa si in timp ce evaziunea fiscala ar putea creste in continuare “, explica domnul Klomp.

 

Dl. Klomp adauga: "In ceea ce priveste piata imobiliara, sectorul de birouri si industriale vor fi probabil cele mai afectate in timp ce afacerile chirasilor si, cu siguranta, strategiile lor viitoare de dezvoltare vor fi afectate. De asemenea, va fi afectata lichiditatea, deoarece investitorii imobiliari care monitorizeaza Romania nu vor aprecia mediul fiscal imprevizibil si ar putea amana intoarcerea lor / intrarea pe piata romaneasca. Fara o strategie clara de vanzare (exit), dezvoltatorii imobiliari nu pot reinvesti capitalul lor in noi proiecte".

 

In ceea ce priveste sectorul de retail al pietei imobiliare, in ciuda unei posibile scaderi compensatorii de 2% a TVA-ului, cresterea impozitului pe venitul personal este de natura sa conduca la o scadere a vanzarilor cu amanuntul. "Multe companii nu vor fi dispuse sau capabile sa creasca salariile brute pentru a compensa majorarea cotei unice. Venitul disponibil al consumatorilor vor fi serios afectat. Increderea consumatorilor va fi oricum afectata de aceasta disputa, indiferent daca majorarea impozitelor se va materializa. Avand in vedere ca in trecut crestereaTVA-ului nu au fost (in totalitate) resimtita de consumatori, ar fi logic sa presupunem aceeasi reactie cu scaderea planificata a TVA-ului. In realitate, scaderea ratei de TVA, care ar trebui sa  aduca beneficii consumatorilor, s-ar putea sa nu isi indeplineasca scopul ", a declarat domnul Klomp.

Autori

foto
JONES LANG LASALLE SERVICES SRL