loader
Companiile se tem că reformele fiscale globale vor conduce la dublă impozitare

Companiile se tem că reformele fiscale globale vor conduce la dublă impozitare

Cresterea riscurilor impune nevoia de certitudine in materie de preturi de transfer 

· 84% dintre profesionistii in preturi de transfer semnaleaza riscul dublei impozitari din cauza reformelor fiscale globale 

· 75% mentioneaza ca principale provocari sistemele neunitare si utilizarea ineficienta a tehnologiei 

Reformele fiscale de la nivel global, utilizarea ineficienta a tehnologiei si incertitudinea economica pun o presiune semnificativa asupra capacitatii companiilor de a asuma preturi de transfer, potrivit editiei 2024 a studiului EY International Tax and Transfer Pricing Survey. 

Preturile de transfer reprezinta o functie fiscala esentiala pentru organizatiile din intreaga lume, prin care se gestioneaza tranzactiile interne ale companiilor, printre care platile transfrontaliere intre filiale, inchirierea de imobile si licentele de proprietate intelectuala (PI). 

Companiile respondente preconizeaza ca ne aflam la debutul unei perioade de instabilitate a cotelor de impozitare efective, favorizata de anumiti factori, printre care se numara modificarea lanturilor de aprovizionare, reformele fiscale globale si inflatia. 

Studiul, realizat la nivel mondial, in 47 de jurisdictii, in randul a 1.000 de profesionisti in preturi de transfer si al altor actori interesati, a constatat ca 84% dintre respondenti spun ca se confrunta cu un risc moderat sau semnificativ de dubla impozitare ca urmare a reformelor fiscale globale, iar 72% dintre acestia au declarat ca impozitele minime globale vor avea un impact moderat sau semnificativ asupra politicilor lor privind preturile de transfer. Se dubleaza nevoia de a avea un grad avansat de certitudine in preturi de transfer. 

Adrian Rus, EY Romania Transfer Pricing Leader: „Cele mai recente modificari introduse in reglementarile fiscale romanesti ca parte a reformei fiscale globale vor schimba probabil modul in care companiile gandesc cu privire la certitudinea preturilor de transfer si la cerintele lor operationale de TP. Avand in vedere numarul deja crescut de cazuri de controverse privind preturile de transfer in Romania, este probabil ca numarul companiilor care iau in considerare obtinerea certitudinii prin intermediul APA-urilor1 incheiate cu autoritatile fiscale romane sa creasca si mai mult in perioada urmatoare. De asemenea, eficacitatea programelor de solutionare a litigiilor - cum ar fi procedurile de acord reciproc - va fi pusa la incercare, deoarece numarul companiilor care se confrunta cu riscuri de dubla impunere ca urmare a initiativelor din cadrul primului si celui de-al doilea pilon BEPS2 va creste." 

Factori externi cu impact asupra strategiilor privind preturile de transfer 

Cascada presiunilor externe cu impact asupra deciziilor de business in general complica responsabilitatile liderilor functiei de preturi de transfer. Dintre cei intervievati, 77% au declarat ca inflatia va avea un impact moderat sau semnificativ asupra politicilor lor privind preturile de transfer in urmatorii trei ani, in timp ce 51% au declarat ca majorarea ratelor dobanzii a afectat pretul datoriei intragrup pe termen mediu si lung. 

Modificarile aduse lanturilor de aprovizionare si angajamentele fata de obiectivele de mediu, sociale si de guvernanta (ESG) ridica probleme suplimentare. 28% dintre respondenti si-au modificat politica privind preturile de transfer pentru a reflecta politicile ESG, iar 42% au declarat ca organizatiile lor si-au mutat productia in alta jurisdictie in ultimii trei ani din cauza problemelor geopolitice. Mai bine de sase din zece respondenti (62%) anticipeaza ca modificarea lanturilor de aprovizionare va avea un impact moderat sau semnificativ asupra politicii privind preturile de transfer si in urmatorii trei ani. 

Adoptarea tehnologiilor emergente pentru a stimula valoarea strategica 

75% dintre respondenti au declarat ca utilizarea ineficienta a tehnologiei reprezinta prima sau a doua cea mai mare problema cu care se confrunta, in timp ce 67% au considerat „calitatea slaba a datelor” drept prima sau a doua cea mai mare problema cu care se confrunta. Interesant este faptul ca 73% au declarat ca investitiile in tehnologii operationale mai sofisticate in domeniul preturilor de transfer ar duce la o imbunatatire moderata sau semnificativa a gestionarii riscurilor, iar 88% au spus ca se asteapta ca tehnologiile in domeniul preturilor de transfer sa aduca economii pentru organizatia lor in urmatorii trei ani. 

Cresterea riscurilor impune nevoia de certitudine in materie de preturi de transfer 

Studiul a relevat o crestere spectaculoasa a numarului de companii care apeleaza la acorduri prealabile referitoare la preturi (APP), care permit intreprinderilor sa negocieze conditiile tranzactiilor intragrup cu autoritatile de administrare fiscala pentru perioade multianuale inainte de depunerea declaratiilor fiscale, pentru a crea un mai mare grad de certitudine in ceea ce priveste pozitiile lor de preturi de transfer si mai multa valoare in contextul initiativelor privind erodarea bazei de impozitare si transferul profiturilor (BEPS 2.0): 61% si 59% dintre respondenti au declarat ca APP-urile bilaterale si, respectiv, multilaterale vor fi „foarte utile”, in crestere de la 34% si, respectiv, 30%, in 2021. In plus, 59% dintre respondenti au spus ca 

APP-urile unilaterale vor fi „foarte utile” pentru gestionarea controverselor legate de preturile de transfer in urmatorii trei ani, mai mult decat dublu fata de 29% in 2021. 

In ultima instanta, politicile privind preturile de transfer sunt sustinute de fapte si date comerciale. Actualul peisaj al schimbarilor legislative si fiscale ii va determina pe profesionistii din domeniul fiscal si al preturilor de transfer sa adopte un rol mai proactiv in colaborarea cu managementul companiei pentru a obtine mai multa certitudine in ceea ce priveste aspectele legate de preturile de transfer si pentru a reactiona din timp la perturbarile economice si geopolitice. 

*** 

Despre studiu 

Editia 2024 a studiului EY International Tax and Transfer Pricing Survey a fost realizata in perioada septembrie - octombrie 2023. In cadrul acestui studiu dublu-orb, au fost intervievati 1.000 de directori executivi din cadrul unor companii mari, din 47 de jurisdictii si 19 sectoare de activitate, cu privire la o varietate de aspecte legate de fiscalitate si preturi de transfer la nivel international. Organizatia EY nu a fost identificata ca sponsor al studiului. 

Despre EY Romania 

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 49,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2023. Reteaua noastra este integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume. 

Prezenta in Romania din anul 1992, EY furnizeaza, cu ajutorul celor peste 1.000 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.

 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL