Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator De doua ori mai multi executivi se asteapta la crestere economica. Insa creste si numarul celor care cred ca afacerile lor nu vor mai fi viabile peste un deceniu | DoingBusiness.ro
loader
De doua ori mai multi executivi se asteapta la crestere economica. Insa creste si numarul celor care cred ca afacerile lor nu vor mai fi viabile peste un deceniu

De doua ori mai multi executivi se asteapta la crestere economica. Insa creste si numarul celor care cred ca afacerile lor nu vor mai fi viabile peste un deceniu

Procentul optimistilor s-a dublat in 2024 fata de 2023, 38% anticipand crestere economica comparativ cu 18% anul trecut

  • Procentul directorilor executivi optimisti cu privire la perspectivele de crestere a economiei globale se dubleaza, pe masura ce scad ingrijorarile legate de inflatie si volatilitatea macroeconomica.
  • In Romania, increderea in economia nationala este in crestere fata de 2023.
  • Cu toate acestea, increderea este fragila: aproape jumatate (45%) nu cred ca afacerea lor va fi viabila peste 10 ani fara reinventare - fata de 39% in 2023.
  • Directorii executivi se asteapta la o presiune mai mare in urmatorii trei ani din cauza tehnologiei, schimbarilor climatice si a altor cateva megatendinte

”Pe masura ce inflatia se tempereaza in toate statele si volatilitatea macroeconomica nu mai este perceputa ca un pericol iminent pentru afaceri, liderii de companii au devenit mai optimisti. Observam ca, acum, preocuparea principala este pentru viabilitatea afacerilor pe termen lung, multi fiind neincrezatori ca actualul model va mai fi relevant pentru piata peste un deceniu. Noile tehnologii, schimbarile climatice si alti factori forteaza reinventarea companiilor”, arata Dinu Bumbacea, Country Managing Partner.

Atat expunerea la riscurile induse de inflatie, cat si de volatilitatea macroeconomica este perceputa in scadere cu 16 puncte procentuale (la 24%) si, respectiv, cu 7 puncte procentuale (la 24%). Insa, aceasta ramane cea mai mare preocupare a directorilor generali la nivel global. In ciuda conflictelor in curs, proportia directorilor executivi care considera ca acestea le vor afecta firma a scazut cu 7 puncte procentuale, la 18%. Pentru Romania, situatia este similara, inflatia, volatilitatea macroeconomica si conflictele geopolitice ramanand si in acest an principalele preocupari ale directorilor generali.

”In Romania, perceptia directorilor de companii privind economia nationala s-a ameliorat comparativ cu anul trecut: 37% dintre acestia prevad crestere, fata de  26% in 2023. Ca urmare, proportia celor care estimeaza un declin economic a scazut de la 62% la 47%. Dealtfel, aceste previziuni sunt confirmate de estimarile Comisiei Europene care arata ca Romania va inregistra o crestere economica de 3,1% in acest an, de la 2,2% anul trecut. Cu toate ca exista o imbunatatire a asteptarilor fata de situatia macroeconomica, liderii locali de companii sunt mai pesimisti in privinta afacerilor pe care le conduc. Situatia poate fi explicata daca luam in considerare noutatile aduse de politicile fiscal-bugetare in ultimul trimestru al anului trecut, multe cu impact negativ asupra companiilor, precum si asupra inflatiei si a climatului investitional in ansamblu”, explica Dinu Bumbacea. 

In Romania 30% dintre directorii generali de companii din Romania anticipeaza o scadere a afacerilor pe care le conduc, iar 37% prevad crestere fata de 52% in 2023.

Increderea la nivel global in cresterea economiei este fragila pe masura ce megatendintele, generate de tehnologii - cum ar fi inteligenta artificiala generativa - si de schimbarile climatice, au impact asupra afacerilor. Aproape jumatate (45%) dintre directorii executivi spun ca nu cred ca afacerea lor actuala va fi viabila peste un deceniu daca continua in actuala directie - in crestere de la 39% in 2023. Romania se inscrie in acest trend, procentul directorilor generali pesimisti in ceea ce priveste viabilitatea business-ului pe care il conduc peste 10 ani, crescand la 37% in acest an, de la 27% in editia din 2023.

Mai pesimisti in ceea ce priveste evolutia afacerilor, dar planifica angajari

Reflectand incertitudinea cu privire la modul in care vor gestiona megatendintele, directorii executivi sunt ceva mai putin increzatori decat anul trecut in perspectivele de crestere a veniturilor propriei companii in urmatoarele 12 luni - in scadere de la 42% la 37% la nivel global. Totusi, studiul arata ca este mai probabil ca directorii executivi sa planifice cresterea decat scaderea numarului de angajati in urmatoarele 12 luni, 39% dintre ei declarand ca se asteapta sa-si mareasca numarul de angajati cu 5% sau mai mult.

Tehnologiile si schimbarile climatice

Directorii executivi se asteapta sa creasca presiunea in urmatorii trei ani din cauza tehnologiei, schimbarilor climatice si a altor cateva megatendinte.  Spre exemplu, acestia vad, in mod covarsitor, inteligenta artificiala generativa ca pe un catalizator pentru reinventare, care va impulsiona eficienta, inovarea si schimbarile transformationale. Aproape trei sferturi (70%) cred ca va schimba semnificativ modul in care compania lor creeaza, livreaza si capteaza valoarea in urmatorii trei ani. Insa, si-au exprimat ingrijorarea cu privire la o crestere a riscurilor de securitate cibernetica (64%), dezinformare (52%) si responsabilitati legale si riscuri reputationale (46%).

De asemenea, aproape o treime dintre ei se asteapta ca schimbarile climatice sa schimbe modul in care creeaza, livreaza si capteaza valoarea in urmatorii trei ani - fata de mai putin de un sfert care au spus acelasi lucru in ultimii 5 ani.

Viabilitatea si nevoie de reinventare

Sondajul arata ca firmele mai mici sunt expuse unui risc mai mare: 56% dintre directorii executivi care conduc companii care genereaza venituri anuale mai mici de 100 de milioane de dolari considera ca afacerile lor vor fi viabile doar pentru 10 ani sau mai putin daca vor continua sa functioneze in acelasi mod. Acest procent scade la 27% in cazul celor care realizeaza venituri anuale de 25 de miliarde de dolari sau mai mult.

CEO Survey 2024 exploreaza opiniile a peste 4.700 de directori din intreaga lume, inclusiv din Romania. Raportul integral al CEO Survey 2024 pentru Romania va fi public in perioada urmatoare. Rezultatele globale complete pot fi accesate pe pwc.com/ceosurvey, iar interviurile pot fi gasite la strategy-business.com/inside-the-mind-of-the-ceo.

 

Despre PwC

 

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o retea de firme prezenta in 151 de tari cu mai mult de 364.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul consultantei pentru afaceri, auditului si consultantei fiscale. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

 

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL
   Update cookies preferences