loader
Comisia Europeana si-a dat acordul preliminar pentru fuziunea Chimcomplex - Oltchim

Comisia Europeana si-a dat acordul preliminar pentru fuziunea Chimcomplex - Oltchim

Directoratul General pentru Concurenta din cadrul Comisiei Europene a emis recent Scrisoarea de Confort privind procedura de vanzare a activelor Oltchim SA de catre Chimcomplex Borzesti.

Achizitionarea activelor Oltchim de catre Chimcomplex, fuziune ce va duce la formarea Companiei Romane de Chimie, intra in linie dreapta.

Directoratul General pentru Concurenta din cadrul Comisiei Europene a emis recent Scrisoarea de Confort privind procedura de vanzare a activelor Oltchim SA de catre Chimcomplex Borzesti. Asteptata de 6 luni, scrisoarea confirma ca termenii si conditiile care stau la baza actualului proces de vanzare nu indica o posibila continuitate economica intre Oltchim SA si cumparatorii activelor, Chimcomplex Borzesti, trimitand astfel un semnal de aprobare si de incredere in tranzactie mediului financiar european.

In ultimele doua luni s-au finalizat auditurile si rapoartele de Due Diligence facute de PricewaterhouseCoopers (P.W.C) si Jacobson Londra si au fost oferite potentialilor finantatori, care in urmatoarele saptamani vor face ofertele angajante.

“Incheierea cu succes a acestei tranzactii este de importanta capitala pentru relansarea industriei chimice din Romania, avand ca obiectiv integrarea si dezvoltarea unui complex industrial ce va deveni unul dintre cei mai importanti jucatori din industria chimica romaneasca si din Europa de Sud Est.” spune Virgiliu Bancila, presedinte CA Chimcomplex.

“Doresc sa imi exprim multumirea pentru cele doua intalniri pe care le-am avut luna trecuta cu Ministrul Economiei, domnul Danut Andrusca, si cu expertii sai din minister, in urma carora am stabilit impreuna un plan strategic de colaborare deschisa in parteneriat public-privat. S-a stabilit astfel ca prioritara este finalizarea tranzactiei, pentru care ambele parti vor lucra impreuna, si secundar este termenul de incheiere al acesteia. Ramura chimiei este de importanta strategica pentru Romania si merita sa fie sustinuta de toti factorii de decizie, deoarece asigura pe orizontala dezvoltarea intregii economii”, completeaza presedintele Bancila.

Ne referim aici la: procesarea gazelor, unde Romania exceleaza, la consumul de energie electrica ce se produce in tara (acum exportam energie electrica din lipsa de consumatori mari industriali) si la miile de locuri de munca. Vom reconstrui, in sfarsit, mandria de a fi chimist in Romania prin salarii decente, asigurate de investiile ce vor urma, respectiv 117 milioane euro in primii 3 ani dupa achizitia Oltchim si de 450 milioane euro incepand cu anul 4”, a incheiat seful CA de la Borzesti.

Dat fiind tipul de tranzactie (cea mai mare din Europa de Est din acest an), finalizarea finantarii acestei fuziuni este asistata de catre senior advisorul Deloitte Londra. Reprezentantii Chimcomplex au avut saptamanile trecute o serie de intalniri de succes la Londra cu investitori cu experienta in domeniu si in astfel de tranzactii in zona Europei de Est, iar in curand intregul proces de finantare va fi finalizat.

Compania Romana de Chimie va integra platformele industriale de la Chimcomplex Borzesti si Oltchim Ramnicu Valcea dupa incheierea tranzactiei de cumparare de catre Chimcomplex Borzesti a grupelor de active 1-5 si partial 7 de la Oltchim.
 

Autori

foto
CHIMCOMPLEX BORZESTI SA