loader
Comisia Europeana nu a prelungit restrictiile referitoare la importurile de cereale

Comisia Europeana nu a prelungit restrictiile referitoare la importurile de cereale

Importul de cereale din Ucraina condiționat de obtinerea unui acord pentru punerea in libera circulatie si utilizarea in/pe teritoriul Romaniei

Din 15 septembrie, Comisia Europeana nu a mai prelungit restrictiile referitoare la importurile de cereale in Bulgaria, Polonia, Romania, Slovacia sau Ungaria. In acest context a fost instituit un mecanism national de consultare si reactie coordonata cu scopul garantarii calitatii si cantitatii produselor agricole importate cu origine din Ucraina.

Masura se aplica urmatoarelor categorii de produse:

  • grau si meslin, codul NC 1001 99 00; 
  • porumb, codul NC 1005 90 00; 
  • seminte de rapita sau de rapita salbatica, chiar sfaramate, codul NC 1205 10 90; 1205 90 00; 
  • seminte de floarea-soarelui, chiar sfaramate, codul NC 1206 00 91; 1206 00 99.

Astfel, importurile de cereale din Ucraina sunt permise numai agentilor economici cu sediul social si punctul/punctele de lucru pe teritoriul Romaniei si care desfasoara activitati in urmatoarele sectoare economice: fabricarea uleiurilor si grasimilor, fabricarea produselor de morarit, fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de ferma, cresterea animalelor.

Care sunt obligatiile si cum trebuie sa procedeze operatorii economici?

Acest mecanism este reglementat prin Ordonanta de Urgenta nr. 84 din 2023, publicata in Monitorul Oficial din 13 octombrie, care prevede conditiile pe care trebuie sa le respecte agentii economici atunci cand importa cereale din Ucraina.

Importurile sunt conditionate de obtinerea unui acord de punere in libera circulatie si utilizare pe teritoriul Romaniei a produselor agricole importate din Ucraina, acord ce va fi solicitat de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. In vederea obtinerii acordului, importatorii trebuie sa furnizeze o proba a produsului agricol cu origine din Ucraina la Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor ce va elibera un certificat de calitate.

Ulterior obtinerii acordului, la momentul punerii in libera circulatie, ANSVSA preleveaza probe din produsele agricole care urmeaza a fi puse in libera circulatie pe teritoriul Romaniei in momentul ridicarii sigiliului de catre autoritatea vamala, pentru determinarea calitatii acestora, pe cheltuiala operatorului economic si verifica daca acesta are aceleasi calitati prevazute in certificatul de calitate. Dupa obtinerea buletinului de analiza cu rezultat conform, produsele agricole pot intra in circuitul de procesare/furajare/hrana animale.

Efectuarea de importuri fara detinerea acordului sau utilizarea pe teritoriul Romaniei de produse agricole supuse masurii care sunt importate din Ucraina, in alte scopuri decat cele mentionate in acord constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei precum si cu sanctiunea complementara de suspendare a dreptului de a solicita emiterea de alte acorduri. 

Chiar daca urmeaza sa fie publicat Regulamentul de organizare si functionare al Comisiei Europene ce va analiza si emite acordurile de import, agentii economici care intentioneaza sa importe produse agricole din Ucraina trebuie sa verifice daca indeplinesc conditiile impuse si sa pregateasca documentele si informatiile necesare pentru obtinerea acordului de import.

Autori: Mihai Petre, Director, Global Trade, EY Romania,

Daniela Neagoe, Senior Manager, Global Trade, EY Romania

Adriana Nedelescu, Senior, Global Trade, EY Romania

***

 

Despre EY Romania

 

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 49,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2023. Reteaua noastra este integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY furnizeaza, cu ajutorul celor peste 1.000 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.

 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL