loader
BestJobs: „Munca de acasa” se transforma in „munca de oriunde”?

BestJobs: „Munca de acasa” se transforma in „munca de oriunde”?

Doar 1 din 5 angajati considera ca ar obtine aprobarea angajatorului sa lucreze dintr-o alta tara

Pe masura ce activitatea angajatilor devine mai flexibila, in special in ceea ce priveste locul de unde acestia aleg sa si-o desfasoare, asistam la noi tendinte care apar pe piata muncii, printre care posibilitatea de a lucra din afara orasului sau a tarii de domiciliu.

Potrivit celui mai recent sondaj realizat pe platforma BestJobs, mai mult de jumatate dintre angajati (57%) au declarat ca si-ar dori sa lucreze pentru actualul angajator din alt oras sau chiar din alta tara, cel putin temporar. In ciuda acestei preferinte, doar 21,5% sunt de parere ca angajatorul le-ar permite acest lucru.

Companiile au inceput sa isi aduca angajatii la birou in numar din ce in ce mai mare. Potrivit sondajului BestJobs, in cazul a peste jumatate dintre respondenti (51%), angajatorii insista ca acestia sa munceasca preponderent de la birou. Astfel, 56% dintre respondentii sondajului au spus ca in prezent lucreaza exclusiv de la birou, in timp ce doar 26% dintre ei isi desfasoara activitatea numai de la distanta.

Cu toate acestea, 60% dintre participantii la sondaj ar prefera sa lucreze de acasa cel putin 3 zile pe saptamana, iar jumatate dintre acestia si-ar dori sa nu mearga deloc la birou. Mai mult, din perspectiva lor, lucrul la distanta deschide noi oportunitati profesionale: tot mai multi angajati se vad lucrand de acasa inclusiv pentru companii din strainatate. Astfel, 72% au spus ca nu exclud posibilitatea sa accepte un job intr-o companie din afara tarii, cat timp li se permite sa aleaga de unde isi desfasoara activitatea.

„Dupa o lunga perioada de adaptare, angajatii par ca au prins gustul lucrului de acasa, sau mai degraba al beneficiilor pe care le-au descoperit de cand lucreaza de la distanta. Acum nu mai vorbim doar de un sistem hibrid birou-acasa, ci se pune problema chiar de a muta biroul in afara tarii, cel putin in anumite perioade, mai ales daca activitatea le permite. De cealalta parte, companiile vor sa isi aduca angajatii la birou, pentru a nu irosi costurile. Devine clar ca e nevoie ca biroul, asa cum il stim, sa se transforme pentru a se acomoda la noile nevoi ale angajatilor, dar si pentru a multumi managerii”, spune Ana Visian, Marketing Manager BestJobs Romania.  

Viitorul pietei muncii este remote

Doua treimi (66%) dintre angajatii chestionati pe platforma BestJobs confirma tendinta de a lucra de la distanta ca fiind reprezentativa pentru viitorul pietei muncii.
Principalele beneficii pe care le aduce lucrul de la distanta, conform angajatilor romani, sunt: o mai mare flexibilitate (36%), mai mult timp pentru viata personala (23%), posibilitatea de a lucra la proiecte extra si a suplimenta veniturile (19%), o mai buna capacitate de concentrare (13%), conform sondajului realizat pe platforma BestJobs.

Totodata, 31% sunt de parere ca munca de la birou nu va deveni de domeniul trecutului. Printre beneficiile asociate lucrului de la birou, respondentii enumera: interactiunea cu colegii (36%), un mai bun echilibru intre viata personala si cea profesionala (35%), o mai buna capacitate de concentrare (6%) si chiar sanse mai mari de promovare (5%).
Sondajul a fost efectuat in perioada 13 - 23 iulie pe un esantion de 983 utilizatori de internet din Romania.

Despre BestJobs

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din Romania. Cu o experienta de peste 20 ani in domeniu, BestJobs a fost implicata in transformarea si inovarea industriei de recrutare online si integreaza astazi tehnologii digitale de ultima generatie si servicii conexe recrutarii pentru a oferi cele mai eficiente solutii de angajare, recrutare si de dezvoltare profesionala si personala. In orice moment, pe BestJobs sunt peste 4,5 milioane de profesionisti conectati la piata muncii, peste 25.000 de joburi si mii de freelanceri, agenti de recrutare, coachi, mentori, terapeuti, avocati si alte tipuri de specialisti.

 

Autori

foto
BESTJOBS RECRUTARE SA