loader
An pe plus pentru Recolamp. Peste 2,600 tone de echipamente electrice si electronice, colectate, tratate si reciclate in 2020

An pe plus pentru Recolamp. Peste 2,600 tone de echipamente electrice si electronice, colectate, tratate si reciclate in 2020

Desi s-a incheiat un an dificil, eforturile Asociatiei Recolamp au fost sustinute in toate acele luni si indreptate cu precadere catre utilizatorii casnici

Bilant pozitiv pentru Asociatia Recolamp: a depasit si in 2020 tinta de colectare obligatorie, de 45%, si prezinta cifre in crestere fata de 2019. Cunoscuta ca unul dintre cei mai vechi sustinatori ai reciclarii deseurilor din echipamente de iluminat din Romania, cu campanii nationale dedicate responsabilizarii populatiei pentru un viitor mai verde, Asociatia Recolamp a incheiat anul 2020 pe plus! Peste 2,600 tone de echipamente electrice si electronice au fost colectate, tratate si reciclate de catre Recolamp in acest an atipic, cu peste 600 tone mai mult decat in 2019 si insemnand 48,34% din tinta legala de reciclare, cu 3,34% mai mult fata de obiectivul pentru 2020.

Desi s-a incheiat un an dificil, eforturile Asociatiei Recolamp au fost sustinute in toate acele luni si indreptate cu precadere catre utilizatorii casnici, pentru ca pandemia a schimbat ponderea consumului, care pana acum era destinat companiilor si multinationalelor, si s-a lucrat foarte mult de acasa, din propriul camin. In acest context, activitatea pe teren a fost redusa in 2020 cu 30% in comparatie cu 2019, astfel ca Recolamp a reusit sa-si mareasca reteaua de locatii cu 650 pana la finalul lui 2020, desi obiectivul initial pentru acest an era de 1,500.

In cifre, anul 2020 reprezinta pentru Recolamp un plus din toate punctele de vedere – peste 7,000 de comenzi de ridicare si transport de deseuri, peste 15,000 de locatii in reteaua de colectare, dotate cu 30,000 de recipiente de colectare, si peste 2,200 de containere metalice distribuite in tara pentru colectare si transport deseuri. Si asta nu e tot! Cantitatea de deseuri colectata in acest an s-a realizat prin parteneriate cu 58 de colectori autorizati activi si reciclatori, Recolamp preluand totodata si responsabilitatea legala a 292 de producatori romani de gestionare a deseurilor din echipamente electronice si electrice puse pe piata.

Obiective noi pentru 2021: tinta de colectare creste la 65%

Situatia devine insa mai complicata din 2021, cand tinta de colectare trece de la 45% la 65%, la nivel european. Astfel, Recolamp trebuie sa colecteze si sa recicleze in 2021 aproape 4,450 de tone de deseuri, cu peste 70% mai mult decat in 2020.

2020 a fost de departe un an al provocarilor, dar ne bucuram ca prin toate actiunile si campaniile realizate am reusit sa ne indeplinim obiectivul si sa avem cifre nesperat de bune, comparativ cu 2019. Provocarea si mai mare vine acum pentru 2021, cu o noua tinta de colectare impusa, de 65%, pentru a carei indeplinire ne vom concentra pe cateva directii strategice cum sunt cresterea infrastructurii de colectare si parteneriate cu noi producatori, dar si campanii dedicate profesionistilor, companiilor si consumatorilor casnici. Stim ca nu va fi usor, situatia pandemica persista, asadar vom resimti in continuare dificultati. Parte dintre partenerii nostri si-au sistat activitatea la inceputul anului 2020 si acest lucru a afectat durata de colectare, dar si cantitatile colectate. Suntem insa optimisti ca vom duce lucrurile la bun sfarsit in 2021. Cu totii trebuie sa devenim agenti ai schimbarii, sa incepem prin a reduce cantitatea de deseuri pe care o generam, sa colectam selectiv si sa reciclam. Sa ai grija de mediu presupune, de multe ori, sa faci alegeri care te scot din zona de confort, insa este nevoie de o schimbare de directie urgenta pentru a face fata provocarilor legate de schimbarile climatice. Cum am mai spus-o si o repet, trebuie sa intelegem ca natura, clima, economia si oamenii sunt parti inseparabile ale aceluiasi intreg”, a declarat Anca Lupusavei, director de marketing al Recolamp.

Asociatia Recolamp face in continuare apel la consumatorii casnici si la companii sa adopte un comportament responsabil fata de mediul inconjurator, pentru ca indeplinirea obiectivelor de colectare depinde de ei. Recolamp isi va continua misiunea de a responsabiliza populatia sa recicleze deseurile periculoase, prin campanii, actiuni de responsabilizare si dezvoltarea infrastructurii, insa atingerea obiectivului de colectare de 65% este complicata. In acest context, chiar si daca se ajunge la o performanta de colectare selectiva si reciclare de 100%, este posibil sa nu existe suficiente deseuri disponibile pe piata pentru atingerea obiectivului de colectare impus de 65% din greutatea medie de EEE introduse pe piata in cei trei ani precedenti. Solidaritatea si mobilizarea populatiei la nivel national sunt premise importante care pot influenta pozitiv atingerea tintelor.

S-a ars, recicleaza-l!

Despre Recolamp

Infiintata in 2007 de companiile Tungsram Operations Kft., Ledvance GMBH si Signify Romania, in calitate de membri fondatori, Asociatia Recolamp este unul dintre primii sustinatori din Romania ai colectarii selective si reciclarii deseurilor din echipamente de iluminat. Procedura de colaborare este una extrem de simpla si presupune doar semnarea unui protocol in baza caruia Recolamp trimite recipiente de colectare selectiva speciale, in functie de cantitatea si de tipul de deseuri generate. Atunci cand recipientele sunt pline, in termen de 10 zile, un colector autorizat ridica deseurile si le transporta in conditii de maxima siguranta la fabrica de reciclare GreenLamp Buzau, unde substantele toxice din deseuri sunt eliminate controlat, iar componentele reciclabile reintra in circuit pentru a fi valorificate. Pana in prezent, Recolamp a colectat si reciclat peste 9.180 de tone de deseuri din lampi si corpuri de iluminat. Mai multe informatii pot fi gasite pe site-ul asociatiei, www.recolamp.ro, sau la numarul de telefon 0800-888.666, care poate fi apelat gratuit pentru a solicita recipiente de colectare sau pentru ridicarea deseurilor colectate.

Recolamp este membru al EucoLight

Fondata la mijlocul anului 2015 si cu sediul la Bruxelles, Belgia, EucoLight este asociatia europeana a organizatiilor de colectare si reciclare pentru deseurile provenite din lampi si echipamente de iluminat. Membrii EucoLight colecteaza si recicleaza, in total, 79% din deseurile de lampi colectate in cele 18 tari in care isi desfasoara activitatea. Mai multe informatii sunt disponibile la www.eucolight.org

Autori