loader
Allianz-Tiriac, despagubiri record in 2022: 1,2 mld. lei, echivalentul a 16.000 de salarii medii, cu taxe si contributii, platite timp de un an

Allianz-Tiriac, despagubiri record in 2022: 1,2 mld. lei, echivalentul a 16.000 de salarii medii, cu taxe si contributii, platite timp de un an

Allianz-Tiriac a incheiat anul 2022 cu prime brute subscrise in valoare de 2,9 miliarde de lei, in crestere cu peste 40% fata de 2021 si despagubiri platite in valoare de 1,2 miliarde de lei

• 1,5 milioane de persoane si companii beneficiaza de protectia financiara oferita de Allianz-Tiriac

• 5,2 milioane de lei, cea mai mare despagubire platita pe un singur dosar

• Robustete financiara la nivel inalt, cu o rata de solvabilitate de 135%

Allianz-Tiriac a incheiat anul 2022 cu prime brute subscrise in valoare de 2,9 miliarde de lei, in crestere cu peste 40% fata de 2021 si despagubiri platite in valoare de 1,2 miliarde de lei. Platile catre clienti si in numele acestora au crescut anul trecut mai rapid decat vanzarile, respectiv cu circa 53%.

Pe langa despagubirile platite, Allianz-Tiriac avea la finalul lunii decembrie 2022 peste 3 miliarde de lei in rezerve tehnice. Prin constituirea acestor rezerve, Allianz-Tiriac garanteaza asiguratilor ca si angajamentele viitoare fata de ei vor fi indeplinite.

Plata despagubirilor este motivul pentru care un asigurator exista. Anul trecut am platit asiguratilor nostri 1,2 miliarde de lei, echivalentul a aproape 16.000 de salarii medii, inclusiv taxe si contributii, timp de un an. Aceste plati le-au permis sa-si continue viata fara sa-si folosesca veniturile sau economiile pentru a acoperi cheltuieli neprevazute, precum reparatii ale locuintelor, ale masinilor, interventii chirurgicale sau intreruperi ale afacerilor. In 2023 ne propunem sa ajungem la cat mai multe persoane si companii cu asigurarile noastre pentru a le garanta stabilitatea bugetelor intr-un context de piata inca incert”, a declarat Virgil Soncutean, CEO al Allianz-Tiriac Asigurari.

Cele mai mari despagubiri platite in 2022

Cea mai mare despagubire din 2022 a fost de 5,2 milioane de lei si a fost platita in baza unei asigurari RCA pentru un accident auto care a avut loc in strainatate si in urma caruia un pieton a decedat.

Pe linia asigurarilor de proprietati, cea mai mare despagubire, in valoare de 3,8 milioane de lei, a fost platita in urma unui incendiu la un parc de agrement. Despagubiri similare au fost platie in urma unei alunecari de teren care a afectat un parc fotovoltaic si a unui incendiu care a distrus toate echipamentele de productie ale unui client din industria textila. In cazul clientilor persoane fizice, cea mai mare plata efectuata in baza unei asigurari de proprietate s-a situat la aproape 800.000 de lei. Despagubirea a fost platita in urma unui incendiu care a afectat locuinta.

In cazul asigurarilor de sanatate, unde platile sunt frecvente, cea mai mare despagubire platita a fost de 92.000 de lei, pentru o interventie chirurgicala.

Peste 600.000 de clienti noi

Anul trecut, Allianz-Tiriac a atras 600.000 de clienti noi, extinderea portofoliului de clienti fiind principala sursa a majorarii volumului total al primelor brute subscrise.

Conjunctura din piata RCA a avut un impact important asupra activitatii si a portofoliului de clienti, in special in prima parte a lui 2022, in conditiile in care Allianz-Tiriac si-a demonstrat capacitatea de a gasi solutii si de a contribui la stabilitatea pietei de asigurari. Cele mai puternice cresteri au fost inregistrate pe asigurari auto, agricole, facultative pentru locuinte, sanatate si viata.

Asigurarile de viata, segmentul de business care beneficiaza de o atentie sporita din partea Allianz-Tiriac in 2023, continua sa creasca consecvent. Numarul de clienti care au incheiat o asigurare de viata la Allianz-Tiriac a crescut cu 20% in 2022, confirmand o schimbare structurala si materializarea potentialului de crestere.

Brandul puternic si calitatea serviciilor oferite la pretul corect sunt factorii cheie care au determinat tot mai multi clienti sa aleaga produsele si serviciile Allianz-Tiriac. La finalul anului 2022,

Allianz-Tiriac era lider de loialitate in randul clientilor atat pe segmentul asigurarilor generale, cat si pe cel al asigurarilor de viata.

Robustete financiara

Profitul operational, suma ramasa dupa plata despagubirilor, constituirea rezervelor si deducerea cheltuielilor operationale, a fost de aproximativ 250 milioane de lei. Rata combinata, raportul dintre suma daunelor platite si a cheltuielilor administrative si primele brute subscrise, s-a situat la 93% la finalul anului trecut.

Mentinerea pe trend pozitiv a profitabilitatii operationale, in contextul presiunii in crestere a daunalitatii a fost posibila datorita unei discipline riguroase a costurilor si a rezultatului din activitatea investitionala.

Succesul se intoarce in comunitate

Misiunea Allianz-Tiriac este de a construi o zi de maine mai buna, iar succesul financiar ne permite sa facem bine in comunitate si sa contribuim la cresterea prosperitatii nu doar prin intermediul platilor pe care le facem pentru asiguratii nostri.

Astfel, punem umarul la construirea unui viitor mai bun prin implicarea activa in rezolvarea de probleme in domenii critice, precum educatie, sanatate, mediu sau sport. In 2022 am continuat sa sustinem accesul a aproape 30.000 de copii la programe de incluziune sociala, educatie si performanta sportiva si am contribuit la un viitor sustenabil prin implicarea in activitati de impadurire, in urma carora 100 de voluntari Allianz-Tiriac au plantat 8.000 de copaci pe o suprafata de 4 hectare.

Nota: Echivalenta dintre despagubiri platite si salarii are la baza un salariu mediu brut lunar de 6.400 de lei (3.760 lei net), echivalentul a 77.160 de lei pe an, conform datelor INS pentru perioada ianuarie - decembrie 2022.

Despre Allianz-Tiriac Asigurari

Allianz-Tiriac este parte a grupului german Allianz, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii financiare si asigurari si cel mai valoros brand de asigurari din lume, potrivit celei mai recente evaluari Interbrand. In Romania, compania se bucura de stabilitate financiara si de increderea clientilor de peste 29 de ani.

Autori

foto
ALLIANZ-TIRIAC ASIGURARI